Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jen je nechte, ať si žvaní

1. 3. 2014
 12 070
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jedinec, který nedokáže zformulovat myšlenku a pronést ji během 2x10 minut je omezený a nemá co dělat v parlamentu. Domnívám se, že jednou z příčin vzniku mizerných zákonů a jejich neustálých "úprav", je právě užvaněnost, kdy rozumnému člověku při poslechu automaticky vypíná mozek.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Velice dobrý postřeh a máte pravdu, ale očekáváte od systému nemožné a zároveň něco pro co nebyl navržen. To že je v Německu možná méně daňových změn je jen náhoda, současná politická reprezentace se zrovna soustředí na technické normy a různé jiné výrobní regulace.
Poslanci nejsou placeni od „žvanění“, ale od tvorby „legislativy“, pakliže by netvořili, brzy by jste zjistil, že nejsou potřební a současný vývoj např. Evropského parlamentu nic takového (méně tvořivosti) nenaznačuje. S tím jak politiků neustále přibývá stejně jako oborů jejich regulace se můžete s Vaši vizí rozloučit a to časem na celém světě.
Původní účel byl ten, aby se lidem ulehčila spolupráce a mohli pracovat v harmonii. Ať už si vezmete jako příklad normály jednotek SI nebo celosvětově uznávaný závit M10. Byly vytvořeny pouze za tímto jedním účelem. Nikoho neomezovaly ani nezavazovaly. Jenomže i když technologický vývoj jde stále kupředu a bezpochyby budou třeba další „harmonizační“ doporučení, politická idea a „tvořivost“ je dávno předstihla. Pro tvorbu takového typu doporučení totiž není žádný politik zapotřebí.
Proto povinná legislativa EU, která se patrně zrovna teď nesoustředí na otázku daní neustále vytváří regulace, které jdou na ruku německému průmyslu, polským zemědělcům apod., zatímco pro ostatní technologické a výrobní závody je destruktivní, což mohu potvrdit z vlastní praxe. Ne že by je všechny přímo likvidovala (na oko přece musíme bojovat proti monopolům, že :-)), ale rozhodně jim značně komplikuje život. A ano máte pravdu také v tom, že lidí kteří budou chtít dobrovolně v tomto prostředí podnikat rozhodně nebude přibývat, o to se s Vámi klidně vsadím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. Raději více žvanit a méně makat. A když už jsou u těch desítek, tak by se mohli inspirovat třeba v sousedním Německu. Například že daňové zákony se 10 let nemění. Chápu, že někomu je tohle ukradené a hlavně se patlá v sofistikovanosti řečnění jednotlivých parlamentních protagonistů.

Většině z nás, kdo zde podnikáme, sice nevoní vysoké odvody z mezd, jedny z nejvyšších DPH a spotřební daně v EU, přebujelá byrokracie ale co nám vadí nejvíce je legislativní nestabilita. Tady se nedá plánovat ani v horizontu jednoho roku, natož střednědobě, či dokonce dlouhodobě. Kolegům, z vyspělých států Evropy, či Ameriky, můžeme jen tiše závidět.

Nahlásit

-
0
+

Jedinec, který nedokáže zformulovat myšlenku a pronést ji během 2x10 minut je omezený a nemá co dělat v parlamentu. Domnívám se, že jednou z příčin vzniku mizerných zákonů a jejich neustálých "úprav", je právě užvaněnost, kdy rozumnému člověku při poslechu automaticky vypíná mozek.

Nahlásit

-
1
+