Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč se hokejisté rodí v lednu?

4. 11. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zdravím,Gladwell tam neuvádí Nagano, ale dva juniorské české týmy (fotbal a hokej z roku 2007) plus dva další týmy z Kanady a jižní Afriky, viz http://www.sportsscientists.com/2009/01/matthew-effect.htmlU nás se sice hrálo na školní třídy, ale na mezinárodním poli, se vždy hrálo jen a jen na ročníky, tj. do reprezentace, které Gladwell píše, byli hráči vždycky nominování podle roku narození bez ohledu do jaké třídy chodili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě při čtení napadlo vysvětlení "hokejky k narozeninám", jenže pak by nešlo jen o první kvartál, ale taky o listopad a prosinec. Nemám bohužel Outliers po ruce, tak se v tom teď nemůžu šťárat víc, i když bych rád. Takový brouk v hlavě... znáte to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

na vasi strane chyba neni, gladwell tam uvadi dva ceske tymy, hokejovy nagansky a fotbalovy dorost z kanady 2007. a ani na jeden podle me jeho logika neplati. akorat netusim, jak pak vysvetlit "paradox prvniho kvartalu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím, pokud máte s tím zápisem podle školních ročníků pravdu, tak je chyba na mé straně - Gladwell jako příklad uvádí tušímže český fotbalový dorost z MS 2007, jenže ta jména by narozdíl od Džégra a Haška moc lidí nepoznalo (ostatně včetně mě).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ta knizka, podobne jako ostatni gladwellovy, me fascinovala, ale prave ten priklad sportovcu podle me trochu kulha (alespon z ceske perspektivy). opravte me pokud se mylim, ale v cesku - alespon za komunistu, kdy vsichni jmenovani vyrustali (gladwell krome naganskych hokejistu uvadi i stribrnou fotbalovou juniorku z roku 2007) - se prece rocniky delily podle skolniho roku, takze unorovy jagr byl presne uprostred zari-srpen cyklu, stejne jako hasek. ale faktem je, ze alternativni vysvetleni toho, proc spis 75pct procent hracu je narozeno nejpozdeji v dubnu, nemam : (.

Nahlásit

-
0
+

Kdysi jsem byl na zajímavém pohovoru a tam lektor, kromě jiného, řekl: Dělejte to co to jde lehce. Nemá smysl se nutit dělat něco, co nás stojí hodně úsilí, práce, vůle, kdy druhý to umí snadno a rychle. Pokud na to má člověk nadání a osobnost, tak u i velmi těžká práce jde snadno, lehce, bez stresů, bez nucení, bez vyčerpání vůle, jakoby mávnutím ruky. Najdi si to a to dělej." A k tomu oněch 10 000 hodi (to je ais 5 let práce). Chvíli to ale trvá než člověk pozná co mu jde že :-)

Nahlásit

-
0
+

To chápu, zároveň mi ale přijde, že Bod zlomu už je natolik známý, že nemá cenu o něm zase psát - byla to velká událost před nějakými čtyřmi lety.Ale nebojte, na příští týden mám právě rozečtenou opravdu hodně zajímavou, netypickou knihu. Těšte se!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jste mohl do tehle rubriky prispet spise Bodem zlomu:-) Radsi se dozvim o knizkach dle recenzenta zajimavych nez tech nezajimavych..Nemel jsem z recenze pocit, ze byste cetl jine knizky autora, proto jsem zde vlozil svuj komentar k prvotine.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Michale, můžu ti jí půjčit, jestli si nejsi jistý, jestli ji chceš kupovat. Ale ještě jsem ji nečetl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale já jsem tyhle pocity z Tipping Pointu taky neměl. Gladwell tam měl daleko zajímavější postřehy, příběhy byly čtivější a kratší, data neokoukanější.U Outliers se mi trochu zdá, že už se autor "nemusí tolik snažit", stačí produkovat jednu knihu za rok a lidi si to budou kupovat tak jak tak (další analogie s Vieweghem).Ještě jsem si ale objednal úplně poslední knihu, tak uvidíme, třeba se pletu - recenze je předběžně naplánovaná na konec tohoto nebo začátek příštího roku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od Malcolma jsem cetl Tipping Point a nemel jsem z knizky vase pocity. Spise me zaujaly zajimave techniky pruzkumu a interpretace dat a pohled na socialni svet ocima epidemii.Jisteze by to same napsano jako recenzovana vedecka prace melo ctvrtinovy obsah, ale proc psat pouze vedecke prace o tematech, kterym dokaze porozumet kazdy?

Nahlásit

-
0
+