Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Víc papírků, víc bohatství?

17. 4. 2014
 7 376
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Spotřebitelé neoddalují své nákupy a výdaje - protože jejich příjmy odpovídají základním potřebám, a dál nic. Plánovité hospodářství kontrolované přes peníze dosáhlo dokonalosti - přesně 100%.
Nařízeným zvyšováním starobních důchodů směřujeme na Východ, možná do Japonska.
Odkdy "legislativní existence" někomu ulevuje - každý předpis ničí ducha podnikání.

Nahlásit

-
0
+

p.s.
Aj prípad hyperinflácie je len predohrou k záverečnej deflácii. Vždy a všade. V celom nám známom vesmíre a jeho známych dimenziách.

Nahlásit

-
0
+

Prečítal som si podnadpis a moja prvá reakcia je:
Hrozbu deflačnej špirály odvráti len samotná deflácia. A je úplne jedno, či to bude špirála, alebo strmhlavý pád. Každá inflácia musí skončiť defláciou, alebo silným deflačným efektom (pri zastavení inflácie). Žiadna manipulácia jej nemôže zabrániť. Dokonca ani záver historických prípadov prirodzenej inflácie (rýchlych prírastkov) zlata, či striebra.

Nahlásit

-
0
+

Článek o centrálním plánování. O tom, jak NejmoudřejšíVůdce má otočit kolečkem trochu doleva a ovládací páku dát více nahoru. Pak přijde blahobyt, firmy budou zčista jasna vědět, co vyrábět, aby maximálně uspokojily spotřebitele, investoři budou vědět, do čeho nejefektivněji investovat.... a pokud se ukáže, že přes veškerou upřímnou snahu NejvyššíhoRegulátora to zase nevyšlo, tak MilovanýVůdce bude muset pod svá neomylná křídla převzít i plánování výroby a alokaci investic.

Nahlásit

-
0
+

Chápu, že z pohledu centrálního bankéře je děsivé, když vidí, kolik papírků tiskne a ceny pořád ( z jeho pohledu dost) nerostou. Ekonomové stále mluví o tom, že je potřeba dělat strukturální reformy ekonomiky, což má zpravidla znamenat štíhlejší stát a nižší státní výdaje. Obávám se, že i kdyby k tomu došlo, tak to náše problémy nevyřeší. ( ne zcela, což neznamená, že ony reformy nejsou potřeba) Když Henry Ford svého času začal zvedat platy svých dělníků ke všeobecné nelibosti ostatních zaměstnavatelů, odpověděl jim, že když nezaplatí svým lidem, nebude mít od něho kdo jeho auta kupovat. Dneska už další Fordové nejsou, takže došlo k tomu, co předpověděl. Když už lidi prostě peníze nemají a nepoptávají, nemůže se zvedat cena i když se platí znehodnocenou měnou. Když budu mít chorý mozek, tak si řeknu, natisknu papírků ještě víc, to by v tom byl čert, aby ceny nevyskočily. Jistě že vyskočí. Ale protože zaměstnavatelé jsou pod cenovým tlakem, tak nevyskočí platy a jsme na tom ještě hůř než jsme byli před začátkem pokusu. Pokud se nezačneme vracet ke kapitalismu, aby mohli vznikat nové navzájem si konkurující firmy, které zaměstnají střední třídu a rovnoměrnějí rozdělí zisky mezi lidi, nemůže se nic změnit. I ty natištěné peníze z větší části skončí u horních pár procent a k těm dole toho moc nedopadne.

Nahlásit

-
0
+