Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Strach a Velký bratr

31. 3. 2014
 5 847
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na toto téma napsal knihu (nebo spíše soubor esejů) Robert Higgs:

http://www.libinst.cz/clanky-a-komentare/2034-politicka-ekonomie-strachu/

Shrnuto v kostce: základní koncept fungování státu spočívá v tom, že mocipáni vyvolají pocit strachu a následně nabídnou ochranu.

Nahlásit

-
0
+

No my dva to zřejmě nechceme. měli bychom toto vysvětlovat ostatním.

Problém je, že to asi nejde tak jednoduše prodat, jako jdou prodat hesla o potřebných a o zlodějských kapitalistech.

Nebo to prostě jenom neumíme ? Kdo ví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě, stát nás oslabuje odspodu nenormálním zdaněním, které při započtení i dph a spotřebních daní bude až kolem 70%. Většina lidí se ale nechce zamyslet, natož s tím něco dělat, jsou s tím smíření a v podstatě s tím souhlasí, říkají, že stát musí z něčeho fungovat. Většina lidí si myslí, že to tak bylo vždycky a nemají zájem, chuť a možná ten čas si o tom zjistit nějaká fakta. A tak makají a doufají, že tím větším úsilím ten "fungující" systém porazí. Jen málo lidí se zastaví a zamyslí, jestli není chyba v tom systému. Pro změnu je ale potřeba jednotnou většinu, ta tady ale není kvůli obsahu vzdělávacího systému, následnému působení medii atd.
Shora omezují střední třídu korporace. Státy umožnily jejich vznik a milionem regulací brání vzniku konkurence. Korporace mají potom takové rozměry, prostředky a vliv, že narušují tržní prostředí. Když se nad tím zamyslíte a trochu to přeženeme, tak je na světě jen pár firem, které mají obrovské výrobní kapacity (je třeba obrovské množství nekvalifikované prac síly), jen málo lidí je třeba na vývoj, střední management apod. (skutečná střední třída, ale když je málo firem, je potřeba málo těchto lidí a ti ostatní končí ve výrobě, jako nekvalifikovaní s mizerným platem, zklamaní, naštvaní, navíc velká konkurence tlačí dolů mzdu i těch, kteří se udrží) a TOP management díky obrovským ziskům korporací je někde úplně jinde. Založit novou firmu je díky státu složité.
Shora se to nezmění, když se podíváte, tak zjistíte, že lidi na vrcholných postech státu se po nějaké době objeví v TOP managementu nějaké korporace a pořád se to jenom točí dokola. Z jejich pohledu je současný systém dokonalý.
Jediné řešení je omezit vliv státu, snížit zdanění a zajistit větší konkurenci, větší počet malých a středních firem, které spolu soutěží ( potřebují více kvalifikovaných lidí a jsou zdrojem většího a rychlejšího pokroku), ale žádná nemá takový rozměr, aby ovlivnila trh. To je ale stav, který nikdo z těch 20% nechce a zbylých 80% není schopno ani říct, že chtějí opravdovou změnu. Je to vidět na volbách, buď volíme dokola ty samé nebo miliardáře a reprezentanta právě těch korporací, které mrzačí trha nás ožebračují. Máme co chceme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No především oslabení středních vrstev odspodu způsobuje stát vysokým zdaněním. Uvědomte si, že stát lidem bere víc než 50% vydělaných peněz. Stačí se trochu zamyslet nad svou výplatou se mzdovou kalkulačkou v ruce.

Vysokým zdaněním stát omezuje tzv. střední třídu zdola.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyšší vrstvy používaly strach k ovládání nižších vrstev odnepaměti. Dřív to byla fyzická likvidace, potom strašení Pánem Bohem a dnes jsou na řadě teroristi. Myslím si ale, že současná apatie naší společnosti, je důsledkem a důkazem toho, že se skutečně otevírají soc. nůžky a postupně slábne střední vrstva. Střední vrstva, to jsou pro mě lidé, kteří pracují víceméně hlavou, mají příjem, který jim zajistí solidní životní styl a ještě jim peníze zbývají na nějaký ten luxus a ještě mají dostatek volného času. Takový člověk má potom čas a chuť starat se o to, co se kolem něho děje. Pokud ale vyděláte solidní peníz, ale hned o ně přijdete, protože máte hypotéku, půjčku na auto, koníčky dětí, musíte jíst a pít, platit inkaso a ještě chcete ukázat dětem moře a nedej bože ještě v zimě hory, tak jste v neustálém stresu, jestli to všechno utáhnete atd. ( pak už ale nejste střední třída) A potom je vám jedno, jestli je někde nějaká kamera. "Neotravuj, nemám čas, makám" Otroctví bylo drahé a neefektivní. Mnohem lepší je dát lidem "svobodu" a vytvořit v nich dojem, že když budou makat, tak se jim povede lépe a když ne jim, tak jejich dětem. A ono se nám nevede tak špatně, máme lepší auta, lepší televize, lepší půjčky, čím dál horší vzdělávání, příšerné zpravodajství. Lidi jsou vychováváni v tom, aby nekecali a táhli a snili svůj sen o tom, že když budou poctivě táhnout, tak se budou mít dobře. "A tak makáme, nic z toho nemáme, na hubu padáme, ať už s větší nebo menší nevolí, jsme jen součástí toho soukolí" Nemáme čas se zamyslet, jestli to dává smysl, děláme přesně to, co po nás ti nahoře chtějí. Oni si hájí svoje zájmy, my ty svoje ne, nemáme na to čas.

Nahlásit

-
0
+

Ano, to je jediná šance na změnu v Evropě. Kolaps současného systému smete vybudované vazby mezi zájmovými skupinami a politiky. Jiná cesta prostě není a je dobré to mít na paměti a pokusit se podle toho zařídit. A vypadá to, že podle prof. Miroslava Bárty nebudeme čekat až tak dlouho.

Nahlásit

-
0
+