Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jean-Claude Trichet: Má duše je ve Frankfurtu

7. 8. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To je jako říct, že zabíjení existovalo i před zavedením komunismu a nacismu.
Jistě ano, ale v řádově menší podobě.
Najděte si na webu seznam největších hyperinflací. Zimbabwská, Výmarská, Jugoslávská, Maďarská, atd... Za kterou z nich NESTÁL stát?

A dále: ano, některé inflace proběhly i bez existence centrální banky. Ale proběhly i bez státního monopolu na emisi té "jediné legální" měny? Protože ono je nakonec fuk, jestli tu inflaci vygeneruje státní úřad zvaný "centrální banka", či státní ministerstvo financí, samotná vláda či státní tiskárna cenin. Je bezpředmětné za který název se ten STÁTNÍ zločin padělání peněz a vynucování jediné monopolní nekryté měny schová.

A samozřejmě můžete argumentovat i jinými typy inflací (objevení velého zlatého ložiska, atd...), ale ty jednak oproti těm státním byly zcela zanedbatelné (co do procenta i co do délky trvání) a jednak se alespoň jejich strůjci museli přičinit a zapotit (kutat v zemi) a ne jen připsat na kus papíru pár nul navíc. Navíc nikdo nikomu nebráníl místo inflačního zlata začít používat stříbro, platinu, měď či třeba zaječí bobky.

Další věc je, že pokud inflace vznikne zvýšením nárůstu podkladové komodity (např. kdyby se platilo pšenicí a zemědělci přišli na efektivnější způsob jejího pěstování), tak jednak z věšího množství té komodity mají užitek všichni a jednak výnos ze zvýšení peněžní zásoby je rozprostřenější. Nejde o tak masivní skryté přerozdělení majetku, jako když CB natiskne bilion a vykoupí za něj bezcenné hypoteční cenné papíry, aby si v pěti největších TBTF bankách mohli vyplatit extra tučné bonusy.
A hlavně: bez státního vynuceného monopolu na tu jedinou legální měnu mohou lidi i firmy v případě inflace jedné měny lehce přejít na druhou. Resp. již před inflací jim nikdo nebrání mít smlouvy či mzdy v libovolných měnách.

Každopádně: monopol VŽDY znamená nižší kvalitu a vyšší cenu. A pro vynucený monopol to platí dvojnásob.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavé je, že inflace existovala i před centrálnimi bankami, což by dle Vašeho tvrzení nemělo být možné. Měl byste být opatrnější s absolutními závěry.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No humorné je to hlavně proto, že centrální banka je JEDINOU PŘÍČINOU inflace.

Ale Trichet má pravdu: Euro nikdy nebylo v ohrožení. V ohrožení díky euru jsou lidé, jejich blahobyt, úspory, budoucnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Obyčejní lidé prostě nemají inflaci rádi. A proto ostatně podporují centrální banky..."
-
Krugmanovi mimozemšťania sú už zrejme tu. Hociktorý pozemšťan si môže veľmi jednoduchou anketou zistiť, že obyčajní ľudia ani nevedia, čo to je centrálna banka.
Každý, kto si preskákal komunistické skúšky z politiky si spomenie, ako neuveriteľne aj vtedajšia verchuška a jej ideológovia boli odtrhnutí od obyčajných ľudí a reality.
Ďaleko sme sa teda nedostali !!!

Nahlásit

-
0
+