Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Měnová intervence ČNB. Komu pomůže a komu ublíží?

15. 11. 2013
 40 449
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Díky.
No tak těch lidí není zas tak málo, pár jich najdete třeba na mises.cz (a jejich setkání umí naplnit solidně velký sál).
Výhodou je, že vlastně nemusíme dělat nic, současný režim zničí sám sebe (tak jak to udělal socialismus reálný, udělá to i socialismus demokratický - diktatura proletariátu i diktatura většiny se zas až tak neliší). Socialismus a centrální plánování zkrátka nefungují a nutně vedou k hospodářskému rozvratu. Stejně tak nekrytá papírová měna vždy vedla k hyperinflačnímu kolapsu. Státy demokratického socialismu (EU, USA, JP) jsou na cestě k bankrotu. Samozřejmě to ještě nejaký ten pátek může trvat, ale aspoň je čas se aspoň trochu připravit a snad i některým lidem vysvětlit příčiny a možná řešení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmane, hluboce smekám. Souhlasím do puntíku a obzvlášť s argumentací proti Svobodným, ale jak to chcete udělat? Než bude pozdě. Nikdo koho znám, snad mimo mě a Vás plus dalších pár lidí (i na ně mi budou bohatě stačit všechny prsty na těle :-)), nikdy dobrovolně nepřistoupí na navrhovanou demonopolizaci a svobodu. Když je ani bezmála 40 let reálné historie psané krví nepřesvědčí. [„A. Solženicyn, Souostroví Gulag“ - číst jen na vlastní nebezpečí, nejde o žádnou literární fikci] Snad mají všichni strach z neznámého.. Svobodní chtěli zrušit jen pár úřadů, proti tomu je celá ČNB a další stovky organizací kriticky (životně) závislých pouze na státním monopolu jen zrnkem v poušti. A jak dopadli. Jen částečné omezení absolutní moci se nesetká s úspěchem, tak jak může člověk ještě vůbec doufat ve zlepšení touhle (demokratickou) cestou?
P.S.: Zkuste se zeptat v matičce Rusi nebo v Bělorusku, Litvě apod. proč považují soudruha Džugašviliho za národního hrdinu. Doufám, že někdy v budoucnosti bude podobná analogie o hrdinech dnešních dnů u nás, jak si jednoho dne budou vyprávět děti našich dětí, jen čistě náhodná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I když výhodně koupíte auto, levně seženete díly na opravu a prodáte dráže (než byl nákup), měl byste danit.

To samé s obrazem, cihlou, čímkoli.

A moc vám nepomůže ani argument, že vzrostla pouze nominální cena a to méně, než o kolik vzrostla měnová zásoba, čili reálná cena nevzrostla, reálný zisk nebyl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Pět artikul Kohoutových" je, s výjimkou dvojky, přesně o vás!
http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-svobodni-jak-to-delat-lepe-duu-/p_politika.aspx?c=A131111_202441_p_politika_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Píšete, že kapitálové výnosy na AU se daní. To snad jedině v případě podnikání s ním, ne? Pokud koupím slitek a za pět let ho prodám, byť za vyšší nominální hodnotu, tak nic přece nedaním?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Singer se tímto činem zařadil po bok "osobností", jako byl třeba Tonda Zápotocký. Od jeho měnové reformy se toto znehodnocení koruny liší jen v míře, ne v principu.

Každý, kdo byl jeho krokem poškozen, měl by zvážit žalobu. Respektive není důvod nedívat se na něj stejně, jako na lupiče, který se vám vkradl do domu. Proti členovi establishemntu se těžko bojuje prostředky režimu, jehož je představitelem a je tedy na zvážení volba alternativních prostředků dle uvážení jednotlivých poškozených (aspoň mu napište, že vás okradl).

Proti centrálně plánovanému znehodnocení koruny (a úspor) bych nic nenamítal, pokud by CZK a ČNB neměla zákonem násilně vynucené monopolní postavení.
Neměli bychom tedy kritizovat tento krok ČNB (od vynuceného monopolu na padělání peněz se nic jiného čekat nedá), ale samotný fakt existence vynucených monopolistických výsad CZK a ČNB.
Zrušme veškerou legislativu zaručující toto nemravné výsadní postavení (DPH na Ag mincích, povinnost přijímat koruny, resp. zákon o jediném legálním platidle, daň z kapitálových výnosů na Au, zaveďme měnovou konkurenci a freebanking, dovolme zakládat účty a platební systémy ve zlatě ala E-Gold, tolerujme mzdy v bitcoinech, atd...) a pak ať si ČNB ty své papírky tiskne dle libosti.

Establishment se na jednu stranu snaží donutit lidi utrácet, na druhou stranu připouští, že dnešní třicátníci a čtyřicátníci dostanou jen nuznou penzi a měli by si naspořit. Tak jak tedy, soudruzi?

Za svou osobu mohu říci, že ČNB mne opravdu donutí utrácet. Ale výhradně za drahé kovy a vybrané zahraniční akcie. Výdaje za zbytné zboží a služby dále omezím a nebudu jediný. Kolik asi lidem zbyde peněz na místní služby a produkty, když díky slabé koruně utratí více např. za benzín?

Pokud odhlédnu od toho hlavního (morálnost a spravedlnost postupu ČNB a jejího monopolu obecně) a snížím se k věcnému hodnocení jejího postupu (což ale považuji za stejně pochybné, jako chladné hodnocení ekonomického přínosu koncentračních táborů), pak:
1) Opravdu hrozila deflace? Nebo jen podle tendenčních státních metodik výpočtu? Má někdo pocit, že jeho životní náklady klesají?
2) Je deflace opradu škodlivá? Šlo snad o kontrakci měnové zásoby (ne!), nebo jen o zlevňování prodktů díky konkurenci, technologickému pokroku a růstu produktivity? Co je špatného na tom, že dnes je za 20tis lepší TV, než před 4 roky za 80tis?
3) Opravdu máme věřit deklarovaným příčinám a cílům intervence? Nebylo spíše cílem bylo pomoci vybraným lobbystickým skupinám a státu (větší výběr daní, snazší obsluha dluhu)? Nebo jen snaha být "in" a dělat to samé, jako BoJ, BoE, ECB a Fed?

Ale znovu říkám: tyto "věcné" úvahy jsou v podstatě irelevantní, relevantní je pouze poukazování na hanebnost násilím vynucených monopolistických výsad jednoho produktu (měny) a jedné organizace (ČNB).

Mimochodem to je důvod proč nejsem příznivcem Svobodných. Kritizovat tento krok ČNB argumenty typu "lidi to jen dál znervózní, efekt bude spíše negativní, atd..." a ne principiálními morálními argumenty, amorálností monopolu a absencí svobody je zkrátka v mých očích diskvalifikuje. Jejich argumenty jsou stejné, jako argumenty představitelů jakékoli jiné partaje.

Nahlásit

-
0
+