Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Je třeba zabít deflaci?

28. 2. 2014
 20 955
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Diskusia o deflácii bez súvislosti na charakter peňažného systému nedáva zmysel. Špekulácie keynes-friedmanovských ekonómov o deflácii sú rovnaké, ako špekulácie marx-leninských ekonómov o chozrazčote a úderníctve.
Platí bezo zbytku: Pre inflačný monetárny systém je deflácia predzvesťou katastrofy. Pre neinflačný monetárny systém je deflácia prejavom zdravého vývoja. !!!

Nahlásit

-
0
+

Ja bych si zejmena pral alespon jednou v zivote osobni deflaci zazit. Konkretne aby mi opravdu realne klesaly ceny mnou kupovanych veci, tedy bydleni, potravin, energi, atd. Ne jen nekolika malo zbytnych veci.
Jinak osobne bych take mohl videt deflaci jako prospesnou, nebot nuti firmy vyrabet stale lepsi a levnejsi vyrobky, abych si je vubec koupil. Coz je presny opak dnesni vyroby veci, ktere jsou zamerne vadne uz z vyroby.

Nahlásit

-
0
+

No hlavně Mach ukazuje, že on a Svobodní nejsou žádní libertariáni, ale klasická pro-systémová partaj.
Libertarián je ochoten diskutovat o tom, co by měla dělat centrální banka, zhruba stejně, jako o tom, co by měla lépe dělat Centrální plánovací komise (nebo nakonec třeba i komise pro realizaci konečného řešení).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to odkaz asi vede do nějaký guglí cache.
Tak zkuste tohle: http://www.runhikebikeprague.com/2013/02/duct-tape-and-screws.html
Poslední foto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy si to nechcete přiznat, ale rozhodl jste se tak díky intervenci ČNB. To ona ve Vás zasela semínko strachu ze zdražování, což je ten správný důvod, proč si kupovat věci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Škoda že mi nejde Váš link otevřít. Co „nějakej superquarkovej hyperstroj“ ale já osobně se nemůžu dočkat CPU, kde bude místo křemíku použit Grafen, to bude teprve fofr, až potom rozbiji svoje obří prasátko a vydám se rozhýbat pověstná kola ekonomiky, abych učinil makroekonomickým ukazatelům radost :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi dobře.

Deflační spirála a 99,9 % všech argumentů co tito lidé používají je jako Polednice od Erbena. Milující přesto nikoliv bezbranná natož kompetentní matka, která vůbec nechápe proč dítě pláče a ani se o pochopení nesnaží, straší nejen sebe neexistujícím nebezpečím tak dlouho, až to dopadne jako v té básničce. Bohužel realita je taková, že někteří lidé stále nedokáží rozlišovat pohádky od skutečnosti.

P.S. Já vím, stále se opakuji. Měl jsem to štěstí poznat běžný život v Japonsku jen pár týdnů, ale navzdory zde popisovaným hrůzám si tam lidé, kteří se na „místní“ poměry nazývají bezdomovci, žijí lépe než někteří manažeři u nás. Soudě podle toho jak se oblékají, co nakupují apod. To samo o sobě nic neznamená, i kdybych se pletl (což je i pravděpodobné, protože situace v Tokiu a Sendai - dvě velká města, se bude lišit od venkova, jako se Praha liší od Ostravy) a i ten pozorovaný luxus by mohl být jen dočasný např. způsobený tiskem peněz (kde že je ta zničující deflace?!?) atd., nikdo by neměl mít právo plánovat a ovlivňovat jen na základě pár fiktivních makroekonomický ukazatelů život miliónům svéprávných lidí, ať už to omlouvá čímkoliv.
Pan Michl to korunoval: realitní bublina => deflace => „Ano, Evropě stále hrozí japonský scénář.“ => proto v Evropě vytvoříme další bublinu někde jinde..

Tuší vůbec ten člověk z čeho vlastně ta „realitní bublina“ vznikla? Takže se budeme stále motat v kruhu? Už se těším na další pokračování jako malé dítě na pohádku před spaním. Ale už mě to nebaví. Pěkný den všem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se musím přiznat, musím ulevit svému svědomí. Koupil jsem si boty. Uff, a je to venku. Ty starý byly už poněkud žralokoidní, a když jsem si dal nohu přes nohu, tak jsem si uviděl na fusekli (tam kde vidět normálně není), což mě už trochu zarazilo. Já vím měl jsem to nějak spravit (jak inspirativní - https://lh3.ggpht.com/-1jRCCI_3ilA/UR3-Lwf5PxI/AAAAAAAAAtI/RbxXpkO99Bc/s1600/P2140022.JPG), chodit v nich dál a koupit ty nový za rok (nebo 5 let?) o dvacku levněji nebo v ještě akčnější akci než byly. Ale prostě jsem tomu podlehl a teď mám výčitky svědomí. Ano, vím tolik intelektuálního úsilí do toho ekonomové investovali a pak přijde nějaký nešetrný, nezdrženlivý idiot a jejich vědecké závěry ignoruje! Neměl bych se léčit ze shopoholismu? Taková nákupní nutkání jsou přece znakem závislosti!
A aktuálně mě trápí počítač, má už pět let najeto, trochu nestíhá, paměť nějak dochází... Přitom bych si do hrobu určitě moh pořídit nádhernej, levnej, v tý době nejspíš nějakej superquarkovej hyperstroj. Ale já se už znám, bojím se, že se zase neovládnu....

Nahlásit

-
0
+

Mach si hrozně protiřečí, když hlásá, jak chce vyrovnaný státní rozpočet a teď píše, že by bylo lepší, kdyby ČNB kupovala státní dluhopisy. Mohlo by to mít dopad pouze, kdyby se stát dále zadlužoval, jinak by se změnila pouze struktura stávajících věřitelů států. Skupování státních bondů z bilancí bank by zvýšilo jejich ceny a státu by zlepšilo pomínky dalšího financování.

Nahlásit

-
0
+

Co to je "deflační spirála"? V IT klesají ceny posledních 20 let neuvěřitelným způsobem - řádově desítky procent za rok - a nějaký velký problém se nekoná. Proč by měl být problém, když *průměrné* ceny v ekonomice klesnou o 0.5%? Vy byste odkládali nákup ledničky, oblečení, jídla - elektroniky (!!!!) - kvůli tomu, že to za rok bude o 0.5% levnější? Z druhé strany, pokud si nechcete koupit dneska foťák za 100.000 a počkáte 2 roky, až budou výrobní technologie na takové úrovni, že ten samý se bude prodávat za 20.000, tak je to špatně nebo dobře?
Konec 19. století byl v USA ve znamení deflace - táhlá deflace, skoro 20 let. Bylo to období velmi vysokého růstu.
Proč by pokles některého cenové indexu o desetiny procenta (a to si těch indexů můžeme vymyslet více) měl cokoliv znamenat? Pokud se jedná o japonskou "deflaci", bylo by zajímavé vědět, kdo z ekonomů, kteří o Japonsku mluví tuto zemi navštívil - a kolik těch, kteří Japonsko navštívili (a viděli třeba na chvíli obyčejný život, ne jenom hotel a kongresový sál) by bylo ochotno tuto zemi poměřovat s typickou západní zemí na základě agregátních statistik.

Nahlásit

-
0
+