Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pozor na žraloky

23. 9. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

no hlavne rozlisujte naked short selling a short selling. ten prvni je nelegalni a spatny, ten druhy je regulerni. je fakt, ze ted zakazali uz i ten druhy ale jen za urcitych podminek. a jen na urcitou dobu.

Nahlásit

-
0
+

Krátkodobé obchody na poklesy nemají z čistě obchodního hlediska žádný vliv. Zatímco v dobách optimismu, kdy tyto obchodníci byly ve značné nevýhodě to nikomu nevadilo , tak v dnešní době je hřích sázet na pokles. Teoreticky rozumné řešení je pouze takové, aby se z optimistů a pesimistů staly realisté a trh byl efektivní. To je však čirá utopie. Tyto zásahy každopádně k ničemu nepomůžou. Spíše naopak..

Nahlásit

-
0
+

Titulek se vztahoval ke druhé části článku, tedy k úvaze, že se někdo snažil vydělat na poklesu akcií instituce, v níž dělá a tím jí svým výdělkem sice pomáhal, ale zároveň díky poklesu akcií i škodil. Připouštím, že to z textu asi není příliš zřejmé.Zní to možná jako Sci-fi, stejně jako představa, že zaměstnanci bank či jiných finančních institucí úspěšně spekulovali na pokles akcií svých konkurentů. (Což v článku není). Je to ale tak nereálné?I když jsem velké hráče na trhu, zdaleka nejde jen o hedgeové fondy, určitou dobu tak trochu podezíral, že trhy hodně srážejí shortováním, což mi jde obecně proti srsti, ani mne rozhodně nepotěšil netržní zásah, jaký představuje zákaz těchto transakcí. Ostatně nikoliv první. Kladu si ale otázku, zda skutečně existuje v současné situaci jiné rozumné řešení. I když můžeme spekulovat o tom, co je to rozumné.Z tohoto pohledu pokládám pány Paulsona a Bernankeho spíše za hasiče požáru, způsobeného hlavně dřívější politikou Fedu. I když můžeme opět spekulovat o tom, zda a v jaké míře k němu sami přispěli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ale není mi jasné v kom vidíte ty žraloky ?Za sebe - jsem mírně otřesen z toho co se v principu děje v USA. Dva pánové (Paulson a Bernanke) požadují po Senátu (před volbami) nekontrolovatelně použitelný kredit z peněz daňových poplatníků ve výši 700 mld USD. Pan Paulson (mimochodem do roku 2006 zaměstnám u Goldman Sachs s odstupným cca 500 mil nezdaněných USD při odchodu do administrativy) a pan Bernanke se ve svých veřejně deklarovaných prognózách od počátku krize nikdy nestrefili do dalších událostí. A těmto pánům má být svěřena ze dne na den finančně, právně a parlamentně nekontrolovatelná pravomoc k záchraně něčeho co neumí ani popsat a v čem prokázali, že neumí odhadnout vývoj nebo snad lhali ? To nejsou žraloci, to jsou KOSATKY. Ti chudáci, co shortovali a kterým vstoupili soudruzi Paulson a Bernanke uprostřed hry do pravidel, jsou na tom jako beránci před porážkou, podobně jako ti na Slovensku, co je chce Fico zavřít pokud zvednou ceny při konverzi na Euro. Ach jo.

Nahlásit

-
0
+