Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč nevadí bezvládí

26. 8. 2013
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No myslím, že váš slovník spíše usvědčuje vás z úrovně prvního stupně ZŠ. Ale k věci:

1) Jelikož jste Moudrý, tak zcela jistě uvedete, která ta kritéria kromě dobrovolnosti tedy definují zločin krádeže. Že by to byl počet či početní převaha zlodějů, či podobný "legitimní" ;a "logický" argument?

2) Mám pocit, že lidé jako vy před historicky krátkou dobou obhajovali znárodnění, povinnou vojnu (podle mne otroctví), arizaci a před historicky delší dobou např. nevolnictví. Také říkali, že dobrovolnost není jediné kritérium, že je třeba zohlednit vůli lidu, zájem národa či rasy, božský původ panovníka, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že existuje mnohem více kritérií, než jen dobrovolnost. To jen vy předstíráte, že žádná jiná nejsou. Takový způsob uvažování je na úrovni prvního stupně ZŠ. Jediný, kdo vám takovou argumentaci žere, jste asi vy sám :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

..... Ono v reálné politice v dlouhodobém ohledu moc nejde o to, co si lidé myslí. .....

Myslím si, že myslení hraje hlavní roli. Ani nejde o to, co si sami myslí, ale o to, co si mají myslet. A od toho jsou politici, kteří je, pomocí (někdy svých) médií, k tomu myšlení dotlačí. Například právě to o té naší pravici. Devět z deseti dotázaných, ohledně pravice v ČR, Vám řekne ODS.

Ostatně politika není nic jiného, než obchod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žijí Džambulkou... co s tím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Zakotvenost bych ale neřešil..." Jasně, já vím, že marketingové příručky učí, že ovcím, totiž pardon, zákazníkům, jde vnutit cokoliv, co nepotřebují.
Ale vážně.
Ono v reálné politice v dlouhodobém ohledu moc nejde o to, co si lidé myslí. Myšlení jde změnit, to máte pravdu. V delším období jde hlavně o to, jak a čím žijí.
Pokud česká pravice bude schopna nalézat odpovědi na problémy, kterým lidé každodenně čelí, tak bude fungovat. Pokud ne...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Martine, přístup do médií se těžko posuzuje, ale dejme tomu, že ano, Macha sem tam někam pustí, takže v rámci 24 hodin podprahových sdělení typu "svět požaduje vyšetření", "lidé se bouří", "ekonomové varují" apod. zazní i hlásek z druhé strany, ale přiznejme si, že Mach není Reagan.
Zakotvenost bych ale neřešil - jen kvůli tomu, že naše myšlenkové tradice jsou zrůdné, zakotvené v poddanství a plebejství, nejsme k poddanství odsouzeni na věky. Můžeme změnit vlastní myšlení, můžeme se obrodit, můžeme se stát svobodnými (s malým!). KHB byl taky marginální a "vypučel" jako odvozenina. Váš příspěvek mi připomněl ministra Jima Hackera: I am their leader, I must follow them.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nijak, obojí je z definice krádeží (neb ta definice je "odebrání majetku vlastníkovi proti jeho vůli").

Možná byste za komunistů také tvrdil, že znárodnění není krádež. A za nacistů že "arizace židovského majektu" není krádež. Vždyť to vše bylo podle zákona, že...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslím, že stranu SSO tady "mediálně" skoro nikdo nezná. Řekl bych, že P. Mach a někteří jeho kolegové, např. M. Bednář, mají u nás přístup do médií vyšší, než řada představitelů podobně minoritních stran.
Je mimochodem dobře, že připomínáte pravici před rokem 1948 (resp. přesněji před rokem 1945, protože od tohoto roku tady byly legální jen strany Národní fronty, a z těch se mezi pravici mohla řadit snad jen strana lidová). Které strany v současnosti vůbec na tehdejší českou pravici navazují? Odpovím si sám:-) Opět kromě lidovců ani jedna! To, co u nás vypučelo po roce 1989, jsou odvozeniny angloamerické pravice, která s místními myšlenkovými tradicemi nemá mnoho společného. Jsou to spíš strany čtenářů ekonomických a politologických příruček. A odtud také slabá zakotvenost jejich idejí v české populaci.
Výsledek je zřejmý - velké strany dělají místo pravice pragmatický a semtam i demagogický guláš, a strany, které se snaží držet ideovou linii (jako je SSO), jsou marginální.
Utvoření české pravice, jako výrazu zájmů a postojů nějaké podstatné části populace, nás zřejmě teprve čeká. ODS to nejspíš už nebude, a na TOP09 ve stávajícím složení jejich čelných osobností bych taky nesázel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Mé časté..."? Nevěděl jsem, že jsem tak zprofanovaný. A už vůbec jsem nevěděl, že někdo sleduje, jaká zájmena používám.

Takže moc používám politicky nekorektní zájmena? A jaká je vaše pointa? Dokončete, prosím, vaši myšlenku, protože se zdá že máte něco velkého na srdci a já si to rád přečtu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Tůmo, pro naší republiku je největším omylem, od revoluce, že zde nikdy nevládla skutečná pravicová strana, či koalice. Ty strany, co si na pravici jen hrály, udělaly medvědí službu různobarevným komunistům. Jim stačí nyní jen pár hesel na bilboardech o tom, že zastaví pravici a zavedou konečně pořádek a lid jim uvěří. Ostatně, kolik lidí si zde pamatuje skutečnou pravici z doby před rokem 1948? Kolik lidí má povědomí o pravicích ve světě?

Je to smutné, ale "levicovo-středováquot;ODS byla zatím jedinou brzdou návratu komunistů k moci. Kdo si dnes přeje "smrt" ODS, tak buď nechápe o co go, nebo je duševním komunistou. Vypadá to, že koncem října ČR zažije levicový úspěch obdobný Ficově Smeru na Slovensku. Jediná strana, o které lze uvažovat jako o skutečné pravici, jsou Svobodní Petra Macha. Ale ti mediálně skoro nikdo nezná.

Tudíž jisté bezvládí by této zemi prospělo asi nejvíce. Alespoň 10 let.....

Nahlásit

-
0
+

Pane Moudrý, nic ve zlém, ale to Vaše časté "my, či nám" mi něco připomíná. Něco z minulosti a to z té komunistické. Komunisté tehdy také používali často MY a NÁM, mysleli tím jejich rodnou stranu.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vám by to zjevně prospělo. Přinejmenším byste nám pak mohl erudovaně vysvětlit, jak se vyvlastnění liší od běžných daní.

Nahlásit

-
0
+

Vyvlastnění (v tzv. "veřejném zájmu", wtf?) razí všechny partaje.

Daně jsou také formou vyvlastnění. Nebo když vám stát proti vaší vůli sebere více jak půlku výdělku, tak to vyvlastnění není? Jen proto, že se to nazve nějakým eufemismem (zdanění, znárodnění, arizace, ...)?

Svého druhu vyvlastněním jsou i všechny státní regulace. Sice i nadále jste formálním vlastníkem, ale reálně stát (a případně odbory či nevládní nátlakové skupiny) určuje, co se svým majetkem smíte a co nesmíte dělat, s kým jakou (ne)uzavřít smlouvu, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, levice "nerazí", levice to dělá.

Nahlásit

-
0
+

"Pravice" nerazí laissez faire (je otázka za to vůbec někdy razila), ale na druhou stranu "levice" zase nerazí revoluci, diktaturu proletariátu, vyvlastnění vykořisťovatelů atd.

Nahlásit

-
0
+