Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo je parazit

25. 3. 2014
 7 945
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tahle srovnání jsou vždy nepřesná až zavádějící. Mimo jiné proto, že stát záměrně vytváří velmi složitý systém daní, aby se v nich lidé nevyznali a nemohli tak snadno pochopit, kolik to vlastně platí státu. U zaměstnanců je to extrémně zkomplikované tzv. odvody za zaměstnance, které se politici zejména levice snaží neustále jakoby oddělit od zaměstnanců a přesvědčit zaměstnance že to není jejich věc ale věc zaměstnavatele.

Když se podíváme na mzdový náklad - tedy max. částku kterou je zaměstnavatel ochoten za zaměstnance zaplatit, tak můžeme postupovat z mzdového kalkulátoru a vypočítat si, kolik peněz zkutečně vyděláme svou prací a kolik odvedeme státu.

Nesmíme samozřejmě zapomínat na to, že čistou mzdou naše zdanění zdaleka nekončí. Je tu DPH, spotřební daně a všemožné poplatky, jako je poplatek za TV, příspěvek na obnovitelné zdroje, poplatek za ekologickou likvidaci zboží, poplatek za autorská práva a samozřejmě poplatky a pokuty na úřadech.

Když si tohle všechno zaměstnanec sečte, zjistí že díky státu přijde o 50-70% svého skutečného reálného výdělku.

Pak se někteří hlupáci diví, že jsou lidé chudí i když mají práci. Že muž dnes není schopen uživit rodinu z běžného příjmu a musí ve většině rodin pracovat oba rodiče, aby nežili na hranici chudoby.

Stát tímto vlastně vytváří chudé ze zaměstnanců. Firmy a živnostníci jsou na to s daněmi o něco lépe. Zejména firmy, protože neplatí DPH a další tzv. koncové daně.

Daňový systém je ušitý na míru korporacím a zle drtí především zaměstnance. A to bez ohledu na to, zda vládne někdo, kdo si říká levice, nebo někdo, kdo si říká pravice.

Nahlásit

-
0
+

Stát se snaží rozdmýchat spory a závist mezi dvěma skupinami daňových nevolníků. Cílem je odvést pozornost od stáního vykořisťování pomocí rozdmychání vášní mezi dvěma skupinami obětí státního okrádání. Rozděl a panuj. A k tomu "chléb a hry" - viz třeba diskuse o "Národním fotbalovém stadionu" za 4 mld na Strahově.

Stát bude utahovat daňové šrouby tak, že z těchto dvou skupin (živnostníci+zaměstnanci) brzy budou jiné 2 skupiny: nezaměstnaní a pracující v černé ekonomice.

Nahlásit

-
0
+

Úplně nerozumím těm procentům a tomu, co vše je v tom zahrnuto. Pokud je v tom i soc, a zdrav. pojištění, tak není možné jen tak srovnat dvě čísla, protože ten, kdo platí málo státu, také od státu málo dostane. Většina OSVČ neplatí nemocenské poj. (nedostává nemocenskou), platí min. soc. (dostanou min. důchod jak starobní tak případně invalidní) . Pak si platí většinou soukromé životní pojištění a měli by si víc odkládat na penzi. S tím se nikde nepočítá a je pravda, že je to efektivnější, než to řešit přes stát. Je určitě i hodně OSVČ, kteří mají min. odvody státu a žádné soukromé pojištění a žádné spoření na penzi, ale nevím, jestli jim je co závidět.
O tom, že největší pijavice je stát, o tom asi není sporu :)

Nahlásit

-
0
+

Parazit je z definice ten, kdo žije z prostředků někoho jiného, bez souhlasu dotyčné osoby.

Tedy mimo jiné ministr, prezident, ...

Mimochodem, ten druhý jmenovaný nám tu chce zavádět povinnost účastnit se voleb.
U toho bych se na chvíli zastavil. On totiž arogantně předpokládá, že každý chce a musí být zastupován, každý chce delegovat svá práva na nějakého zástupce - jen je líný přijít k urně a raději jede na chatu.
Já mám ale jiný návrh: neúčast by se brala tak, že dotyčný si žádného zástupce (prezidenta, senátora, europoslance, ...) nepřeje - ANI ŽIVIT, ANI POSLOUCHAT !
Nepřeje si na někoho delegovat svá práva, přeje si je ponechat.
Toto by mělo být předmětem diskuse a novely!
Protože logicky: jak jinak má někdo vyjádřit svůj nesouhlas se systémem, kdy jedni hlasují/rozhodují o životě a majetku druhých než tak, že sám hlasovat (o životě a majetku druhých) odmítá, odmítá se účastnit frašky legitimizující tento perverzní princip.
A právo nesouhlasit s čímkoli snad máme, ne? Neúčast je demonstrací takového nesouhlasu a měla by tak být brána.

Nahlásit

-
0
+

Srovnávání živnostníků (parazitů) a zaměstnanců v ČR, nebo-li míchání hrušek a jablek, patří již ke každoročnímu mediálnímu evergreenu. Paradoxem je, že na tuto falešnou notu skočí i vcelku vzdělaní lidé. Na místě je otázka, komu, či čemu to slouží. Pan Kovanda to, v závěru, odhalil správně. Cituji: "Jediným opravdovým parazitem je totiž „erár“ jako takový."

Jediným, správným, závěrem všech takovýchto debat, hlavně na půdě vlády a PS, by mělo být radikální snížení odvodů za zaměstnance, nebo-li snížení/zlevnění ceny práce. Jen tak je možné řešit nezaměstnanost. Živnostníky, podnikatele, nepochopitelně zvané OSVČ, bych nechal žít vlastním svobodným životem a neházet jim klacky pod nohy. I kdyby do státní kasy neodvedli ani korunu na dani z příjmů, tak jich odvedou nemálo na dalších daních a odvodech (sociální a zdravotní pojištění, silniční daně, DPH, spotřební daně, daně z nemovitostí apod.), ale hlavně, ze státního rozpočtu skoro nic nečerpají. A, v neposlední řadě, jsou sami významnými zaměstnavateli.

Nahlásit

-
0
+