Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řecko, Španělsko, Itálie… Dluhopisová bomba tiká

16. 4. 2014
 17 389
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Samozřejmě. Odzbrojení obyvatelstva je cílem každého byrokrata/politika (adepta na tyrana).
Naopak právo vlastnit zbraně je nejlepší ochranou proti vzniku tyranie (právě to a ne sebeobrana je důvodem existence tohoto ústavního práva v USA), ale i proti vnější agresi (viz. např Švýcarsko - on si každý agresor rozmyslí bojovat o každou vesnici a barák - daleko jednodušší je zastrašit či podplatit jednoho centrálního vůdce).

Stejně tak je právo vlastnit zbraně naprosto v souladu s přirozeným právem. Trestáno/zakazováno může být jen jejich nelegitimní použití a ne vlastnictví. Není zločinu bez oběti!

Na druhou stranu, jak tak pozoruji české, zejména vesnické obyvatelstvo, tak si s nějakým povolením hlavu nikdo neláme a nikdy nelámal - mezi vesnickým lidem bylo plno neregistrovaných zbraní i za komoušů, kdy se po tom (alespoň teoreticky) intenzivně šlo.

Tzn. takovýto tlak ze strany Uhnije povede jen k tomu, že jednak vzroste počet neregistrovaných zbraní a jednak i (minimálně u části populace) vzroste tolerance k takovému jednání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, na tom něco bude. Je to převážně ono politické zbohatnutí, o kterém se tu již dříve psalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odložení rachotu se dá zajišťovat i dalšími opatřeními http://www.gunlex.cz/aktuality-strelci/pani-malmstrom-odhodila-masku/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně, to je na tom to nejhorší, že se všichni tváří, že v krizi všichni chudnou, případně že někteří chudnou a ostatní nic. Nikdo neříká, že všechny ty peníze, které "zmizely" v Řecku, u Madoffa, v Lehmanech nebo na Kypru, ve skutečnosti nezmizely, pouze změnily majitele, a že bezprecedentní krach znamená také bezprecedentní zbohatnutí někoho jiného.
Navíc tento nový majitel je nekvalitní jak z pohledu racionální alokace peněz (utrácí za nesmysly, investuje do nesmyslů), tak z pohledu morálky (nezískal peníze díky prospěšnosti ostatním) a jeho peníze a moc se dále přesunují k jemu blízkým, pravděpodobně také morálně pokleslým lidem a způsobují další bubliny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak jsem již psal v komentáři pod jedním včerejším článkem: centrální bankéři se "poučili" z minulé krize a již nikdy nenechají padnout velkou banku, již nikdy nenechají významně poklesnout burzu a v EU již nikdy nenechají vzrůst výnos z dluhopisů "sebejižnější" země nad cca 6%, i kdyby měla dluh ve výší 300% HDP, padesátiprocentní nezaměstnanost a 50% obyvatelstva v penzi a 30% ve státním sektoru.
Jakákoli katarze se bude odkládat za každou cenu, jak dlouho to jen bude možné. O to větší rachot to pak nakonec bude. Ale to bude až "potom".
-----------------
Mimochodem - tady se asi někdo slušně napakoval - kdo nakupoval jižní dluhopisy těsně po haircutu, kdo nakupoval v době, kdy jejich výnos byl oněch 48%, tak je dnes silně za vodou. Pokud někdo chodil na pivo s hochy z ECB a doneslo se mu, co tato centrální plánovací komise a monopol na falšování peněz chystá, má dnes vystaráno.

Nahlásit

-
0
+