Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vyhnou se nám černé labutě?

14. 12. 2010
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Opravdu chcete zit ve svete, kde vam nekdo cizi presne urci, co mate delat?
Pokud ano, tak mate pribliznou predstavu, jak by byl potrebny vypocetni vykon pro optimalizaci uzitkovych funkci vsech lidi na svete tak, aby melo centralni planovani smysl? Premyslel jste nad tim, jak vubec ziskavat informace ohledne techto uzitkovych funkci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opraveno, očividně se to ale projeví až při dalším okomentování, možná přihlášení. Svět je zkrátka plný překvapení. Každopádně díky moc za komentář.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Největší a základní ekonomická katastrofa je to, že rozvinuté ekonomiky (USA, EU, Japan, Kanada, Austrálie...dále západ) nejsou konkurence schopné vůči rozvíjejícím se ekon. BRIC a dalším, v současné době pak zejména v Číně. A dále i to, že v důsledku vysoké poptávky po energetických a dalších zdrojích vzrostla jejich cena. Takže vstupy pro západní výrobky se zdražily. To má za následek, že v příštích 20 – 30 letechbudeprobíhat vyrovnávání těchto nerovnováh. To se bude projevovat tak, že lokální krize se na západě budou přelévat z jednoho hospodářského sektoru nebo státu do druhéhoa jejich výsledkem bude, že západ bude postupně chudnout, zatímco BRIC.. bohatnouta to do té doby než: 1) se stane západní zboží konkurence schopné (klesne cena pracovní síly na západě a stoupne na východě), 2) na západě přijde nějaká nová technologie, která znehodnotí všechny stávající a podstatně zvýší a zlevní výrobu, 3) propukne globální konflikt při kterém se všechno rozseká a bude se začínat znovu na zelené louce, 4) na celém Světě začnou PLÁNOVAT a PŘEROZDĚLOVAT. Přeorganizují se kapitálové trhy a vytlačí se z nich spekulanti. Podstatné je to plánování. Aby bylo možno plánovat tak je obvykle nutné i vlastnit – tady by to šlo udělat i tak, že by probíhaly na globální úrovni permanentní kapacitní propočty, kdy by se zjišťovalo jestli na některém výrobku nevzniká bublina. Na ten výrobek by se nasadila selektivní daň. (Je to asichiméra ale zajímavá)--- Takže ty černé labutě. Záleží na tom jak vysoký, nebo drahý ten pokles má být, aby mohl mít označení „Černá labuť“. Buďto máme jednu na 20-30 let, nebo nás po stejnou dobu bude oblažovat hejno černých labutí. Zdraví B007 (Můj Ident .je BOLŠEVIK007 administrátor to opraví )

Nahlásit

-
0
+

Ono aby to třeba v r. 2030 nevypadalo tak, že budeme kyji bojovat o nejlepší jeskyni proti spadu.

Nahlásit

-
0
+

Vůbec tu nevidím zmínku o stárnutí západní populace a to dle mého bude největší problém Evropy pro budoucích cca 50let. A o 20let později i problém v Číně. Díky tomu budou na vzestupu ultra populistické vlády typu zdravotnictví zadarmo 14,15,16 důchody atd.
Další problém vidím v měnových válkách a protekcionismu na zachování pracovních míst s vzestupem Číny a Indie bude jasné že stále menší část lidské populace je schopná uživit zbytek problém je kde ten zbytek bude. Kdo bude mít onu zaměstnanost? Již dnes mají Evropské státy největší náklady na pracovní sílu mnohem vyšší než USA. Jejich propouštění bude dále generovat tendenci k populismu.
Krátce: Dobře už bylo :D :D

Nahlásit

-
0
+