Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hyperinflační apokalypsa (III): Šílený Max

5. 11. 2010
 7 238
83 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

".....domino efekt celeho sveta >>>usa >evropa>..."
Ano, s tímto scénářem počítám, i když to někomu může připadat šílené.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ja uz si o hyperinflaci informace nacetl. kdy a kde probehla, ale tohle by tentokrat, myslim, nebyl pripad jen jednoho statu, ale domino efekt celeho sveta >>>usa >evropa>...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://goldnews.bullionvault.com/inflation_history_Zimbabwe_USA_101620073
Zde je seznam států, u kterých v minulosti proběhla hyperinflace. Článek je v angličtině, ale i já se svou absencí angličtiny jsem pochopil obsah.

Nahlásit

-
0
+

V každém případě si nemyslím, že to bude konec světa. Státních bankrotů nebo hyperinflací bylo už v minulosti tolik a svět se nezhroutil. No nyní je to trochu silnější káva, bude to v trochu větším měřítku.
Že nastane chaos, ano, to je vysoce pravděpodobné. S tím bude spojeno i rabování.
Ano, nakoupil bych fyzicky drahé kovy (zlato, stříbro). Navíc bych si vytvořil přiměřenou zásobu trvanlivých potravin, aby jste přečkal prvotní nárazovou "šokovou" vlnu.

Nahlásit

-
0
+

moc se mi tenhle clanek libi. take tvrdim, ze hyperinflace je na spadnuti. neznam ovsem odpovedi na urcite otazky. jak bude potom vypadat svet? zhrouti se spolecnost? bude "konec sveta"? odejdou sluzby - doprava, policie atd? bude rabovani? co ma DNES udelat obycejny clovek jako ja? co udelat s penezi? nakoupit za na zlato? mit fo zlato fyzicky? vim, ze to zni hloupe, ale dokazal by mi nekdo odpovedet?

Nahlásit

-
0
+

Problém je právě v tom, že úrok nemůže být vyšší, než je růst měnové zásoby. Pokud se na to podíváme z celkového pohledu. Aby někdo získal úrok vyšší, musí zas jiný mít nižší, ale průměrná úroková míra nemůže být nikdy vyšší a dokonce se ani rovnat pokud uvážíme povinné rezervy.Takže skutečné bohtství vzniká spíše z práce, než z použití kapitálu ať už v jakékoliv formě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

+ neznám společnost kde by všichni museli splatit úrok v jeden den a v jednu hodinu a pocyhbuju, že by banka než své penize odmítla třeba dřevěný nábytek v hodnotě celé půjčky.prostě jako humor sranda, ale lidi co tomuhle věří bych poslal do školy

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky, ulozeno do zalozek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musím říci, že jde o zajímavě podanou pohádku a trvalo mi chvíli, než jsem objevil, v čem je háček. Dle pohádky vlastníte-li dostatečný kapitál, který půjčujete a vaše spotřeba je nižší nežli příjem z úroků, tak vám kapitál bezpracně narůstá, až nakonec máte ve vlastnictví celý svět :) Ovšem aby vám to klapalo, musí měna vašeho kapitálu splňovat následující podmínku: úroková míra v této měně je vyšší nežli roční procentní nárůst měnové zásoby.Racionální jedinec si půjčuje na úrok, pokud mu půjčené peníze pomohou zvýšit produktivitu o více, nežli činí úrok. Celková úroková míra tedy reflektuje růst HDP plus růst cen. Máte-li kapitál v měně kryté zlatem, můžete pro zjednodušení považovat nárůst peněžní zásoby za nulový (nového zlata se zas až tolik netěží), takže při růstu HDP je logické předpokládat pokles cen a tedy i nulový nebo dokonce záporný úrok.Kladný úrok ve zlaté měně znamená jediné - žijete v iracionální společnosti, která si půjčuje více, než je schopná splatit, a takováto společnost si nezaslouží nic jiného, než aby ji celou skoupil nějaký zlý kapitalista :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bankovnictví částečných rezerv je v rozporu s plným krytím měny. Stanovíme-li, že např. 1 koruna odpovídá 1 gramu zlata, je tento standard platný jak pro hotovost, tak pro bezhotovost.Mám-li 1000 Kč na běžném účtě, jsou kryté 1000 gramy zlata v bankovním sejfu. Banka je nemůže půjčit nikomu jinému, neb pak by se 1000 Kč objevily na dvou účtech, ačkoliv jsou stále kryté 1000 gramy zlata, což je v rozporu s plným krytím. Kryté peníze mohu bance poskytnout na termínovaný účet, v takovém případě je banka může půjčit či investovat, ale na druhou stranu já nemohu s takovými penězi dočasně disponovat.Zkrátka v systému plného krytí musí i součet "elektronickýchquot;peněz na bankovních účtech sedět s množstvím zlata v sejfech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chci-li pro placení používat zlato, není třeba, aby ho vlastnil stát. Stačí když ho vlastním já :)Je pravda, že při hypotetickém masovém příklonu k zlatým mincím by dramaticky vzrostla cena zlata (oproti jiným statkům) a naopak cena nekrytých peněz by postupně klesla na nulu. Současní majitelé zlata by pohádkově vydělali, na úkor současných majitelů nekrytých peněz.Zdali je to akceptovatelná cena za přechod ke krytým penězům, se zatím neodvažuji soudit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nvm mě pobavila "historie" peněz a fakt že se "nedá" splatit úrok :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by to měl být vtip? Nešlo o vše v tom textu, šlo především o to, že je v něm docela hezky popsáno, jak snadno se dá půjčovat více než má banka v trezoru (resp. aktivech)..Tvrdím, že banka může půjčovat více než je v ní uloženo a to ať jsou v ní peníze nekryté, kryté nebo je v ní zlato. Jde o to jak se účtuje o aktivech a pasivech a ne o to, co je v bance uloženo a co banka půjčuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

lol:D moc díky (byl to vtip, že jo?:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jste si jistý, že potřebujete více zlata abyste mohl půjčit více krytých peněz? Přečtěte si tento článek: http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2006090701a dejte pak vědět zda jste stále přesvědčen o tom, že je to tak, jak píšete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

odprostěte se od rovnice směny. je úplně jedno kolik stát má dnes zlata ono by v tom svobodném bankovnictví kdyby si nakonec vybralo zlato tak za prvé už ta země by ho měla více a za druhé se jen upravuje kurz potom...a světove by se našla hodnota blízka equilibriu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

já myslím, že všichni centrální bankéři zohledňují cenu zlata (možná bernanke ne a to by vysvětlilo jeho neschopnost)ron paul v nějakém rozhovoru, říkal že když vždy zpovídal volkra tak před každým zasedáním se volker ptal poradců co dělá zlato:) a tohle greenspan podle mě odkoukal, ale bernanke asi ne:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No pokud si trh bude moci vybrat svobodne, tak si pravdepodobne vybere zlato, ktere tady je s nama uz nejakych par tisic let. S nejvetsi pravdepodobnosti to bude zlato, stribro, platina.Problem zlata je, ze ho moc statu nema. Nevim, kde ono vsechno zlato konci, ale staty se ho celkem slusne zbavovaly, vcetne CR.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, vyjádřil se jasně. Chce vymyslet nějaký umělý byrokratický konstrukt.Ale takové věci obvykle nefungují, nejsou dlouhodobě stabilní a nevydrží dlouho (jako bretnvůd a spol).Jediná šance je zrušit monopoly centrálních bank, zákony o legálním platitdle. Nechat trhy, ať si samy vyberou prostředek směny a prostředek uchování hodnoty.Netvrdím, že to musí být zlato, nebo jenom zlato.Ale musí to být něco vybraného svobodně a dobrovolně trhem, cokoli jiného nebude důvěryhodné, efektivní a stabilní.Na peníze se vztahují stejná tržní pravidla a ekonomické zákony, jako na každý jiný statek. Regulace jen snižují efektivitu a stabilitu.Navíc to opravdu zavádí bretnvůdismem či "zlatou devizou". Směnitelnost za zlato opět nebude dostupná běžným občanům, ale bude jen pro velké banky a státy (vyrovnávání mezin.obchodu) - samozřejmě do doby, než nějakému velkému hráči díky jeho nezodpovědnosti zlato nedojde, pak si opět vynutí změnu.Důvěra lidí v měnu je ale možná pouze tehdy, když mají právo bankovky kdykoli vyměnit za zlato v předem daném množství/poměru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pod všemi třemi částmi se různě diskutovalao, včetě role zlata. Proto sem dávám následující vyjádření R. Zoellicka, šéfa světové banky a bývalého ministra financí USA:"The system should also consider employing gold as an international reference point of market expectations about inflation, deflation and future currency values. Although textbooks may view gold as the old money, markets are using gold as an alternative monetary asset today.".Odkaz:http:/ /www.ft.com/cms/s/0/5bb39488-e a99-11df-b28d-00144feab49a.htm l#axzz14dKEeR16.Podlemne se nemohl vyjádřit jasněji.

Nahlásit

-
0
+

To prave neni tak jednoduche, protoze bankovka musi byt kryta zlatem, takze abyste mohli pujcit vice bankovek, tak potrebujete vice zlata. Dnesni penize jsou kryte nicim, takze i kdyz bance reknete, ze nesmi pujcit vice nez ma, tak porad bude pujcovat nicim nekryte papirky a kdyz lidi ztrati duveru v tyto papirky, tak proste nastane hyperinflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, zda banka může půjčit více než je v ní uloženo je podle mě záležitostí dohody a s krytím peněz zlatem v podstatě nesouvisí. I dnes by se dalo bankám přikázat, že mohou půjčovat jen tolik, kolik je v nich uloženo. Pokud se nepletu, stačilo by změnit účtování půjček (banka by musela snižovat aktiva o stejnou částku jakou půjčí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není co dodat, jen to, že ač nejsem studovaný ekonom, už v počátcích krize jsem díky nezávislým mediím dospěl k těmto závěrům a očekával hyperinflaci dolaru a tím následně všech světových měn.Hyperinflace je ovšem vládci USA dávno a dobře naplánovaná a řízená tak, aby USA neprodělali. Dluhy USA jsou v dolarech a až bude naprosto bezcenný, bude to nejsnažší cesta k oddlužení.Už na počátku krize bylo jasné, že pokud se USA chce ozdravit, musí výrazně snížit hodnotu dolaru, aby byla jejich produkce opět ve světě konkurence schopná.Škoda jen, že tzv. ekonomičtí novináři pouze papouškují nesmyslné čísla a prognózy, čímž pouze prodlužují nevyhnutelné.Co by mne ovšem zajímalo je, reakce největších věřitelů USA, protože oni si do státních rezerv od 70. tech skládali papírky potištěné na zeleno místo skutečných hodnot - zlata atd.

Nahlásit

-
0
+

To je stejnej nesmysl jako říkat, že vracet se od nacismu či komunismu k demokracii je krok zpět.Pokud se prostě něco začalo dělat špatně a před tím se to dělalo lépe, není důvod se nevrátit ke starému dobrému a ověřenému.Dále: stát s penězi nikdy rozumně zacházet nebude. To je nebezpečný naivismus, nepoučitelnost z historie.Dokud bude mít monopol na tisk nekrytých peněz (monopol na padělání), vždy bude pokušení jej zneužít příliš vysoké.Ale jak již píšu níže, já také nevěřím v to, že stát dobrovolně, plánovaně a cíleně zavede zlatý standard. Byl by sám proti sobě. Já mít doma (monopolní) tiskárničku na prachy, taky se jí nebudu chtít vzdát. Navíc nejde jen o stát - nejen stát má ze současného stavu prospěch (dodatečné skryté zdaňování inflací). Obrovský prospěch má i bankovní kartel - smějí legálně podvádět, půjčovat mnohonásobně víc, než si u nich jiní uložili, tedy vlastně vytvářet peníze z ničeho (s vyjímkou QE drtivá většina peněz dnes vzniká v soukromých a ne v centrální bance).Navíc nějaký státem naordinovaný pseudo zlatý standard (bretnvůd2) by stejně dlouho nevydržel, nešlo by o funkční a udržitelný systém.Podle mne stát nic měnit nehodlá. Naopak proti zlatu bude čím dál víc bojovat, jeho držení znepříjemňovat, zdaňovat, vyvlastňovat.K přechodu na komoditní peníze dojde neorganizovaně a spontánně, až současný systém zkolabuje v křeči hyperinflace a státních bankrotů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pravý zlatý standard znamená, že bankovka je poukázkou na určité množství zlata. Její držitel má právo si jej kdykoli vyzvednout. Pokud by tedy někdo vytiskl více bankovek, než má v sejfech zlata, dříve či později by lidé pojali podezření, někdo (novináři, konkurenční banka, ...) by na to upozornil, držitelé bankovek by dostali strach a přišli by si zlato vyzvednout. Pokud by se na některé z nich nedostalo, banka by zkrachovala a její představitelé by měli jít do basy za podvod.Ostatně: v pravém svobodném bankovnictí není místo pro centrální banku. K čemu by byla, kdyby penězi bylo zlato? Měnová zásoba by se zvyšovala těžbou, tavbou šperků či recyklací pozlacených kontaktů. Centrální plánování peněžní zásoby by nemělo a nemohlo existovat, čili CB by byla zbytečná.Peníze by směl vyrobit v podstatě každý, kdo má zlato. A směl by vydat i adekvátní počet bankovek. Jen na jeho důvěryhodnosti by záleželo, zda je lidé budou přijímat. Reálně by asi vzniklo několik asociací (stejně jako teď máme Visu, EC/MC, AmEx, ...), několik málo celosvětových paralelních měn založených na Au a/nebo Ag.Samozřejmě že by (pravděpodobně) banky mohly půjčovat jen tolik, kolik si někdo jiný u nich uložil. Cokoli jiného je podvod, neštěstí současnosti, příčina bublin a depresí.Nebo možná pokud by to banka netajila před klienty, tak by víc bankovek (než má zlata) vydat mohla. Ale já bych tedy do takovéto banky své zlaté úspory neuložil!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale takova kriminalizace nemůže být trvalým řešením. Pokud lidé/trh něco chtějí, časem to dostanou, stát svou regulací jen zvyšuje transakční náklady.Pokud lidé budou kumulovat v Au/Ag a obíhat budou nekryté inflační papírky, opět to není stabilní situace. Pokud každý člověk peníze, které neutratí, promění za Au/Ag, cena Au/Ag půjde konstantně nahoru a papírky naopak budou ztráce permanentně svou hodnotu. Tato pozitivní zpětná vazba bude tyto trendy dále prohlubovat, až už papírek jako protihodnotu za žádné hodnotné zboží nikdo nevezme.V takové situaci mohou roli i oběžných peněz převzít i stříbrňáky. Unce Ag je řádově za 400Kč, čili i 1/20 Oz (40Kč) stačí na rozumně velkou minci s rozumně nízkou hodnotou. A to se bavím o čistém Ag. Pokud se pužije třeba 40% Ag slitina, můžeme mít i mince s reálnou cenou jen třeba 15Kč a to už pomalu stačí, to už není zbytečně vysoká hodnota, odpadá problém, jak vracet drobné zpět, jako třeba v případě 1 Oz Au mince, ktará holt stojí 25000czk. Mimochodem - i toto je argument proti "nepraktičnostiquot;zlata - jedna mince má hodnotu 25k, takže i solidní auto se dá koupit za poměrně kompaktní tubičku 10ti až 30ti mincí.Čili i když ihned nevzniknou kryté bankovky a zlatý bezhotovostní/elektronický styk, nějakej pátek vyžijeme i s cashovou platbou mincemi, než se tyto instituce a služby v nastalém chaosu ustanoví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já nesdílím toto přesvědčení, nevěřím, že dojde k nějakému plánovanému přechodu na nějakou formu zlatého standardu. Nic takového od politiků nečekám.Kdy jaký politik ZLEPŠIL peněžní systém?? Politici v historii uměli tento systém jen prznit a rozkrádat - ředit zlato v mincích, znárodňovat zlato, násilím lidem vnucovat nekryté papírky, atd...K obnovení komoditních peněz dojde živelně a spontánně. Politici současný systém dovedou do úplného hyperinflačního kolapsu a v posledních okamžicicíh bucou chtít život systému prodloužit za jakoukoli cenu - znárodnění Au dolů, znárodnění zlata a stříbra (chudáci držitelé ETF), atd... Možná jako reakci na nějaký úspěšný run na COMEX. Co si myslíte, že se stane, až kvůli nějaké panice budou obchodníci chtít většinu svých pozic vypořádat ve fyzickém kovu? DEFAULT! A pak pozastavení obchodů, panika, pád ETF, bondů a USD, nakonec pokus o znárodnění Au a Ag pod heslem boje proti zlým spekulantům a za záchranu národní měny a hrdosti.Komoditní standard vznikne PROTI VŮLI STÁTU, jako nějaký pololegální barter založený na stříbrných mincích. Ani bych nevěřil, že začne jako nějaký nový e-gold, protože takový institucionalizovaný systém bude státem napadnutelný (jak se již e-goldu stalo).Navíc vámi navrhované polozlaté stanrady tu již před 50-100 lety byly a prostě NEFUNGOVALY, protože fungovat nemohly. Nic založené na státním monopolu dlouho fungovat nemůže, porotože stát takový monopol dříve či později opět zneužije.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

já vím, že empirismus je v podstatě hloupý, ale uvědom si jedno.Všechny pokusy o papírové peníze dříve, nebo později SKONČILI velkou inflací.nechápu proč věříš, že nějaká vláda hlavně demokraticky zvolená se bude chovat rozumně.to přece v demokracii není možné

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

proč je problém více peněz?greshamův zákon...http://ake.institute.s k/mod/glossary/view.php?id=2amp;mode=date

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hlavní problém je, že to jedno je produktem human action a ten druhý je human design

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3