Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vysokoobrátkové obchodování na burze: trh si dobrovolně přistřihne křídla

15. 5. 2013
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Hmm, tak „flash crash“. „Děsivý“ propad burzy o 9% na několik minut...Slušná manipulace trhem. I když, otázkou je, co tam na těch displejích vlastně kdo ukazuje. Kamošovi taky z Panamských a Dubajských fondů na obrazovce ukazovali jak mu prachy rostou , ale když chtěl pak něco poslat domů, tak nic nedošlo.
Co se týká regulátorů, tak těm věřím, že nespolupracovali na dění kolem prasklé realitní bubliny s ratingovými agenturami a investičními bankami, ani na jiných prasárnách, ale zřejmě tam často dochází k něčemu co nazval první předseda United Kingdom’s Financial Services Authority (1997-2003) Howard DaviesINTELEKTUÁLNÍM PODMANĚNÍM viz. http://www.project-syndicate.org/commentary/is-regulation-really-for-sale-/czech
"...je namístě se obávat toho, co můžeme nazvat intelektuálním podmaněním. Rázně bych se sice dohadoval, že FSA za mého působení žádné firmy nemístně neprotěžovala, ale je možná pravda, že jsme měli sklon – a byli jsme v tom naprosto podobní americkým regulátorům – věřit, že obecně jsou trhy efektivní. Jestliže ochotní kupující a ochotní prodávající spokojeně obchodovali, pak za předpokladu, že šlo o „profesionální“ investory, neexistoval legitimní důvod se jim na trhy vměšovat. Tito lidé byli „plnoletí dospělí v soukromí“ a stát měl odvrátit zrak." Takhle si finančníci podmanili regulátory.
Tenhle článek nás informuje o tom, že borci z burzovního světa naznali, že by je to neznámé a skryté co se děje mimo dosah jejich kontroly mohlo poškodit. Nic víc. Nechtějí přijít o slepici, která snáší zlatá vejce jen kvůli tomu, že to budou přehánět, stejně jako se to podařilo Lehmanům (Boeing 767 byl asi pro konkurenci už moc) . Takže "všemocný trh" zreguluje sám sebe. Neznamená to ovšem nějaké změny v systému. Jen tupé omezení v oblasti rychlosti obchodování. Najednou trhu regulace nevadí. Pozoruhodné! No, a konečně aspoň víme kdo je to ten trh. Je to parta, která to tam ovládá.
Takže tak vypadá zkrátka trh, a tak vidí svět jeho protagonisté. Co neohrožuje trh samotný se regulovat nesmí, žijeme přece ve svobodě, ale pokud by mělo něco ohrožovat trh, tak to je jiná, pak je regulace nutná. Kapitalismus v praxi. Doufám, že naivové pomalu prokoukávají.
Z původní burzy, kde se obchodovalo za účelem pomoci reálné ekonomice je hráčské doupě kde si hráči odsávají peníze z reálné ekonomiky kterou manipulují podle svých potřeb.
Jak to v praxi v takovém hráčském doupěti kde „chamtivost je dobrá“ chodí už zprávy prosakují delší dobu, od kokainu až po lhaní klientům. Zkrátka borci, kterým není co věřit.
Jak se to pak s hejly dělá se dá vystopovat tady:
http://www.scienceworld.cz /neziva-priroda/da-se-optimali zovat-sazeni-na-dostizich-335/

Nahlásit

-
0
+

Mám obavu, že regulací chtivé politiky a voliče, tato informace neuspokojí ani trochu. Jde totiž přímo proti jejich základnímu paradigmatu "trh bez státního dohledu a regulace je rozbitý a vede k sebedestrukci".

Nahlásit

-
0
+