Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Slováky, kteří uvěřili reformě, čekají nižší důchody. Ale všeho do času

19. 2. 2014
 16 076
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den pane Altmane,
napište mi prosím na josef.tetek@mises.cz, rád bych s Vámi něco po mailu probral.
Děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas.
Proto to jen blázen sousedům vykládá, proto jen blázen nekupuje anonymně, proto to jen blázen má doma... A proto jen blázen kupuje pouze Au a ne Ag a další uchovatele hodnoty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě přidám: Veškeré fyzické zlato bude muset být nabídnuto k vykoupení státem za jím stanovenou cenu. Každý, kdo udá souseda, že své zlato státu neposkytl, dostane odměnu úměrnou množství zabaveného zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Citát z článku: "Protože i vzhledem ke snížení počtu pracujících v poměru k důchodcům bude tlak na průběžný systém stále růst, lze v budoucnu očekávat postupné snižování státních penzí, které budou z průběžného systému vypláceny. Přinejmenším v poměru k průměrnému platu. Zlaté časy státních důchodů končí.

Jenže autor zapomíná, v jakém systému žijeme (demokratický socialismus).
Zapomíná, že penzisti (+ lidi, kteří to "mají za pár" : 50+) mají volební právo. Mají legalizovanou možnost odhlasovat si, kolik stát jiným sebere a jim dá (podobně jako státní zaměstnanci, dávkaři, čerpači dotací, atd...).
A jak autor sám uvádí, penzistů bude více a pracujících méně.
Volební sila penzistů (resp. celého pro-přerozdělovacího bloku) dále poroste.

Strana, která řekne "sorry, ale výběr soc.pojištění dá jen na průměrné penze ve výši 6500Kč", asi moc hlasů nezíská.

Tzn. já předpovídám stále větší snahu obrat produktivní. A logicky stále větší odpor produktivních vůči obírání. Až se to jednou vyhrotí a nastane nějaká katarze.

Nahlásit

-
0
+

Trochu si zavěštím:

- Sobotka předstoupí před kamery a řekne, že vláda přistoupí k "Fiskálnímu kompaktu" EU

- Zároveň ale řekne, že rozpočtová omezení nebudou platit hned, ale až od okamžiku našeho přijetí eura

- Současná levicová vláda tak bude moct utrácet, "stimulovat" ekonomiku na dluh, odvděčovat se svým voličům a sponzorům

- Nějaká příští vláda se rozhodne přijmout euro (dobrovolně, nebo ji k tomu EU "vyzve", na což má právo, k přijetí jsme se zavázali)

- Tou dobou ale bude vládní dluh někde jinde a dost možná někde jinde budou i úroky, které investoři do "našeho" dluhu požadují. Dluhová služba tak nebude 70mld/rok, ale třeba 2-3x tolik. A k tomu ten demografický problém, stát bude muset čím dál tím více sanovat průběžnou penzijní pyramidu z běžného rozpočtu

- Vláda řekne, že díky závazkům, které na nás uvalily vlády předchozí, s tím "musí něco dělat", jinak hrozí sankce EU, nedostatek peněz na mandatorní výdaje, nebo dokonce státní bankrot.

- "Občané, bude to sice bolet, ale je potřeba to udělat, jinak následky budou nedozírné. Naší snahou bude náklady těchto opatření provést sociálně citlivě. Náklady by měli nést především ti, kteří nejvíce profitovali z vládní stimulace ekonomiky."

- Balíček opatření bude obsahovat:
* Zdanění bankovních účtů: 10% z částek nad 100tis, 20% z částek nad milion
* Zdanění akcií obdobnými procenty z aktuální tržní ceny
* Zdanění nemovitostí: 5% z tržní ceny nejlevnější, 9% z ceny druhé nejlevnější a 13% z ceny každé další
* 3.pilíř se slučuje s prvním průběžným
* Lidé s úhrnným majetkem nad 5mil korun (dle nedávno zavedených majetkových přiznání) musí povinně 20% svého majetku investovat do speciálních státních dluhopisů, jejichž výnos je určen na podporu ekonomiky a výstavbu infrastruktury. Výnos z těchto dluhopisů je stanoven na pěkná 1.5% (dokud za další 3 roky nebudou znárodněny).
* Další zdroje pro stimulaci ekonomiky budou získány díky měnovému uvolnění (díky tomu, že počínaje Rusnokem se do bankovní rady dostali "rozumní" a "progresivní" jedinci)

Možná to bude trochu jinak, ale nikdo nebude moct říkat, že nebyl varován :-)

Nahlásit

-
0
+