Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Tiká na trhu družstevních záložen časovaná bomba?

24. 5. 2013
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zapomněl jste na jednu zásadní "drobnost" ,pro kterou je banka FIO naprosto mimo srovnání s ostatními kampeličkami:
Banka FIO = jediný majitel "RM-SYSTÉMu, české burzy cenných papírů a.s." zaměřené především na drobné a střední investory. Přesněji: drobní investoři neuměli a neměli prakticky žádnou šanci zobchodovat svoje kupónové akcie jinou cestou (leda prodat pokoutním agentům).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všichni tady říkáte, jak nebezpečné kampeličky jsou, ale stačí podívat na případ FIO Banky, která začínala jako družstevní záložna a opravdu se jí daří skvělé věci a nyní se z ní již stala postupně klasická banka.
Takže rozhodně bych neřekl, že družstevní záložna = kasíno.
Na druhou stranu to chápu, mediálně to vypadá dobře.

Nahlásit

-
0
+

Z diskuzí na řadě finančních, spotřebitelských webech, je jednoznačně vidět, že pojištění vkladů zvyšuje morální hazard vkladatelů. Typická věta je "dej to tam a tam, mají vysoké úroky, to je sice podezřelé, ale je to pojištěné, tak co". Smutné je, že se jedná o částky typicky v desítkách, vyjmečně několika set tisíc korun, a tudíž při 100 000 Kč na jeden rok, jde o zvýšeníúrokového výnosu oproti solidnější bance v hodnotě pár set korun ročně.
Osobně si myslím, že kampeličky zase hrají vabank. Nabízet úrokový výnos 4,5% znamená, že musím bezrizikově půjčit za 10%, nebo hypotéku za 7%. A takový výnos není snadné dosáhnout a pro tyto sazby si půjdou žadatelé, kteří byly v bance odmítnuti.

Nahlásit

-
0
+