Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Vyplatí se dostavba Temelína?

28. 6. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mne by zajímalo, zda ty nově stavěné typy reaktorů budou stejného typu jako ty které tam již stojí. Líbila by se mi představa postavit tam reaktory množivé, které mají myslím větší účinnost a dokáží zpracovat i odpad z těch předchozích dvou reaktorů. Možná bych počkal až se dostaví ITER (okolo roku 2018), který by mohl ukázat, že je termojaderná fůze několikrát energeticky vydatnějším zdrojem a pak postavit kopii. Potom by to moho být tak že jedna elektrárna štěpí jádra a druhá je slučuje. Bohužel se štěpí uran 235 a slučuje se vodík s vodíkem.

Podle některých zdrojů co jsem na webu viděl dokáže 1tuna d2o (těžké vody) nahradit 20 000 000 tun černého uhlí.

V následujícím odkazu:
http://www.nri.cz/c /document_library/get_file?uui d=57bbed05-099b-4e9f-a2fb-4123 212b7b7b&groupId=1050 4

jena stránce 18 porovnání paliv na 1tunu.

Zkuste si představit, že byste vlastnili důl, třeba jako pan Bakala a věděli jste že je v něm ukryto třeba 10 milionů tun černého uhlí. Věděli by jste, že když budete prodávat uhlí za 3kč za kilo, tak Vám důl vydrží třeba na 20let a to jen kvůli tomu, že každej kdo tím uhlím topí má to kilo uhlí spáleno za 2hodiny v kotli. Nestálo by za úvahu udělat toto?: Vzít to 1kilo uhlí zajít s ním před vědce (atomové fyziky, chemiky, biology atd.) a říct "dám do výzkumu tolik a tolik, ale chci abyste mi doporučili a navrhli technologii nebo reakci, jakým způsobem z tohoto kila uhlí vytáhnout 30 nebo 300 nebo 3000kWh oproti dnešním 3kWh". A až by se vyvinula technologie, která by účinněji vysávala energii z uhlí, tak by jste nemuseli tak rychle vytěžit důl a mohlo by být méně škodlivin ve vzduchu.

Nahlásit

-
0
+

Když chcete uhlí těžte si u ho sebe a sám si to pak dýchejte. Moji vesnici kvůli tomu nebourejte. Díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stavba T3 a T4 je nutná. Za pár let dojde uhlí, přijde uhlíková daň, která znevýhodní tepelné elektrárny. Existuje riziko konkurence neemisních elektráren s vodíkovým cyklem, přesto stálý zdroj typu nukleární elektrárny se v prostoru ČR a okolí snadno uživí.
Ovšem stávající management ČEZu je nedůvěryhodný a to samé platí o politicích. Vyvedení firmy I & C Energoje fatálním selháním, vlastně je to podvod. Politici se již třesou na tučné provize tekoucí temnými cestami. Výstavba ani moc nepohne s ekonomikou, sice poroste HDP, ale že by stoupalo bohatství národa nelze očekávat. Neúměrně velkou část nákladů totiž spolykají energie a ty moc pracovních míst nevytvářejí (cement, beton, železo, transport).
Osobně se domnívám, že akce ČEZu se během výstavby dostanou na dosah nominále. S blížícím se spuštění (za 15 a více let) mohou opět růst na novou hodnotu.

Nahlásit

-
0
+

Stát může "ochránit" investici do Temelína jednak zákazem těžby, clem na dovoz nebo zavedením spotřební daně na laciný plyn.

Takže pane Michl nebojte se, ouřadové a politici si poradí, aby nedošlo zase k "selhání trhu" ;)

Nahlásit

-
0
+