Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: I ty jsi Šibík

6. 12. 2013
 18 857
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Myslím, že generalizace na téma technologiemi taženém nahrazování sexy džobů amatéry je trochu předčasná. Řekl bych, že ten příběh, který sledujeme je mnohem prozaičtější. V novinách prostě není poptávka po kvalitě. Konzumuje je širší okruh lidí, a tak jsou plytší a levnější. Skutečnost, že Petr Fischer je považován za "špičkového analytika s rozhledem", to jen dosvědčuje. Pokud jde fotografy a kameramany: ony ty amatérské záběry jsou možná i pravdivější než vymazlené záběry typu: "Hej, utěrkáči, tady máš dolar a zapózuj mi jak střílíš z kalašnikova."
U umělců se jedná o zcela jinou story. Před vynálezem záznamu zvuku se hudebníci živili živým vystupováním. Po vynálezu zvukového záznamu se pár náhodně vybraných z nich (z nichž většina by před 150 lety nebyla ani považována za umělce) stala milionáři a miliardáři. Díky rozvoji technologií kopírování zase o určitou část z tohoto jmění přicházejí. Život dal, život vzal. Pořád jsou na tom lépe, jako před tím.

Nahlásit

-
0
+

Mimo to, co píše MW, mám ještě jednu poznámku: Představte si kupce nemovitosti před 200 nebo 100 lety - pravděpodobně bohatý měšťan, obchodník, případně bývalý šlechtic, prostě jeden z tisíce. Je jasné, že takovému člověku poslouží realitní kancelář, která vyhlédne, prověří, zorganizuje, přepíše, případně i zrekonstruuje. A nic na tom nemění to, že kupec nemá k dispozici internet. Prostě by bylo pod jeho úroveň mazat se se zařizováním koupě. Dnešní kupec nemovitosti? Stále relativně bohatý člověk, ale už jeden z pěti, ne z tisíce. Člověk, který rád ušetří tím, že si nemovitost vyhlédne sám (i kdyby nebyl internet), a zorganizuje celý nákup "na vlastní náklady". Kvalitní služba realitní kanceláře není pro takové zákazníky potřeba, stejně jako není potřeba, aby v Ordinaci hrál Bartoška, víno vám nosil vyučený číšník, na iDnesu psal články o bouračkách Havlíček-Borovský, na univerzitě přednášel Engliš a novoroční projevy četl Masaryk. Popularizace jakékoli aktivity ředí kvalitu a zvyšuje kontrast mezi špičkou (obdivovanou miliony) a zbytkem "profesionálů", kterým klesá prestiž.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavé, jak jeden a ten samý text chápeme každý jinak :)

Každopádně budu-li citovat článek - "proč platit špičkového analytika s rozhledem, když může lajky a zobrazení posbírat i zadarmo píšící blogger, který se trefí publiku do noty?" - tak mi z toho nevyplývá, že by to snad ten bloger měl dělat na stejné úrovni jako špičkový analytik...

Rozsoudit nás ale může jen autor...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To si nemyslím. Podle mne to spíše bylo myšleno tak, že právě technologie umožňují tlupě amatérů tvořit na daleko vyšší kvalitativní úrovni. U fotografie - dnes přístroje dokáží optimálně změřit scénu, zaostřit a to vše v momentě kdy je to třeba. Takže jakýkoli amatér s moderním přístrojem zachytí moment události, protože je jí přítomen, docela věrně a v médiích použitelně.

Dříve profesionál se musel na místo dopravit, zhodnotit scénu, nastavit aparát, vyfotit a pak laborovat v temné komoře dokud nebyl použitelný výsledek. Větší část z těchto činností a dovedností je dnes zautomatizována.

Takže nejde o to, že by byla poptávka po nízké kvalitě výsledku, ale že dostatečně kvalitní výsledek dokáže díky technologiím dnes udělat kde kdo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Michal Kašpárek se podle mého ale snažil poukázat na něco kvalitativně odlišného. Současné technologie umožňují vytvářet určité výstupy "masami amatérů", kdy dosud tyto výstupy na podstatně vyšší úrovni vytvářeli "profesionálové", vesměs v rámci své obživy, kteří tak o svou obživu přicházejí. Vy sice píšete o zániku starých a vzniku nových profesí, ale o to tu nejde, protože profese tu sice zaniká, ale nezaniká sama činnost. Jen ta činnost není dělána profesním způsobem, ale tlupou "nadšených amatérů" jak to formuluje Kašpárek. V konečném důsledku to pak vede k další debilizaci společnosti, jelikož se dost snižuje kvalita výstupů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výborný článek, ale ještě bych to zobecnil - společnost není statická, vyvíjí se a trh je nakonec jen úhlem pohledu na společnost. Po celou historii dochází ke specializaci (dělbě práce) a posunu hodnot (např. život, soukromí, čest) oběma směry. Po celou dobu díky tomu zanikají profese, případně ztrácejí na prestiži. Ony ale také celou dobu vznikají profese a získávají na prestiži!
Prestiž ani peníze nezmizí ze světa, nebudou patřit robotům. Zmizí z míst, kde je nyní vidíme, tak jako zmizely z nesčetných míst v minulosti. Nikdy ale nebylo více peněz a troufám si tvrdit, že ani prestiže, než dnes. Budou nová místa, nová zaměstnání a tím směrem je potřeba myslet -
- nikoli jestli mě vyhodí až v důchodovém věku, nebo ještě před ním.

Nahlásit

-
0
+