Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Německo jako vzor? Jenže pro koho?

11. 11. 2013
 13 839
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Přesně tak, jestli pod pojmem "politika zlevňování pracovní síly" má pan Krugman na mysli "nebráníme pracovnímu trhu přizpůsobovat se i směrem dolů", pak mě překvapuje, co je na tom špatného. Politiku zlevňování pracovní síly praktikovalo Německo ve 30. letech, kdy například zakazovalo přetahovat firmám zaměstnance nabídkami vyššího platu. Ale to se dnes, pokud vím, neděje...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Posledních 10 let mám stále neodbytnější pocit, že eurozóna i EU fungují především jako nástroj pro zajištění německé dominance v Evropě. Uvedu jen několik z mnoha příkladů:

1) Euro - je to měna, která je příliš tvrdá pro všechny kromě Rakouska, Finska a Holandska, ale je příliš měkká pro Německo. Výsledkem je dlouhodobé zvýhodnění německého exportu na úkor ostatních členů eurozóny. Podobné je to i z úrokovými sazbami, o tom už se tady psalo hodně.

2) Normy, předpisy. Německo dlouhodobě provádí prostřednictvím bruselské administrativy export svých norem, zejména z oblastí bezpečnosti práce, hygieny, úspory energií, nakládání s odpady, ale i pracovního práva atd. To má dva veskrze pozitivní dopady na německou ekonomiku a zhoubné pro ostatní. Za prvé to nutí ostatní evropské výrobce nakupovat zbytečně drahé a sofistikované nástroje a technologie - z Německa a současně to snižuje konkurenceschopnost takto "postižených" evropských výrobců ve prospěch Německa. Např. je pěkné vyrábět Fiat stejně precizně jako BMW, ale kdo to u Fiatu zaplatí, když bude stát stejně jako BMW? Další otázkou je zda potřebujeme mít na trhu jen vozy kvality a ceny BMW...

3) Dotace - přepokládám, že čtenáři Finmagu už ví, že dotace si z rozhodující části platíme sami a že to nejsou darované peníze od hodného strýčka, ale naše vlastní peníze, které se nám oklikou přes Brusel vrací. A tak se zaměřím na to co za ně pořizujeme. Z velmi významné části jsou to technologie a ty světe div se, nakupujeme hlavně z Německa. Pokud se náhodou objeví k nim levnější alternativa z Číny, tak evropská komise nelení a zatíží ji clem. Nejhorší je na tom, že se mnohokrát jedná o zařízení a technologie, zcela zbytečné pro příjemce dotací a jde jen o bohapusté utrácení, kterého by se příčetný ekonomický subjekt za vlastní peníze nikdy nedopustil. Ten kdo na tom profituje (když pominu korupčníky a zprostředkovatele) jsou němečtí výrobci, kteří realizují mnohonásobně vyšší tržby než by měli bez dotací do sousedních zemí.

Nahlásit

-
0
+

Nečti Krugmana, nečti Krugmana, nebo se z toho zblazníš... "Dřívější přebytky padají na vrub éře amerických deficitů za Ronalda Reagana." To jim Němci vyváželi špionážní družice a dálnice? Společný graf pro NSR a SRN s "odborně" komentovaným schodem v době sjednocení? A jak se dělá v průmyslu "politika relativního zlevňování pracovní síly"? Znamená to nevyplácet nočnímu hlídači ve státním molochu 4000 euro jako v Řecku? A za to je Německo kritizováno?

Nahlásit

-
0
+

A není to spíše problém hospodářské politiky jednotlivých zemí? Euro se chová jako zeď, kterou nelze zbourat, obejít, přelézt. A najednou se zjišťuje, že polovina Evropy má bordel v legislativě, v pracovních zákonech, balvan v podobě hloupých regulací. A že lidem se nechce pracovat, ale rádi by inkasovali dávky, podpory, dotace, atd.
Blahobyt neroste od devalvací, ale od práce.
A jsou země, kde se dostali tak daleko, že jim zákony v práci vlastně brání.

Nahlásit

-
0
+