Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kalouskovy dluhopisy bez Kalouska. A opět s nižšími úroky!

4. 11. 2013
 14 676
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Včera odpoledne jsem poslal odpověď panu Taxlerovi, kterou jste nezveřejnili. Odeslána byla na 100 %.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Absolutne netusim, o cem to mluvite?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je škoda, že na finmagu funguje cenzura, když tomu pan Taxler, jak píše, moc nerozumí a někdo se to snaží uvést na pravou míru. Pane Vlnas, to snad ne...

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den. Pro koho jiného než pro investora finanční matematika dle vás je? Neříkám, že ji každý musí ovládat, ale kdo jiný než ředitel investičního poradenství by měl lidem prezentovat přesné výsledky. Vaše procenta nejsou přesně, protože Vy vůbec nezohledňujete, kdy jsou kuponové platby klientovi připsány. Dle Vašeho výpočtu je irelevantní, jestli obržím úrok na začátku vkladu, či na konci. Tím, že nevidíte rozdíl jste si odpověděl na mou poznámku o důvodu, proč nejsou Vaše výpočty správně.

PS: Mnou uváděné výpočty jsou přesně pouze pro výnosy před zdaněním, po zdanění je u 3letého a 5letého kuponového dluhopisu aproximace. Daní se při každém připsání, což ještě mírně změní hodnoty. Ale velmi snadno by se zkalkulovaly přesné hodnoty, jen se mi to už nechtělo počítat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný den, předávám vyjádření autora článku:

Moc tomu nerozumím... Proč brát v potaz časovou hodnotu úrokových plateb? U reinvestičních je kalkulováno s reinvesticí úroku, u kuponových ne. Co investora pak zajímá je, kolik bude mít při splatnosti dluhopisu peněz z investované tisícikoruny. To přesně vyjadřují má procenta. Převedeno na p.a. to pak vyjadřuje srovnání, jaký úrok bych potřeboval v bance. Co chtěl autor komentáře vyjádřit těmi svými procenty, to netuším.

Já tu nevyjadřuji výnos do splatnosti dluhopisu dle finanční matematiky, ale výnosnost jednotlivých dluhopisů pro investora.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výpočty pana Taxlera nejsou správně (nevím, jestli záměrně, či z nevědomosti). Pro výpočet průměrné roční výnosnosti dluhopisu nemůžeme pouze sečíst úrokové platby a diskontovat je počtem let, ale musíme vzít v potaz i časovou hodnotu jednotilivých úrokových plateb.
Pro 3letý dluhopis: Výnosnost bez zdanění 2,45 %, po zdanění 2,08 %.
Pro 5letý dluhopis: Výnosnost bez zdanění 2,73 %, po zdanění 2,32 %.
Pro 5letý reinvestiční: Výnosnost bez zdanění 2,93 %, po zdanění 2,49 %.

Nahlásit

-
0
+