Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sexistické prasátečko konečně vysvětlené i pro křupáky

29. 11. 2013
 28 050
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Podle mého názoru má úvaha pana Kašpárka jednu podstatnou vadu: není jasné, jaké má být sdělení. Co nám tedy chce říci?
1) Obhajuje pouze jakousi občanskou iniciativu, která pořádá jakousi soutěž? Ale proč by měl? Ti lidé mají přece plnou svobodu to činit a nikdo jim nic nezakazuje. Odhaduji, že drtivé většině sexistů je tato aktivita srdečně lhostejná. Pokud vím, nepořádají proti ní násilné demonstrace, ani neprovádějí pumové atentáty proti jejímu sídlu, ani nepožadují jejich zákaz.
2) Obhajuje, aby se podobné aktivity financovaly z daní?
3) Anebo pan Kašpárek dokonce chce, aby se tyto aktivity promítly do nějaké formy státní regulace? (Tomu by nesvědčovalo, že se odvolává na svoji svobodu jít ven a nepoblít se).
To jsou poměrně odlišná sdělení a mě není jasné, které z nich platí. Možná jsem ale příliš nechápavý.
Není to poprvé, kdy v jeho textu takto tápu. Troufám si říci, že problém spočívá v tom, že pan Kašpárek v tom sám nemá jasno a v jeho myšlenkovém světě tyto roviny tak nějak splývají.
Řekl bych, že nikdo nezpochybňuje iniciativu soukromých osob pořádat si soukromou soutěž za své soukromé peníze. Tady by se patrně pan Kašpárek vlamoval do otevřených dveří. Problém nastává, pokud platí ad 2) a 3).
Pokud je něco nevkusné, ošklivé, nezdravé či jinak nevhodné, mají být lidé od toho za peníze daňových poplatníků státem převychováni či má to být státním úřadem omezeno? Já tvrdím, že ne. Vkus není problém státní regulace, je to soukromá věc. Jakkoliv jsem toho názoru, že naše civilizace je hlubokém kulturním a morálním úpadku, stát považuji za naprosto nevhodný nástroj k tomu něco s tím udělat. Takové věci jako vkus, morálka či tolerance musí vznikat přirozenou cestou zdola, a lidé k tomu musejí být vychováni v rodinách a vedeni osobními příklady z okolí. Pokud tyto věci přirozeně neexistují, stát už je v tom k ničemu, a to hned z několika důvodů:
1) Stát není schopen nikoho převychovat jinak než násilím. Nemá přirozenou autoritu jakou má rodič, oblíbený učitel či farář, nebo člověk ze sousedství uznávaný pro svoje vysoké morální kvality či moudrost. Dekretem nového člověka nevytavíš.
2) Kdo určí, co je to špatné od čeho mám být chráněn, a co je to bohulibé k čemu mám být veden? Kdo rozhodne o tom, že pouliční homosexuální exhibicionismus je v pořádku (a že Daniela Drtinová bude bojovat, aby se mu dostalo dostatečné publicity v hlavním zpravodajství veřejnoprávní televize), zatímco ženská ňadra na billboardu jsou škodlivá? Je vztyčený prostředíček v reklamě na vazelínu na billboardu u dálnice závadný, zatímco ten samý symbol v centru Prahy na Vltavě je uměním?
3) Jaký mandát k tomu dostane dotyčný arbitr? Pokud to bude diktatura většiny (demokracie), nevkusní sexisté by dokonce mohli přehlasovat intelektuály. Pokud to bude diktatura „intelektuální elity“, nebude demokratické. Proč má být například výše daní určována demokraticky (diktaturou většiny) a vkus nedemokraticky?
4) Jakmile převychovávací aparát jednou existuje, je otázkou času, kdy bude zneužit k jiným než k „bohulibým“ účelům.
Všechny výše uvedené problémy jsou více-méně technické. Nejdůležitější problém je filosofický a morální: státu chybí legitimita. Pokud chci být křupanem, kde bere stát právo mě od vlastního křupanství chránit, když jsem toto právo na stát sám nedelegoval?

Nahlásit

-
0
+

1. A co vrozená schopnost generalizace (zobecnění typické vlastnosti nebo jevu pro celou kategorii - např. ptáci létají) se zároveň vrozenou sníženou empatií, sociální inteligencí nebo s pouhou tvrdohlavostí?
2. Pokud jste sexista a nechápete/popíráte pozitivní vlastnosti nějaké konkrétní ženy mimo sféru Vašeho stereotypu (z důvodů výše popsaných), ubližujete přece hlavně sám sobě - vy se ochudíte o ta pozitiva, nikoli ta žena. Pokud jste státní úředník, který úředně rozhoduje podle svých osobních stereotypů, je to problém, protože neochudíte sebe, ale celou společnost, ale čistě Vaše soukromá rozhodnutí jsou přece Váš problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

opravdu je podle vás stejné urážet někoho, kdo se "narodil" s určitým setem názorů, jako urážet někoho, kdo se narodil jako homosexuál?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžete mi říct co si představujete pod pojmem "regulace mediální hysterií"? Za prvé: nijak jsem si nevšiml, že by se u již x-tého vyhlášení prasátečka nějaká strhla. Za druhé: de facto jakákoliv a jakkoliv malá změna společenských konvencí v dějinách lidstva, která proběhla zespodu, byla způsobena "regulací mediální historií". Taková "regulace mediální hysterií" je přímo v protikladu k regulaci státní. Ostatně žádné jiné vlastně ani nejsou. Vlastně s ní tak nemám žádný problém, pokud nevede k té druhé - státní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud termín "systémová změna" podle vás neznamená zákon nebo vyhláška, tak tomu zas já říkám wishful thinking. A ať už to bude státní regulace nebo regulace mediální hysterií, v obou případech to bude nátlak prakticky nikoho nereprezentujících skupin. Typický intošský fašismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to je otázka, jak to každý subjektivně vnímá. Já třeba konkrétně v těchto výrocích nevidím nebezpečí v tom, že bude přijata nějaká státní regulace. "Prosazení systémové změny" tak klidně může spočívat pouze v tom, že pokud se ta cena stane dostatečně známou, tak se firmy samy od sebe začnou snažit o to se v ní neumístit. To, že vy v tom apriorně vidíte snahu o silové vylobbování konkrétní regulace, ještě neznamená, že to má oporu v deklaracích úmyslů příslušných osob. Proto slippery slope. Zatím. Nevylučuji, že někde objevíte konkrétní prohlášení, které bude apelovat na prohibitivní jednání ze strany státu. Na stránce o vyhlášení "prasátečka" jsem na to nenarazil. Kopejte hlouběji a pokud na něco narazíte, tak budu rád za fakty podloženou investigativní reportáž.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zelenisté (podle vzoru komunisté) to už mají v programu: "Budeme podporovat bourání genderových stereotypů v médiích a reklamě skrze regulaci obsahu reklamy a nestereotypní mediální obsahy." a dále rozvinuto např. "...možnosti regulace a samoregulace v otázce zobrazování žen a mužů v médiích (a ostatních souvisejících zobrazení) nejsou plně využívány."
Ovšem, v první řadě anticena je projevem smýšlení části establishmentu (ano, gendersračky jsou establishment) a ten dřív nebo později nějaké pokusy o zákazy vygeneruje. A ani nemusí získat zelenisté nějaké hlasy ve volbách, po většině stran mají gender soudruhy a soudružky (třeba Marxová-Tominová u socek), kteří jistě aktivně přiloží ruku k popohnání pokroku.
Nakonec např. podpora OZE byla schválena velmi podobným stylem, nazelenalými pátými kolonami v nezelených stranách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nelibi se mi urazeni sexistu, ja sem se tak uz narodil, je to stejne jako urazet gaye. Jsem takovy, tak me takoveho respektujte.

Nahlásit

-
0
+

„Je třeba o něm vést veřejnou debatu a přijímat konkrétní opatření, aby se počet sexistických reklam začal snižovat,“ komentuje letošní ročník Petra Havlíková z NESEHNUTÍ.
„NESEHNUTÍ se dlouhodobě snaží prosadit systémové změny, které omezí sexistické a genderové stereotypy v reklamě.“
Není to novinářská zkratka, jak píše Phoenix, je to oficiální tisková zpráva Nesehnutí – http://zenskaprava.cz/vystupy/sexisticke-prasatecko-popate-v-soutezi-bodovala-reklama-na-zaclony-studujici-mendelovy-univerzity . Ještě si stále myslíte, že jde o slippery slope?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohl byste tu první větu doložit nějakým porovnáním udělených anticen a následných zákazů motivovaných právě jejím udělením oproti uděleným anticenám, které k žádnému zákazu nevedly?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že se zbytečně rozčilujete. Lidi, kteří klikají, a ještě k tomu opakovaně, na plusy a minusy, považuju za politováníhodné nešťastníky, kteří si musí frustraci z vlastní nedostatečnosti léčit podobně trapným způsobem. Nemám potřebu hopsat v podobném stádu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Problém je v tom, že v naší době je rozdíl mezi anticenou a zákazem 3 - 5 let, někdy méně."

Slippery slope argument? Nejsme na Protiproudu.
Jinak, pokud (!) na to dojde, tak za 5 let vám budu stát po boku v odporu proti příslušnému návrhu zákona. Do té doby ať si prosím dělá každý co chce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem už zvyklý, že pokud něco napíšu proti ministerstvu financí, okamžitě přijde proud záporných reakcí (úředníci přece musí něčím trávit čas). Zdá se, že jsme tady narazili na podobný fenomén.

Jo, a připojuju se k tomu názoru, že to Phoenix vystihl perfektně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S argumenty slippery slope se při vší úctě jděte klouzat. Pokud na to dojde, tak za 5 let vám budu stát bok po boku v odporu proti příslušnému návrhu zákona.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná by nebylo od věci prozkoumat, z jakých IP adres chodí kladné či záporné body ke komentářům. Beru to tak, že jsem svým komentářem někomu hodně šlápl na kuří oko a onen někdo neváhal opakovaně hlasovat proti mému komentáři, protože to je ta správná demokracie a nepolitická politika neziskovek, že.

1) První chyba spočívá v tom, že lze hlasovat (+ či -) pro vlastní komentář.
2) Druhá chyba spočívá v tom, že lze hlasovat u stejného komentáře opakovaně.

Ty dva kladné body u mého komentáře klidně smažte, šlo o pokus, co systém dovolí. Teď už nejsem schopen vyhodnotit, jestli se hlasování provedlo či nikoli, protože ať už správně politicky proškolení klikači či k tomu naprogramovaní boti hrnou záporné hlasování opravdu ve velkém stylu deseti kliků za vteřinu.

Nahlásit

-
0
+

Skvělý komentář! Dle mého lepší než článek pana Kašpárka s odkazovaným článkem pana Hampla dohromady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém je v tom, že v naší době je rozdíl mezi anticenou a zákazem 3 - 5 let, někdy méně.

Mimochodem, svůj křupácký pohled na stejnou záležitost jsem popsal na

http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/268152-feministky-zase-ublizuji-hezkym-holkam-z-chudych-rodin!

Nahlásit

-
0
+

Budu Vám trochu oponovat, ačkoli se jistě shodneme na tom, že u reklamy "Záclony" byla míra dobrého vkusu překročena opravdu hodně (a nebyl to rozhodně jediný případ).

"ani cílem Sexistického prasátečka není chimérická „další regulace“." Stačí se podívat na

http://ekonomika.idnes.cz/anticena-sexisticke-prasatecko-d37-/ekonomika.aspx?c=A131128_211158_domaci_jj

kde se člověk dočte "Hnutí Nesehnutí se dlouhodobě snaží prosadit systémové změny, které omezí sexistické a genderové stereotypy v reklamě." Může jít o novinářskou zkratku, nicméně při pohledu na

http://zenskaprava.cz/vystupy/vznikl-manual-ktery-chce-odstranit-sexistickou-reklamu/

se dočteme, že vznikl manuál, který má za cíl firmy informovat o tom, co v reklamě být ještě může a co ne. Nezisková organizace bude za peníze z mých daní nařizovat společnostem, fungujícím na volném trhu, co mohou a nemohou dělat? Pardon, nejdříve to budou laskavá doporučení kavárenských intelektuálů, nařizování přijde až poté, co tato autoregulace u některých subjektů (logicky) neprojde.

Bez ohledu na to, že mnoho nominovaných reklam je opravdu blbých jako dlabané necky, jde lidem z Nesehnutí primárně právě o jejich podíl na moci (takové té úřednické, zakazovat a přikazovat) a o podojení státních penězovodů lidmi typu "genderový odborník z Fakulty humanitních věd Karlovy univerzity", kteří by na volném trhu nepřežili ani dvě sekundy.

"Průvody gayů a leseb naopak vzkazují, že i mimo obecnou představu o tom, co je normální, žijí lidské bytosti." O tom, že LG komunita se skládá z lidských bytostí, asi nikdo soudný nepochybuje. Moje tolerance ovšem končí v momentě, kdy se mě někdo snaží za blahosklonné asistence PČR pomocí vystrkování holé zadnice na hlavním náměstí přesvědčit o tom, že být gay je normální. Není to normální úplně stejně jako každé jiná genetická odchylka, být od narození slepý také není normální, ale dotyčný kvůli tomu logicky nepřestává být člověkem. Podobné akce dělají LG komunitě slušnou medvědí službu, zejména když jsou dané "toleranční" průvody pořádány v jedné z nejtolerantnějších zemí na světě. Nakonec bude díky těmto akcím docíleno pravého opaku, lidé budou tolerantní méně, zástupci LG komunity prohlásí "podívejte, jak je společnost netolerantní" a budou následovat granty, dotace, doporučení, nařízení a další ovlivňování veřejnosti stran toho, co si může/má myslet.

Sexistické reklamy jsou většinou slušná ubohost, nicméně aktivity hnutí Nesehnutí (za peníze z mých daní se mi lidé s naprosto zbytečným vzděláním pokouší vysvětlovat, co je správné a co ne a vyrábí na to manuály) jsou ubohost o řád nebezpečnější. Bojujme proti sexistickým reklamám pomocí bojkotů daných firem, novinových článků a dalších podobných akcí, ale neplaťme miliony zbytečných neziskovek kvůli tomu, aby tyto regulovaly naše svobodné myšlení.

Nahlásit

-
0
+