Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Deset věcí, které jsme před rokem nevěděli

31. 12. 2013
 14 821
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co to je "sociální virus"? Že by byl Klaus sociální, to mne nikdy nenapadlo ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Klaus zůstane podle mne hluboce neoblíbeným a izolovaným. Klaus totiž nechybí a nebude chybět zejména lidem, kteří spolu s mainstreamem nadšeně hýkali, že Euro je výborný nápad, který zajistí mír a spolupráci národů Evropy a Evropské unii přinese světovou ekonomickou hegemonii. Rovněž nechybí lidem, kteří spolu s mainstreamem volali po tom, že musíme vynákladat astronomické částky na řízení planetárního klimatu. Tyto dvě skupiny lidí tvoří velkou většinu populace, a těmto lidem bude Klausův obličej nadosmrti připomínat jejich vlastní pitomost. Kdo má křivou hubu bude se snažit, aby zrcadlo zůstalo ve sklepě.
Jakmile se člověk postaví do pozice bojovníka proti většinovému názoru, musí počítat jen s ostrakizováním. Pokud se ukáže, že neměl pravdu, zesměšňují ho. Pokud se ukáže, že ano, nenávidí ho. Mnohem snažší cesta je jít s proudem. Pokud máte pravdu, poplácáváte se po ramenou s davem lidí, pokud ne, nic se neděje.

Nahlásit

-
0
+

Babiše bych rozhodně nepovažoval za černou labuť. Je to očekávatelný produkt politického systému, zvaného demokracie. Myslím, že naivní pozorovatelé se v dohledné budoucnosti ještě budou divit, kdo všechno může vyhrát volby.
Já jsem si vždycky myslel, že humánní záměr mohou mít pouze lidé (a tím myslím skuteční konkrétní lidé, nikoliv „lid“ či „veřejnost“ a podobné abstraktní non-entity). Jak ho může mít ekonomie, to je pro mne záhadou. Ekonomie je neosobní z podstaty, protože ekonomie není osoba. No, možná za chvíli budeme diskutovat o tom, že bychom měli něco dělat s fyzikou, protože fyzikálním zákonům chybí „humánní záměr“.
Nejsem expert na papeže. Pouze jsem zaznamenal, že řada katolíků ho nepovažuje za dobrého katolíka a někteří z nich zpochybňují, zda je to vůbec křesťan. Ale to je interní věc katolické církve.
Debata kolem jeho výroků je však zcela zmatečná a to, že se stal oblíbencem levice je důsledkem tohoto zmatku. Z jeho výroků je myslím patrné, že stávající papež, stejně jako všichni papežové před ním, apeluje na lidi v soukromé rovině, na jejich individuální jednání, na jejich soukromé mezilidské vztahy, soucitnost a solidaritu. Na tom není nic levicového. Až bude agitovat pro centrální plánování a státní sociální systém, pak bych chápal, že si ho v Deníku Referendum dají na obálku. Ale zatím je to postaveno pouze na velmi účelovém výkladu jeho slov.

Nahlásit

-
0
+

Mně Klaus nechybí, stejně tak mi nebude chybět Zeman.
Babiš je zoufalá odpověď voličů na krizi politických stran, to není žádné selhání voličů. Standardní politické strany se chovají jak komunisti v 80-tých letech, domnívají se, že postačí papouškovat své slogany a lidi to uspokojí. Neuspokojilo, a tak volili alternativu. Zda bude úspěšná nebo nebude je v tomto okamžiku úplně jedno.
Ne nevím co je to twerkovat - jsem šťastný muž, nebo o něco přicházím? :-)

Nahlásit

-
0
+

Pěkné shrnutí roku. Ocenil jsem, že tam nebyl zmíněn Nečas a dáma jeho srdce.
Ke dvěma bodům:
Klaus mi zatím ještě nechyběl. A myslím, že ani nebude. Větší sociální virus jsme tady neměli.
Co se týče Babiše, začal bych u složení jeho voličů.

Nahlásit

-
0
+