Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam se hrabou Maďaři a Češi: Slováci si chválí pět let eura

8. 1. 2014
 39 459
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je to o těch montovnách. Jistě, když se někde postaví montovna a ještě k tomu za vládní dotace, HDP letí nahoru. Zaměstná se tam sto nebo dvě stovky lidí. To je pozitivní, samozřejmě.

Ale bohatství tím velké nevzniká.

Naposledy jsem se bavil na Twitteru s Michlem. On je přímo extaticky nadšený z Tesly. Vůbec se mu nedivím. Mám stejné pocity vůči jejich produktu, jejich přístupu i vizím. Jsou skvělí a je to opravdu zajímavá oblast lidské činnosti.
Moc jim fandím, ať jim to funguje. Stejně jako Michl.

Ale on si myslí, že by bylo dobré, kdyby stát zatlačil ( rozuměj zadotoval ) aby Tesla postavila fabriku u nás. Provevila záměr postavit výrobní závod v Evropě.

Jenomže já se ptal - potřebujeme další dotovanou montovnu ? Michl si myslí že to není jen montovna a odkázal mně na propagační video Tesly. Jistě že ne, v USA je sídlo firmy, vývoj a prototyping, pracuje tam spousta chytrých lidí na vývoji. Ale proč by měla Tesla stavět vývojové centrum ještě v Evropě ? To přece nedává žádný smysl.

Takže tu postaví hypermoderní montovnu plnou automatů a robotů, které budou chrlit stovky aut. Jelikož Tesla auta jsou mnohem jednodušší než běžná auta, nepotřebují žádné externí dodávky, mají minimum podílu lidské práce na montáži, takže z hlediska zaměstnanosti to bude jen minimální efekt.

Michl si možná myslí, že by nás to proslavilo jako pokrokovou technickou zemi. Že by si lidi říkali, hele Tesla, to dělají v ČR. Ale to by byl velký omyl. To bychom ta auta museli sami vymyslet. Teprve pak bychom vešli ve známost.

Ale takhle bychom jen zadotovali další montovnu z našich daní. Fabriku kde budou fachčit lidi a stroje s mizivou přidanou hodnotou, kterou budou inkasovat stejně dál ti Američané.

Jenže pro makroekonomy a politiky je to pouze vidina dalšího zvýšení HDP. Že to ale nejprve musí něčím zadotovat, takže vzít peníze od lidí, které pak schází na vlastní výzkum a rozjezd takových převratných nových projektů ve vlastní režiji, to už si tihle novodobí „národohospodáři“ neuvědomují, nebo na to nedbají.

Ach jo. Ano, potřebujeme takové projekty jako je Tesla, potřebujeme je ale i s těmi, kdo ty projekty dokáží vymyslet a realizovat. Nepotřebujeme je jen vyrábět, montovat stavebnice jako lego. Potřebujme ty podnikatele a ty projekty. Ale ty nezískáme tak, že sebereme podnikatelům peníze, abychom je mohli dát těm zahraničním za to, že u nás zřídí montážní linky pro svoje roboty.

To je to, co asi řada ekonomů, analytiků a politiků vůbec nedovedou rozlišit.

Nahlásit

-
0
+

Tak to já, rozhodně, tohoto autora za EU (tudíž i euro) fanatika považuji. Možná nevíte, jak nás na Slovensku i v Polsku pomlouvá.
Každá vláda má tendenci zkrášlovat výsledná fakta, Slovensko není výjimkou. No a p. Palata jim to s nadšením "žere". Já mám ale na Slovensku podstatnou část příbuzenstva, takže mě upozorňují na reálnější články, data.
Docela zajímavý článek - Najzaujímavejšie grafy roka 2013 - http://jdem.cz/9g327

Nemám velkou důvěru k objektivitě slovenských dat, vlastně ani moc u našich, a u amerických už fest. U slovenských dat si vždycky vzpomenu na jejich současného ekonoma, video -
Kažimír chytený na vlastný debilizmus - http://www.youtube.com/watch?v=h2y4Q-5i5HQ

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě bych doplnil, že do HDP se započítává saldo zahraničního obchodu. Tedy rozdíl mezi vývozem a dovozem.

Pokud tedy na Slovensku poklesne dovoz a stoupne vývoz, tyhle dva faktory působí společně na HDP kladně.

Pak tedy pokud Slováci zchudnou ještě více, že si nebudou moci dovolit zahraniční zboží, paradoxně to HDP postrčí nahoru v případě, že nepoklesne také export.

Jestli se mýlím, tak mne prosím někdo opravte. Děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen bych ještě doplnil, že by se za demagogii dalo nazvat i to, že autor nám podsouvá, že na ekonomické výsledky (tedy změny v HDP, ač je to velmi zavádějící ukazatel) může přijetí Eura a úplně ignoruje 90 dalších faktorů, které to pravděpodobně ovlivnily mnohem více ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z vašeho odkazu cituji „Na ekonomický vývoj vplýval rast zahraničného dopytu a pokles domáceho dopytu. Vývoz výrobkov a služieb sa zvýšil o 1,9 percenta pri súčasnom poklese dovozu výrobkov a služieb o 0,4 percenta, informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Juraj Horkay.

Zníženie domáceho dopytu bolo podľa neho spôsobené poklesom tvorby hrubého domáceho kapitálu o 6,4 percenta, pričom tvorba hrubého fixného kapitálu sa znížila o 9,8 percenta. Nižšia bola aj konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam.

Konečná spotreba verejnej správy vzrástla o 2,8 percenta a konečná spotreba domácností o 0,1 percenta. "Tvorbu HDP v treťom štvrťroku tohto roka ovplyvnil aj pokles pridanej hodnoty o 0,1 percenta. Pozitívne pôsobili čisté dane z produktov, ktoré sa zvýšili o 11,4 percenta,“

!!!!

Zaměstnanost v roce 2013 meziročně stagnovala ( čtvrtletní index 100,1 až 99,9 ). Nezaměstnanost 2012 i 2013 rostla (meziroční čtvrtletní index 103-104 ).

Takže ten 0,8% růst HDP zrovna o skvělé kondici ekonomiky nevypovídá.

Úspory domácností dohledávat už nebudu.

Demagogie to je pořádná - představovat Slovensko jako nějakou rostoucí ekonomiku, když tam roste hlavně nezaměstnanost a výdaje vlády ? To je demagogie, tedy šíření polopravd a zamlžování reality.

Doplňující data 2013:
(index spotřeby vlády čtvrtletně 101,8 101,7 103,9 102,5 )
(index tvorby kapitálu čtvrtletně 91,8 84,8 94,3 90,6 )
(index spotřeby domácností čtvrtletně 100,5 102,3 101,2 101,3 )

Ano Slovensko nejspíš drží nad vodou montážní haly s nízkou přidanou hodnotou, podobně jako Česko. Což je poněkud smutné a rozhodně ne pozitivní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, fakticky je to zřejmě tak, že ekonomiku Slovenska táhne hlavně export a pak teprve spotřeba vlády. Takže, vláda se na vývoji HDP podílí, ale o autorovi jako o politickém demagogovi bych nepsal.
http://aktualne.atlas.sk/zahranicny-dopyt-mal-hlavny-podiel-na-rast-hdp-slovenska-v-tretom-stvrtroku-2013/ekonomika/slovensko-a-ekonomika/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hodnocení ekonomiky růstem HDP je poněkud, jak to jen říct, hm ... roztomilé.

HDP roste když:

- vláda více utrácí na dluh
- vláda zvýší daně a tím i ceny
- lidé se více zadlužují na úkor budoucnosti ( hypoteční boom, boom spotřebitelských úvěrů )
- centrální banka tiskne peníze ( jak dopadají akce ECB na všechny země s Eurem ? )
- firmy více vydělávají

Z tohoto neúplného výčtu je snad každému jasné, že růst HDP nemusí nutně znamenat, že se ekonomice „daří“ a lidé jsou spokojenější.

Hodnocení výkonu ekonomiky musí být založeno na vývoji zaměstnanosti, růstu či poklesu úvěrů soukromých a firemních, vývoji kapitálu a úsporách domácností.

Pokud klesá tvorba kapitálu, úspory domácností, stagnují úvěry a růst HDP je tažen spotřebou vlády a vynuceným zvýšením spotřeby domácností vyšším zdaněním, pak o růstu ekonomiky může hovořit jen hodně otrlý politický demagog, nebo ekonomický analfabet.

Nahlásit

-
0
+