Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nejčernější ovce: Polsko vyrábí přes 90 procent elektřiny z uhlí

25. 11. 2013
 14 952
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jednu poznámku si přece jen neodpustím. CO2, klima a polské uhelky nám sem cpe článek resp. jeho autor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já to vzdávám, na Vás nemá vůbec cenu reagovat. Na mé otázky jste neodpověděl a reagujete na něco co nikdo neřekl. Můžete mi uvést kde se v tomto článku řeší ekologická zátěž tykající se dopadu na zdraví lidí? Nikde není ani zmínka o něčem jiném než CO2. Já tady nikomu nic nevnucuji. Pan Defloch tady svými výkřiky prohlašoval něco o ekologické zátěži pod článkem, který jste zjevně ani jeden nečetl. My dva se nemáme dál o čem bavit..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že ten problém máte spíš vy, neb nám pořád cpete vaše CO2 a vaše neteorie o neglobálním neoteplování, přitom jádro problému spočívá v celkových emisích ze spalování uhlí, to je ta ekologická (a také zdravotní) zátěž. Dopad uhelných elektráren na zdraví obyvatelstva a přírodu je nepochybný, pokud se bavíme uhelných elektrárnách je třeba toto mít stále na mysli bez ohledu na oteplování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli Vám dělá problémy používat google, tak speciálně pro Vás:
IPCC „Summary for Policymakers“ 2013:
http://www.climate2013.org/images/uploads/WGI_AR5_SPM_brochure.pdf
Zkrácená verze článku co jsem postoval o tři příspěvky výš je zde:
http://www.americanthinker.com/2013/11/nongovernmental_climate_scientists_slam_the_uns_ipcc.html
ta Vám už snad tak těžce pochopitelná nepřijde. Zbytek už je na Vás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To mi spadl kámen ze srdce. Naštěstí Váš problém s chápáním textů bude asi velice podobný jako u pana Moudrého viz výše..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Líbí se mi váš smysl pro humor. Nejprve mluvíte o inteligentních lidech, kteří jsou schopni hledat informace, pak dáte odkaz na heartland.“
Zdá se vám snad něco na článku od NIPCC v nepořádku? Můžete být konkrétnější? Nelíbí se mi závěry IPCC které jsou tam citovány, mimochodem nikde se nic o ovcích nepíše. Mám pocit, že máte problém s chápáním psaného textu..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Líbí se mi váš smysl pro humor. Nejprve mluvíte o inteligentních lidech, kteří jsou schopni hledat informace, pak dáte odkaz na heartland.
.
Mimochodem, pokud se vám nelíbí shrnutí pro politiky, přečtěte si původní zprávu a/nebo klíčové články, které cituje. Jste určitě inteligentní člověk schopný si hledat informace. Proč se spokojovat s informacemi určenými pro ovce (viz výše)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Moudrý, prosím Vás, přečtěte si na co reagujete. Nikde nepopírám škodlivost spalování uhlí bez patřičné filtrace atd. Proto jsem tam také psal hrubý obsah zplodin. Obsahují i radioaktivní, karcinogenní a jinak zdraví škodlivé látky a o tom není pochyb, článek je ale zaměřen pouze na CO2 a ač je to zrovna v eko-módě, tak to rozhodně žádný jed není. Jinak s vámi souhlasím, ale to je už na jinou debatu.
Problém spočívá v tom, že Vámi uvedené látky lze z kouře svým způsobem filtrovat a s úspěšností úměrné nákladům odstranit. CO2 odstranit nelze, proto je to asi téma číslo jedna i za cenu zlehčování skutečných problémů a tím vzniká riziko poškození zdraví.. Děkuji za linky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

takže znečištění neexistuje, hned si mohu oddechnout...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeden o voze a druhý o koze.. Patrně máte na mysli nekonečnou variaci na téma, cituji článek: „Polsko lze totiž označit za jednoho z největších znečišťovatelů ovzduší kysličníkem uhličitým..“ Tak pro tohle tvrzení, tedy přesněji, že by oxid uhličitý „znečišťoval ovzduší“ neexistují relevantní důkazy a pokud o nějakých víte, rád se s nimi seznámím, možná se budou hodit i autorovi toho článku.

Vlivů na klima je samozřejmě tisíce a nebudeme se tady zabývat každým z nich. Jen drobná poznámka na závěr, jinak pro mě velice zajímavého a oblíbeného tématu (fyzika je můj koníček) obecně je vliv oceánů a slunce na klima spíše podceňován.
Poslední otázka: Co se stane, nahradím-li CO2 tzn. plyn způsobující skleníkový efekt plynem se stejnými vlastnostmi – vodní párou. Zvýší se teplota na povrchu? Země je prakticky nevyčerpatelný zdroj vodní páry v oceánech. V případě že tento systém je schopen zvyšovat svou teplotu bez ohledu na naše emise CO2, proč se tak už dávno neděje?

Grónsko bylo v dávných dobách (cca. 10. století n. l.) zelené a vikingové tam pěstovali obilí, bez povolení komise OSN a dokonce ani v té pekelné výhni jen s technologickými prostředky té doby lidstvo nevymřelo. Opravdu to IPCC s těmi katastrofickými scénáři v roce 2100+ myslí vážně? Uvědomuje si vůbec někdo z dotčených politiků, že nedokážeme předpovědět počasí ani na rok dopředu, ale oni se snaží předpovídat s přesností cca. jednoho stupně na 100 let? Kam ten svět spěje..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V uhlí mohou být v závislosti na původu zastoupeny téměř všechny prvky, od antimonu po zirkon. Pro začátek doporučuji např. tento starší přehledový článek http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02784420# . Článků, které popisují efekt uhelných elektráren na zdraví zasažené populace je přehršel, poslední dobou jich přibývá hodně obzvlášť z Číny. Zde je přehledový článek o účincích malých částic rozptýlených v atmosféře na lidské zdraví http://www.nuceng.ca/refer/risk/A3110011.pdf (500+ referencí)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jsem si myslel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy píšete: "V prvé řadě. V článku se o žádném znečištění nepíše." V článku se píše: "Polská uhelná energetika je pro Česko sice určitou ekologickou zátěží"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V prvé řadě. V článku se o žádném znečištění nepíše. Plyn, který mimo jiné vydechujete jako produkt fungování živých organizmů, nic „neznečišťuje.“ Pokud máte na mysli jeho „vliv“ na globální oteplování, tak to je předmětem teorie, která by vydala na půl knihovny informací a já nemám zájem Vám tu dělat přednášku. Inteligentní člověk si je schopen vše potřebné dohledat na internetu, ať už zrovna chyběl na hodinách fyziky základní školy nebo na přednášce z termodynamiky. Jako závěr Vám mohu pouze prozradit, že žádná vědecká teorie ani doposud známá historická fakta nepotvrdily, že by avizovaná změna teplot byla způsobena lidmi produkovaným CO2. Tím samozřejmě nepopírám fakt, že klima se mění a ani to, že vývoj teploty byl v korelaci s obsahem CO2 v atmosféře již před začátkem průmyslové revoluce. To ale ještě samo o sobě nic neříká o příčinách ani následcích uvedených jevů. Jediné co IPCC na podporu toho tvrzení mělo, byl „Hockey Stick„ - vyvrácen už dávno jako nesmysl a aféru „Climategate“ - podvrh s daty, samozřejmě navenek je vše OK a v principu se stále jede podlé Kjótského protokolu z roku 1997 v nezměněných kolejích směle dál vstříc světlým zítřkům a nebo poručíme větru dešti..

Cituji: „Ten můj úředník kazil práci trhu, nespecifikoval jsem jak a ani to není důležité, zásah státu je přece vždy škodlivý.“

Jak souvisí tohle Vaše zvolání s článkem? Nebo snad máte pocit že uvedená problematika má co společného s volným trhem? Trochu nechápu Vaše asociace.. Koho zajímá Váš hypotetický úředník, mě zajímá realita běžných dnů a ta je, jaká je. Váš příspěvek je tedy úplně mimo.

Zdroj: http://heartland.org/sites/default/files/critique_of_ipcc_spm.pdf
Pro ty, kdo se zajímají o uvedenou problematiku. Některé klíčové body a závěry ze summitu IPCC 2013 aneb přímo jádro pudla, které IPCC nazvalo "shrnutí pro politiky". Je to velice poučné a zábavné čtení, jen to trochu víc než vědeckou literaturu připomíná spíš jednu pohádku, jak pejsek s kočičkou vařili dort. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Můžete nám vysvětlit, o jaké znečištění podle Vás jde?" - ehm, že by o to, o kterém se píše v článku?

"Raději nám řekněte, proč chytrého úředníka (stále se bavíme pouze o zplodinách uhelných elektráren) zajímá jen množství naprosto neškodného plynu..." Ten můj úředník kazil práci trhu, nespecifikoval jsem jak a ani to není důležité, zásah státu je přece vždy škodlivý. To ten váš úředník sleduje/ignoruje množství různých látek ve vzduchu a Vy by jste tedy měl vysvětlit proč, ne já.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diletanské je to od prvního do posledního řádku. Ovšem celkem nepochybuju o tom, že Palata je diletant za chechtáky.
A na to, abych vám něco vysvětloval zrovna nemám pedagogickou náladu.
Pokud jde jen o ten tepelný stroj, zkuste začít termodynamikou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Deflochu, to má být zase další pokus o vtip, tím Vašim zvráceným způsobem? Můžete nám vysvětlit, o jaké znečištění podle Vás jde? Pokud vůbec víte o čem mluvíte, mohl by jste nás přesvědčit argumenty a ne jen hloupě plácat. Doufám, že nejste popletený, jako ta „etatická hlavička“, jak sám píšete, aby jste si myslel, že znečištění představuje CO2. Raději nám řekněte, proč chytrého úředníka (stále se bavíme pouze o zplodinách uhelných elektráren) zajímá jen množství naprosto neškodného plynu, zatímco o obsahu škodlivých látek jako např. popílků, oxidů síry i radioaktivních částic se taktně mlčí. To je jistě také dílo toho Vašeho „trhu“ nemám pravdu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problémy se znečištěním kvůli spalování uhlí jistě nejsou podstatné, neboť na ně trh zatím nevyprodukaval odpověď. Až buou tyto problémy závažné, trh na ně odpověď vyprodukuje. Pokud mu to samozřejmě nepřekazí nějaká chytrá úřednická etatická hlavička.

Nahlásit

-
0
+

Co je tam diletantského? Mohl byste to nějak rozvést? Proč do toho taháte Česko vs Německo? Chtěl bych vidět tu vaši sofistikovanou argumentaci, nesnažte se to očůrat tím, že to "zjevně nemá smysl". Zatím jen blábolíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diletantský ekobláboly už i z Finmagu?
Podíl výroby elektřiny z fosilních paliv je v "zaostalém" Česku menší než v "pokrokovém" Německu. Kde jen dělají soudruzi z NDR chybu?
Obtěžovat se s nějakou sofistikovanější argumentací lidem, kteří považují omezenou účinnost tepelného stroje za skutečnost ekonomickou, zjevně nemá smysl...

Nahlásit

-
0
+