Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bob Shiller: Je ekonomie věda?

18. 11. 2013
 7 347
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bohužel to co provozuje pan profesor a většina ostatních ekonomů není ekonomie-věda. Jsou jako malé děti, které objevily šroubovák jako mocný nástroj, s jehož pomocí lze nahlédnout dovnitř věcí (tím myslím matematiku). Bohužel teď zrovna se ho jedna parta (Keynesiánci) pokouší vší silou narvat do zásuvky. Je smutné že, výsledek jejich snažení spoustu lidí zabije, ale takový už je svět.
Taky by se dali přirovnat k astrologům, kteří sepisují horoskopy pro mocné a bohaté. Dělají nesmysly, ale opírají se přitom o skutečná pozorování a měření.
V nejlepším případě se o nich dá říci, že studují ekonomiku, tj. reálné hospodářství v konkrétním čase a místě. Ale ani v tomhle případě v drtivé většině nechápou, co vlastně vidí, a nejsou schopni to správně interpretovat. Slovy pana profesora bych řekl, že dělají ekonomické strojírenství, ale jejich výrobky se jim hroutí pod rukama.
Ekonomii jako vědu lze samozřejmě dělat, ale je nudná a neuživilo by se jí tolik lidí jako teď. Stejně jako se neživí moc lidí čistou matematikou.

Nahlásit

-
0
+

Fyzika si náhodou vede dobře. Teorie strun si také vede dobře, ale pouze jako čistě matematická teorie. Pro fyziku je bezvýznamná, protože nenabízí žádné experimentálně ověřitelné předpovědi. Dneska fyzika bojuje a vyhrává na úplně jiných frontách. Teorie "všeho" jsou už dávno pasé.

Nahlásit

-
0
+

Behaviorální ekonomie sedí hned vedle sociologie. Obojí popisuje chování lidí.

Nahlásit

-
0
+