Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Střízlivě o Amazonu

21. 2. 2014
 30 358
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

„Potřebujeme pracovní místa i pro nekvalifikované.“
Tento celý odstavec je úplně mimo: 1) Úspěšnost nadnárodních společností jako Amazon je dána schopností zdokonalit procesy tak, aby i nekvalifikovaný/neschopný dělal práci, která vypadá (pro zákazníka) kvalifikovaně/bezchybně (můžeme tomu říkat třeba idioten-sicher procesy nebo poka-yoke, jde pořád o to samé). Na základě toho jsou schopny zaměstnat obrovské množství lidí, kteří by jinak ostatním neuměli nic hodnotného poskytnout - nejde tu (jen) o kvalifikaci, ale o pracovní zvyky, pečlivost, bezchybnost nebo slušnost. Na kontrastu chování kvalifikovaných doktorů a nekvalifikovaných pokladních v Lidlu (ano, to ta druhá skupina se chová důstojně) je rozdíl Amazon vs. "ekonomika mikro-regionu", kterou vyhlíží Kašpárek, nejlépe vidět. Výsledek masy stotisícových mezd (a ještě hůře i platů) je vidět v Praze v poměru kvalita/cena služeb, které autor jmenuje.
2) Argumentovat (chlubit se?) tím, že státní organizace mají ohromné množství "bůčku", tedy režijních zaměstnanců mimo sféru své činnosti, a tedy jsou velkým zdrojem zaměstnanosti, a předpokládat, že Amazon bude podobným odkladištěm pro příbuzné a známé managementu, to je opravdu velké odtržení od reality. Navíc uklízečky a hlídače potřebují idioten-sicher provozy více, než ty hi-tech, takže v této rovině jde spíš o protiargument tomu, kam Kašpárek míří.
3) Od sociologa samouka bych očekával argument o výchově opic. Amazon totiž sice dělá z opičí práce (pomocí svých dokonalých procesů) hodnotné lidské produkty, zároveň ale ve svých lidech posiluje opičí chování a sklony. Výsledkem je společnost bohatších, ale nesamostatnějších, stádnějších pitomců. Ovčanů.

Nahlásit

-
0
+