Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo se bojí chemických zbraní?

10. 9. 2013
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Chápu, patrně záměna s AGM-84 Harpoon, která se dá v určitých verzích taky použít proti pozemním cílům, i když je původně protilodní (proto menší hlavice).

Ano, pokud jde o ukrývání, tak je zástavba nejvhodnější, ale původní sklady jako takové budou jinde. Koneckonců region je proslulý "bleskovými válkami" a leteckými přepady, takže mít pod nosem takový sklad je prostě z definice příliš hazardní... Opět se ale vracíme k otázce, kde ty zbraně jsou - bylo by asi naivní myslet si, že jsou stále ve skladech a čekají na zásah.

Přidám jeden argument navíc - americké letectvo je nejlepší na světě a v ničení věci jsou nepřekonatelní. Co si zamanou to rozmlátí. Diskutovat můžeme o spoustě věcí, ale pokud sami prohlásí, že něco zničí, tak to bezpochyby dokážou. Útoky na dobře opevněné cíle řeší už mnoho let kvůli Iráku,Iránu a KLDR a pamatujme, že většinu úkolů svého času splnila i hlaveň vyřazené houfnice vyplněná výbušninou :-)
(http://www.ausairpower.net/GB U-28.htmlpokud by Vás to zajímalo)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten údaj o hlavici Tomahawku jsem převzal z NYT (http://www.nytimes.com/2013/0 8/28/world/middleeast/obama-sy ria-strike.html?pagewanted=all &_r=0),vím ale, že jinde se uvádí 450 kg hlavice. Nevím, nedovedu posoudit přesnost těch údajů, musíme to nechat na expertech :)

Pokud jde o tu zástavbu, to je tradiční a známá vojenská taktika diktátorů typu Asada, ukrýt před bombardováním strategicky důležité cíle do husté zástavby, nejen arzenály, ale třeba i SAMy, tanky a další techniku. Uchýlil se k tomu třeba Saddám Husajn nebo Kadáfí. Těmto lidem je pochopitelně úplně jedno, že tím ohrožují vlastní obyvatelstvo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drobná oprava - BGM-109 má půltunovou hlavici. Nejsou sice vhodné k ničení odolných cílů, ale na infrastrukturu stačí. Už také probleskly informace o nasazení B2, které mohou nést protibunkrovou munici GBU-57.

Sklady takových zbraní skutečně nebudou uprostřed zástavby - i kdyby jen z bezpečnostních důvodů. Navíc chem. látky řady sarin/soman/tabun jsou mimo řízené podmínky nestabilní. Jsou dělané, aby po útoku brzo vyprchaly - zvláště v místním podnebí (spousta UV).

Pokud můžeme předpokládat, že ty zbraně jsou stále ve skladech (a ne rozvedené po pár tunách na kamionech po celé zemi) a že budoucí útočníci znají typ cíle, pak věřím, že je možné sklady zničit bez většího zasažení okolí.

Nahlásit

-
0
+

Precizní analysa od p.Altmana. A já ještě dodám: Je Mr.Assad horším diktátorem než saudský sultán? Který režim je horší?

Nahlásit

-
0
+

Myslím, že na světě jsou asi i horší diktátoři a nikdo proti nim nezasáhl.

A Amerika sama moc čistý štít nemá: agresivní nevyhlášené války pod falešnou záminkou (neexistující ZHN v Iráku, atd...), internace občanů japonské národnosti, inscenace pučů a udržování diktátorů u moci, nejmasovější nasazení ZHN proti civilnímu obyvatelstvu japonských měst, atd...

Na druhou stranu si myslím, že není pravdou, že Americe jde na Blízkém východě o ropu.
USA na ropě z této oblasti není vůbec závislá.
USA mají zájem jiný: udržet USD v roli světové obchodní a rezevní měny. Nepotřebují od Saudů, Iráčanů, Kuvajťanů, atd. jejich ropu.
Potřebují jediné: aby tyto státy ropu prodávaly výhradně výměnou za (petro)dolary.
Pokud je takto strategická surovina k mání jen za USD, každý stát potřebuje dolarové rezervy a bude požadovat dolary i za své exporty.
USA tím docílí toho, že mohou mít své "Římské impérium" aniž občané vazalských států tuší, že do Říma platí daně.
V případě starého Říma to věděli (protože je navštěvovali jeho výběrčí daní) a odpor tak sílil. Dnes je vše umně skryto: USA si na dovozy půjčují a dluh za natištěné peníze koupí FED. Nikdo Americe neplatí zjevné přímé daně, jen Amerika si z celého světa kupuje suroviny a zboží za peníze, které si sama tiskne a tyto natištěné peníze jdou do rezerv států celého světa, takže nepůsobí takovou inflaci, jakou by takto masivní "tisk" způsobil v jakékoli jiné zemi, jejíž měna obíhá převážně jen doma.
Když se proti tomu někdo postaví a začne uvažovat o tom, že by za svou ropu chtěl dostat zaplaceno v eurech či ve zlatě (Irán, Kaddáfí, Husajn, ...), je označen za nepřítele vlastního lidu a humanitárně rozbombardován.
Země BRICS jsou si vědomy, jakou "imperialistickou výhodu" dolar americe poskytujea pracují na tom, aby Americe tuto výhodu vzaly a moc USD zlomily. Například tím, že obchod mezi Čínou a Ruskem se již nebude vypořádávat v USD, ale v jejich měnách. Nebo tím, že obě tyto země intenzivně navyšují své zlaté rezervy.
Zatím nevíme, co konkrétně tím sledují.
Buď obecně podporu důvěry v juany a rubly, aby se tyto měny mohly stát alespoň v regionálním měřítku obchodní a rezervní měnou.
Nebo se chtějí pokusit nahradit dolar nějakou novou světovou rezervní měnou na platformě MMF (SDR či Bancor) s tím, že váha rublu i juanu by (i díky posíleným Au rezervám) v SDR měla vzrůst.
Nebo dokonce možná proto, že se tyto země časem pokusí představit novou alternativní světovou rezervní měnu (bez MMF, jen čínsko-ruskou s podporou ostatních zemí BRICS a některých dalších), možná částečně či zcela krytou zlatem - to krytí tam bude proto, že u nové měny musí přesvědčit svět o její stabilitě a zlomit setrvačnou loajalitu k USD.
Nic z toho se asi nestane zítra, ale pokud Čína a Rusko se nechtějí smířit s pozicí druhořadých mocností, musí dolarové privilegium Ameriky zničit, protože ono je primárním zdrojem americké dominance - protože při dominanci USD a při nutnosti i ze strany Ruska a Číny používat USD v obchodu a rezervách tak tyto země platí Americe skrytou inflační daň a ta z ní mimo jiné financuje CIA, NSA, špičkové zbrojní technologie, základny USArmy v desítkách zemí, atd...

Jiná otázka je, zda demontáž petrodolarového systému a pokus o zavedení nějaké centrálně nadirigované alternativy vyjde a zda to projde bez zásadních ekonomických a monetárních otřesů. Například nekryté evropské měny s EURem v čele pád dolaru pravděpodobně nepřežijí a země s malými zlatými rezervami (např. ČR) mohou zažít zhroucení měny.

Další otázka je, jak mocenské elity USA na ztrátu dominance budou reagovat. Je možné, že "umírající bestie kolem sebe bude kopat", je možné, že z toho vzejde velká válka.
Na druhou stranu je možné, že řešení vzejde přímo z americké půdy: ze současného uspořádání má prospěch převážně jen ta "elita" (vlastníci velkého kapitálu, politici, banky, zbrojaři, ...) a "obyčejný člověk" tím spíše trpí - např. tak, že přijde o prácí díky deindustrializaci země - když lze všechny výrobky levně dovézt z Číny za čerstvě natištěné peníze, tak nemá cenu provozovat doma továrny - takovýto deficit obchodní bilance by v dobách krytého dolaru nebyl možný, protože by americe velmi rychle došlo zlato. Možná tedy elita nevyvolá v podledním pokusu o záchranu systému světovou válku, ale naopak ji smete domácí revoluce.

Ale to již jsou spekulace a teoretizování. Jisté je, že tento uměle udržovaný systém jednou skončí. Systém, kde celý svět používá ničím nekrytý USD z velké části proto, že USA udržují u moci diktátorské ropné režimy proti vůli obyvatel. Systém, ve kterém USA v podstatě zdaňují celý svět tím, že mají monopol na tisk světové rezervní měny.

Nahlásit

-
0
+

Pro ty z Vás, které zajímá více informací, které se týkají problematiky USA a použití chemických zbraní (nejen) v Sýrii, doporučuji následující video, které připravil Stefan Molyneux. Skutečně doporučuji shlédnout celé, stojí za to.
http://www.youtube.com/ watch?v=J-NIOthWsjk

Nahlásit

-
0
+