Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak rozumět Českým Budějovicím

24. 7. 2013
 5 797
31 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Autor upozornil predevsim na jednu dulezitou vec, kterou tezko muzete poprit a tak se radsi hadate o malichernosti ve vyjadreni te myslenky. Socialni pracovnici by pri 100procentni uspesnosti prisli vetsinove o praci. Stejne jako zamestnanci UP, stejne jako doktori a dalsi. Chapu, ze se vam to nelibi a zdanlive prici osobni zkusenosti. Problem neni v tom, ze by lide v dane profesi nechteli pomoci a nekteri skutecne nepomahali. Problem je v systemu a v tom, ze ti pracovnici dole nemaji sanci/chut/vuli/motivaci system zmenit. V tom, ze ten pracovnik svoji praci odvadi dobre, ale ze ve velkem nahledu to nic nezmeni. Ze jeho prace je tezce neefektivni ve srovnani s jinymi moznostmi reseni. Problem taky je, ze pracovnik "vidi", jak urcite programy pomahaji a tak je pro jejich pokracovani. Ale opet mu unika ona zkusenost, ze ty programy aplikovane plosne jinym lidem ublizuji. Ze neco stoji explicitne a jeste vice stoji implicitne. Lide v drtive vetsine chybi Bastiatovsky nahled, ze ne vsechno je zkratka videt. Je to stejne jako s temi silnicemi stavenymi z penez EU. Vetsina lidi si rekne, ze nam ta EU ci ten program alespon k necemu je, protoze fyzicky prozitek z pohledu na postavenou silnici ci cloveka hrabajiciho se ze svrabu emocionalne prebiji intelektualni uvahu na tema efektivnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

bohužel tady se zas obvyklým způsobem šíří dezinformace . řekne se že je lepší člověka zaměstnat než mu platit dávky . toto tvrzení se ale používá tak že to kryje lež. U nás se dá s rozpočtu na soc. dávky min jak 1%s rozpočtu , takže je to zanedbatelné . navíc problém s našim státem není jestli je málo nebo moc sociální ( on prakticky není vůbec ) , ale jestli je spravedliví - průměrný zaměstnanec každý rok odevzdá jen na daních v souvislosti s příjmem tak 120 000 , k tomu by se měli připočitat firemní daně atd. Ještě jedna věcná představa že administrativa bude lidem hledat práci není moc reálná , třeba si vzpomínám když byl rozhovor s vězněm kájinkem stěžoval si že by rád pracoval ale nemá možnost .

Nahlásit

-
0
+

Když přistoupím na Vaši premisu, kde vznikl problém, který byl řešen úplně první regulací trhu?
Pokud by řešením problémů byl buď čistě nezřízený trh nebo jeho regulace, neměla by politika smysl, ne? Nemám rád, když se politická diskuze točí kolem pojmu "pravda", vždycky je to přece o hodnotách: podle mě je spravedlivější toto, podle tebe ono. Ekonomie nemůže být neideologická.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakou vy tu provozujete argumentaci?
Vždyť jste v žádným ze svých vstupů nevzal tvrzení autora a "nedal si ho k snídani", naopak tady dokola melete svoji intošskou, kvaziexpertní písničku (tušíte kolik "odborných" ;článků třeba v medicíně jsou v kategorii nekvalitní věda?) úplně mimoběžnou k jeho tvrzením, se kterými ani mnohdy nejste v rozporu.
Zrovna ve stejný den zde byl článek Pavla Kohouta ze kterého cituji " většina expertů nestojí za nic". Což se ani omylem netýká jen predikcí a věštění v oblasti financí, ale analýz a predikcí všech neexperimentálních disciplín.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný den, ty příklady které uvádíte jsou poměrně specifické, protože náhled na ně se v průběhu času a místa mění (třeba pohled na dětská pornografii, nebo třeba věk pro legální konzumaci alkoholu), obávám se proto, že je nelze brát za relevantní. Takzvané selhávání trhu v "boji proti kouření" je spíše selháním (resp. existencí) regulace trhu ve zdravotnictví - pokud by nebylo regulováno zdravotnictví, byl by každý motivován k co nejlepší preventivní péči o své zdraví, a tím pádem je možné že by byl problém kouření buď odstraněn, nebo marginalizován.
Důkladné rozlišování, analýza a predikce, a z nich správně činěná rozlišení by samozřejmě bya krásná. Bohužel pro Vás (ale i pro mne, a pro naprostou většinu ostatních) člověk je takový jaký je. Váš názor mi připomíná to staré známé "Komunismus je dokonalý systém, který bude skvěle fungovat - každý pracuje podle svých schopností a dostává podle svých potřeb. Bohužel pro komunismus má tohle jednu podmínku - bylo by potřeba vytvořit nového člověka." - a jak dopadl pokus o "vytvoření nového člověka" je myslím dostatečně dobře známo.
Jednoznačně souhlasím, že je potřeba kvalitní soudnictví - ale pouze pro případy, které znamenají porušení základního pravidla, kterým je dobrovolnost jakýchkoliv aktivit.
Jednoduché recepty velmi často fungují, přestože spousta lidí tvrdí že fungovat nemohou - opět podle hesla "Podle vědecké teorie letu není čmelák vzhledem ke své hmotnosti a ploše křídel schopen letu. Čmelák to ale naštěstí neví, a tak si klidně létá.".
Svobodní mi jsou celkem sympatičtí, i když i u nich se samozřejmě najdou věci, které mi nevyhovují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A nápodobně - "neberu na vědomí, že nějaké zákony trhu existují, a tvrdí mají být jiné a je možné je trhu vnuti, protože si to většina odhlasovala" můžete tvrdit jen proto, že ekonomie bohužel není experimentální věda (na rozdíl od fyziky). Vaše pozice je tedy pro změnu neověřitelná, a tudíž také naprosto nevědecká. :-)

Děkuji za zajímavou a zábavnou diskusi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedna myšlenka - "trh řeší vše a pokud neřeší je to dáno tím, že je trhu bráněno" - a stačí vám na vše. Důkazů netřeba (ony ani žádné reprezentativní nejsou), platí to podobně univerzálně jako gravitace. A to jsem tvrdil hned na začátku, s podobným ideologickým modem myšlení je absurdní polemizovat, protože je nefalzifikovatelný. Vždy tady bude něco, co bude bránit tomu "pravému, volnému trhu", takže v popperovském smyslu je vaše ideologická pozice nefalzifikovatelná. A tedy zcela nevědecká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"O tom, jaké problémy bude trh řešit nebo nebude, rozhoduje a většinový názor dané společnosti." Stejným způsobem můžete prohlásit, že "o tom, na koho bude působit gravitace rozhodne většina".
Nepsal jsem že trh hrál marginální roli, ale že se netýkal naprosté vetšiny populace, což opravdu není to samé. Rozvíjet, rozšiřovat a prohlubovat se začal až se splněním té základní podínky - tedy dobrovolnosti - a myslím že ani Vy nepopřete, že v té chvíli začal explozívní a raketový rozvoj, a že se podmínky učástníků trhu vylepšovaly ve srovnání s dobou předtím. Ano, v současné době je marginalizován, ale podle mého názoru je to opět pouze důsledek toho, že duchové, kteří si myslí, že lépe než trh předpoví co a jak je potřeba, ho omezují, regulují a svazují. Anpo, této době se pravděpodobně blížíme mílovými kroky, a to právě proto, že regulace nabývají stále větší a větší intenzity.
Potraviny - je to množství lidí na potravinových lístcích příznakem, že selhává trh, nebo že selhávají regulace (pracovní, ekologické, právní)?
Ne, žádnou zemi která je schopná zajistit všeobecné vzdělání populace trhem neukážu, protože o žádné zemi, která by to trhu alespoň zkusila dovolit neznám. Ovšem jako malý příklad, jak by to _mohlo_ fungovat, je rozdíl v kvalitě státních a soukromých škol v GB/USA (u nás to opravdu nehodnotím, soukromé školy u nás mají tolik regulací, že to žádný trh není). No a kromě toho - všeobecné vzdělání populace je cíl, který opět nestanovil trh, ale někdo kdo si myslí, že to je "všeobecně platný cíl, který pomůže každému" - a s tím osobně nesouhlasím. Podle mne spoustě lidí je (minimálně dnešním způsobem realizované) vzdělávání k ničemu.
Selhání "trhu" tak jak se dnes prezentuje, je podle mne ve všech případech buď důsledkem nějaké regulace dobrovolného uzavírání tržních vztahů, nebo neúspěchu při trestání toho jediného základního předpokladu trhu - dobrovolnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Na jaké problémy trh můžete pustit, na které ne, a kdo a jak to bude definovat?"
O tom, jaké problémy bude trh řešit nebo nebude, rozhoduje a většinový názor dané společnosti. Menšina se buď podřídí, nebo si najde sobě libou většinu. V praxi to ovšem probíhá tak, že tu definici v současnosti i historii určuje nějaká elita (chcete-li oligarchie). Je to pro vás takový objev?
Správně píšete, že trh v době před zavedením všeobecné školní docházky hrál dosti marginální roli. Z toho je zřejmé, že jeho nedávná a současná role je dočasný jev, který někdy vznikl, nějakou dobu byl v řadě oblastí funkční a posléze může být opět marginalizován, protože jeho funkčnost bude stále horší. Myslím, že se této době blížíme mílovými kroky.
Co se týče těch oblastí, na které trh ano. Např. zatím je trh schopen většinově zvládnout zajištění populace potravinami (ale například desetimiliony lidí, žijících v USA na potravinových lístcích, ukazují, že se tato jeho schopnost také zadrhává). Podobných oblastí je celá řada, od bydlení, přes dopravu, až třeba po komerční sexuální služby.
A kde ne? Například by mne zajímalo. zda mi ukážete příklad země, která je schopná v současnosti zajistit tržně třeba právě to všeobecné vzdělání populace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, kdybych chtěl reagovat jako dítě z mateřské školky, mohl bych odpovědět že jsem se ptal dřív a odpověď nemám, protože mi z ní pořád uhýbáte... Protože mám ale mateřskou školku už dost dlouho za sebou, odpovím a budu doufat, že i já se dočkám odpovědi.

Musím ale začít jednou definicí, abychom si rozuměli: trh je podle mne ekonomický prostor, na kterém probíhají dobrovolné výměny zboží a služeb mezi účastníky těchto výměn. Upozorňuji, že se jedná o DOBROVOLNÉ výměny, jakékoliv nucení je tedy z této definice mimo trh.

No a teď konečně ta odpověď: jaderné vydírání mají řešit autority, které jsou (dohodou jednotlivých účastníků trhu) zřízeny za účelem porušování základního předpokladu trhu - tedy dobrovolnosti. Policie, soudy (případně mezinárodní soudy, adrmáda - to pro případ, kdy se dobrovolně jedinci spojí do národů a států). Jaderné vydírání na úrovni osob má tedy řešit policie a soudy, které si účastníci trhu dohodli, na úrovni států ho tedy má řešit mezinárodní soud a armáda. Odpověď na druhý případ - v době před zavedením všeobecné povinné školní docházky trh jako takový neexistoval (resp. netýkal se naprosté většiny populace, protože většina obyvatel neměla postavení účastníků trhu). Zjednodušeně řečeno to je otázka na podobné úrovni, jako kdybych se za 1000+ let ptal, jak ve 20 století řešil trh problém znečištění ovzduší v galaxii a dalších problémů, které v naší době neexistují, nebo je jako problém nevnímáme.

Tak, a teď prosím o odpověď na moji otázku: na jaké problémy trh můžete pustit, na které ne, a kdo a jak to bude definovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor upozornil predevsim na jednu dulezitou vec, kterou tezko muzete poprit a tak se radsi hadate o malichernosti ve vyjadreni te myslenky. Socialni pracovnici by pri 100procentni uspesnosti prisli vetsinove o praci. Stejne jako zamestnanci UP, stejne jako doktori a dalsi. Chapu, ze se vam to nelibi a zdanlive prici osobni zkusenosti. Problem neni v tom, ze by lide v dane profesi nechteli pomoci a nekteri skutecne nepomahali. Problem je v systemu a v tom, ze ti pracovnici dole nemaji sanci/chut/vuli/motivaci system zmenit. V tom, ze ten pracovnik svoji praci odvadi dobre, ale ze ve velkem nahledu to nic nezmeni. Ze jeho prace je tezce neefektivni ve srovnani s jinymi moznostmi reseni. Problem taky je, ze pracovnik "vidi", jak urcite programy pomahaji a tak je pro jejich pokracovani. Ale opet mu unika ona zkusenost, ze ty programy aplikovane plosne jinym lidem ublizuji. Ze neco stoji explicitne a jeste vice stoji implicitne. Lide v drtive vetsine chybi Bastiatovsky nahled, ze ne vsechno je zkratka videt. Je to stejne jako s temi silnicemi stavenymi z penez EU. Vetsina lidi si rekne, ze nam ta EU ci ten program alespon k necemu je, protoze fyzicky prozitek z pohledu na postavenou silnici ci cloveka hrabajiciho se ze svrabu emocionalne prebiji intelektualni uvahu na tema efektivnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je vtipne, vy verite v dukladnou analyzu a prognozu a kvalitni spravu. Jenom uz zapominate, ze clovek z mnoha duvodu neni schopen prognozovat slozite deje, maximalne je schopen si to nalhavat. O vire v kvalitni spravu se nebudu ani vyjadrovat, to uz jsme v risi pohadek. Jenom si dovolim poznamku k Chanovu, jehoz vznik hazite na trh. Zcela jiste vznikl tento problem fungovanim nabidky a poptavky. Jenomze toto fungovani nikdy neznicite, byt chapu, ze je tezke si uvedomovat, ze ekonomicke zakony maji stejnou platnost jako prirodni. Jenomze jste jaksi zapomnel rici, ci regulace delaji z Romu nezamestnantelne, ci davky z nich delaji idealni terc lichvaru, ci zakony na ne vrhaji exekutory s nesmyslne vysokymi odmenami. Ostatne jste se jaksi zapomnel zminit, ze Chanov vytvorila misti samosprava a ze Romy sem jako prvni sestehoval stat. Ovsem vy mate jasno. BTW, mozna to nevite, ale stat se angazuje v zakazu prodeje alkoholu a tabaku nezletilym a funguje to stejne mizerne jako jakakoliv jina prohibice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to si tedy podstatně nerozumíme. Vydírání jistěže není trh, já se ptám, jak by trh řešil vydírání jadernou zbraní ze strany libovolného subjektu. Tedy ne jak v současnosti ne-trh řeší jaderné vydírání, které zatím nenastalo.
Nebo jiný příklad: jak trh řešil obecné vzdělání populace, než byla zavedena všeobecná povinná školní docházka?
A prosím, zkuste odpovídat na to, na co se ptám, ne zase někam uhýbat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Poznere, děkuji za milý osobní výpad. Když dovolíte neodpovím ve stejném duchu. Každá argumentace je vedena v určité úrovni a musí také odpovídat určitému žánru, rozsahu a zadání. Já na rozdíl od pana Hampla ve vztahu k Romům a sociální integraci či na rozdíl od Vás ve vztahu ke klimatu v prvém případě nepíšu o něčem, o čem zjevně vím jen málo, v případě druhém čtu studie, sleduji odborný výzkum a jsem v denním kontaktu s odborníky A jestli jste měl nějaký dotaz, mohl jste se zeptat v diskusi. Ptal jste, že? A odpověděl jsem vám. Stejně jako všem ostatním. Ale klidně to považujte za ideologické.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za skvělou otázku. Odpověď nemám důkladně promyšlenou, ale zběžně řečeno, lze určit takové případy/oblasti, kde je již předem jasné, že trh si regulaci žádá (případy, kdy hrozí, že z hlediska tržního by bylo určité jednání v pořádku z hlediska získávání co největšího profitu, ovšem z hlediska mravu, tj. platných norem dané společnosti, by bylo zcela nepřípustné - např. dětská pornografie či prodej alkoholu nezletilým). A pak jsou oblasti, kde se selhávání trhu ukazuje až pozvolna či následně, zejména na tzv. negativních externalitách, příkladem budiž kouření, po dlouhá desetiletí víceméně neregulované a považované za symbol a projev individuální svobody k. Když zůstaneme u Romů a problematiky desintegrovaných, pak krásnou ukázkou selhávání trhů je sídliště Chánov, kam vlivem mamonu, spekulantů a překupníků bylo sestěhováno množství sociálně desintegrovaných z různých koutů republiky.

Nevím, jak mám nazvat lidi, kteří kvůli touze po zisku, toto dopustili. Že by dobře pracujícími, protože zisk vlastní firmě přinášejícími? Nesporně.

Ale k Vaší otázce. Základem je co možná dobré rozlišování, důkladná analýza a z ní vycházející predikce a prognózy a z nich vycházející kvalitní správa, ale též z hlediska mravnosti dobře jednající soukromá sféra. Samozřejmě, vždycky se najdou šíbři a mamonáři, kteří jsou ochotní "jít přes mrtvoly". Pak je potřeba kvalitní exekutiva a judikatura.

Samozřejmě, že konkrétní implementace takového přístupu je náročná. Označovat ovšem odborníky na sociální integraci za de facto zcela zbytečné a vyžírky nadto rozhodně není ukázkou kvalitního rozlišování. Už jenom proto, že pan autor nemá kajne ánung o povaze práci sociálních pracovníků. Jednoduché recepty jsou typické pro lidi s rozlišovací schopnosti Tomija Okamůry či právě Svobodných. Kdysi jsem seděl v jedné volební komisi s místopředsedou Svobodných Karlem Zvárou, docela zajímavý člověk, hodně upovídaný, žel se mnohem raději poslouchal než naslouchal, na všecky otázky měl skvělé odpovědi, žel na otázky, které si formuloval a položil sám a způsob jejich formulace implikoval i způsob a znění jejich odpovědí. Nemusím vám asi dvakrát říkat, že na všecko přinášela odpovědi politika Svobodných.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi si nerozumíme - vydírání není trh.

Kromě toho, otázka zněla jinak - na jaké problémy trh můžete pustit, na které ne - a kdo a jak to bude definovat. No a ještě jednou kromě toho - ono to jaderné vydírání (Irán, KLDR) státy a regulace nějak řeší? Promiňte, ale toho jsem si skutečně nevšiml...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK. Dejme tomu, že by se někdo rozhodl vlastnictvím jadernéh zbraně vydírat. Jak tenhle problém budete bez států a regulací řešit? Nebo jinak, jak tento problém chcete řešit tržně?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ok, když přistoupím na Vaši premisu, že na některé problémy není trh nejlepším řešením, můžete mi definovat, na které problémy tedy trh "můžete pustit", a na které ne? Kdo tohle rozdělení definuje a jak?
Podle mého názoru (asi jsem jedním z těch, co mají podle Vás "v hlavě čisto a uklizeno") začínají problémy, na které spousta lidí nechce pustit trh (protože se pro ně podle nich nehodí), v okamžiku kdy někdo někde provede jinou "regulaci trhu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikdo neříká, že trh je na nic. Trh je na mnoho typů problémů nesporně tím nejlepším možný řešením. Žel ne na všecky a žel někteří si prostě nejsou s to toto připustit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane, nevím, kde berete jistotu, že jsem aktivistou z povolání. Ale to je jedno. Ptáte se na pravdu. Pravda je taková, že pan autor článku pravdu příliš nezná. Oni totiž ti neslavní a mizerní aktivisté z povolání dělají takové naprosto zbytečné věci jako že pomáhají sociálně desintegrovaným, kteří se kolikrát neumí ani pořádně podepsat, v jejich trablemi s exekutory. Koordinují dobrovolníky na doučování, pomáhají rodinám, jejichž příbuzný je v kriminále, motivují rodiče nadanějších dětí, aby pro ně volili co možná nejlepší možnou školu a nejen tu, která je například v krátké dojezdové vzdálenosti. Atp.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Baví mě, když někdo, kdo píše nekonkrétní plytké hemzy, bez jakýchkoli citací a odkazů, jen ryzí ideologii a ideologický škatulkování, jako je slint zvaný "Změna klimatu, svoboda a demokracie", z téhož obviní někoho jiného. Samozřejmě bez obtěžování se nějakou argumentací, je to prostě plytké, postrádá argumenty, tečka. Říká to Marčík tudíž QED :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte, a úplně stejně by se dalo reagovat na Vás - jak se jednomu dobře žije, když na všechno stačí jediná myšlenka "trh je na nic, musíme ho regulovat".
Spous talidí si na tom dělá politickou kariéru...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doplnění: Byl jsem upozorněn, že jsem myšlenku Petra Macha interpretoval nepřesně nebo špatně. Takže se omlouvám.

Nicméně ať je autorem návrhu "místo dávek nabídka práce" kdokoliv, je to nápad vynikající.

Nahlásit

-
0
+

Typická řeč aktivisty z povolání. Pane musíte říkat co je pravda a ne to co Vám zajistí snadné živobytí na dlouhou dobu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, ale berte to tak - jak se jednomu dobře žije, když na všechno potřebujete jedinou myšlenku: "trh řeší vše". V hlavě čisto, prázdno a uklizeno, nikde se neválejí žádné otázky a pochybnosti.
A víc nepotřebujete vědět. Někteří jedinci si na tom udělají i profesury.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článek plytký s nízkou vypovídající hodnotou. Proč? Postrádá v lecčem argumenty, byť se autor tváří, že situaci zná dobře, přitom opak je pravdou, je vidět, že o práci sociálních pracovníků neví téměř nic. Ale chápu, že ideologickým škatulkám neporučíš a že stačí předkládat jednoduché návody z dílny Macha a Šebestové.

Nahlásit

-
0
+

Znal jsem jednoho nepřizpůsobivého. On vlastně nepřizpůsobivý nebyl. On byl jenom cikán. Bydlel naproti mému bratrovi v činžáku. Chodil vždy v obleku. Měl hodně dětí o které nepečoval, když dorostly do věku kdy se nevyplatilo je živit z dávek, nějakým způsobem zařídil, že šli do děcáku.

Měl pěkně vybavený byt, vždy čisto. S každým se hned dal do řeči, nebyl vůbec uzavřený. Naopak někdy až moc sdílný.

Měl cukrovku, jako stovky jiných lidí. Na tu cukrovku bral invalidní důchod. Jeho cukrovka nebyla tak těžká, že by jej připoutala na vozík nebo na lůžko. Prostě si jen píchal inzulín jako stovky dalších lidí. Ale on měl hodně dětí a tmavou pleť takže dostal invalidní důchod.

Mám kamaráda, co má cukrovku a dostal se do potíží se zaměstnavatelem, který mu přestal platit výplaty. Když přišel na úřad práce, dostal vynadáno a místo pomoci ho vyhodili a vyhrožovali mu ještě postihem za neplacení pojištění z peněz které nikdy nedostal. Měl smůlu, neměl tmavou kůži. O invalidním důchodu si mohl nechat leda tak zdát.

To je také realita všedního života v ČR. Úředníci se bojí s cikány hádat. Dříve se s nimi jen nechtěli otravovat, dokáží být pěkně vlezlí a otravní. Dnes se bojí obvinění z rasizmu a popotahování po soudech.

Ale abychom to nesvalovali jen na dobu po listopadu 89. Pamatuju si dobře, jak za socialismu v osmdesátých letech stropila jedna cikánka na městském národním výboře neuvěřitelný povyk, protože jí úředníci odmítli dát uhlí z veřejných peněz. Nakonec je ukřičela.

Pamatuji si to jako dneska, bylo to celkem divadlo. Ta matrona sebou přivedla několik dětí, pánbů ví jestli byly vůbec její, a tahala je tam za ruce, strkala do nich a nutila je tak brečet a tropit povyk, což byla vyloženě taktika, jak ty úředníky emotivně zpracovat. Vysoká psychologie. Tohle prostě nezapomenu do smrti.

A taky nezapomenu, jak mi jeden cikán, který chodil o rok výš do základní školy vypravoval, že on je cikán a vůbec se za to nestydí. Ale za co se stydí, jsou prý ti "romáci" ( tak jim říkal - myslel ty co si říkají romové a naříkají na rasizmus a nechtějí pracovat ) kteří jim kazí pověst. Musím podotknout že pocházel z cikánské rodiny, které vždy pracovala a snažila se žít jak majorita, ale právě předsudky a chování oněch romáků jim to značně ztěžovalo.
Když je člověk ale poznal blíž, zjistil že tihle jsou docela jako my, v ničem se moc neodlišují a velmi trpí rasizmem vyvolaným těmi romáky a jejich ochraňovateli jako je Petr Uhl nebo Kocáb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zlo si vždycky myslí, že koná dobro.

Nahlásit

-
0
+

Skvělý článek! Děkuji pane Hample.

Nahlásit

-
0
+

"Tisíckrát čteme, že neexistuje žádné jednoduché řešení. Přitom praktická a jednoduchá řešení existují. Jenom nejsou pro státní byrokracii tak výhodná. Jedno z nich navrhl už před časem předseda Svobodných Petr Mach. Zrušit všechny sociální dávky a místo toho dát nabídku veřejné práce. Každý, kdo dokáže přijít ráno v osm střízlivý a kdo bude ochoten až do čtyř hodin házet lopatou (nebo vykonávat odpovídající ženskou práci), odnese si peníze na ruku."
No, ono to taky nebude až tak jednoduché. Zkuste udělat něco takového u člověka, který má invalidní důchod. A že celkem dost velké procento našich "nepřizpůsobivýchquot;občanů ten invalidní důchod má. A nebo zkuste to stejné aplikovat u matky na materšké či rodičovské dovolené.
Bohužel, každé toto "řešení" je dvojsečný meč a navíc s různě ostrým ostřím na obou stranách. A co se týče řešení Petra Macha - to zde v mě vyvolává dojem,že to ostřejší ostří míří spíš na spořádané občany

Nahlásit

-
0
+

Tak pod tohlebych se podepsal s výjimkou, že by aktivisté za stejné schopnosti dostali v soukromém sektoru více peněz. Tito lidé jsou často velmi nadprůměrně placení a v soukromém by pravděpodobně nezvládli více, než nekvalifikované práce. Tam to totiž táhne hlavně netáhla a žvanily....

Nahlásit

-
0
+
1/2