Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

30. 4. 2013
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Konečně! Po těch letech beznadějného sledování k jakým koncům ten náš zpotvořený stát spěje. I ta hromadně předlužená a zmatená Evropa. Kde to má původ. Co, nebo spíš kdo, je hybnou silou toho neblahého vývoje.

Prosté, geniální. Soukromé státy. Netřeba typu Seastending. Normální, tak jak jsou.

V prezidentské kanceláři se ohlásí pán, představí se (na příklad jako podílník FEDU), a oznámí, že skoupili naše dluhopisy a akcie našich bank. A že přišel v souladu s doplněnou Lisabonskou smlouvou náš stát převzít. Nejprve to bude pár jižnějších států, pak my, pak další. Těžko odhadovat jak dlouho odolají Němci, některé severské a Britové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je těžké odhadnout, ale pokud není systém přirozený, pak se někde skulinka najde. Další a další generace vládců budou slabší a slabší, jako ti naši vládní geronti na sklonku ofiko socíku.
Může to být jako u Říma, tam ho rozložili barbaři. Římské občanství bylo na začátku něco velmi cenného, v pozdním období už to byla velmi zřejmá zátěž, takže Řím byl zajímavý max. pro tehdejší byrokraty a lid šel radši s barbary. Otázka stojí, jestli naši barbaři nebudou horší než současní vládci.
Soukromé státy jsou zajímavá myšlenka, která se možná rozvine, ale to se bude muset současný stav podstatně zhoršit.
Já naději vidím v tom "všeholidu" ;,je to masa s obrovskou mocí (zvlášť v demokracii), ale je to velmi hloupá a nevypočitatelná masa. Zatím tuto masu naši vládcové krmí střední třídou a tak všeholid zatím poslouchá na čehý a hot, ale tohle krmivo rychle dojde a co pak?
Nakonec to všechno bude stejně jinak:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No on vývoj jde v jakýchsi cyklech či vlnách.
Římské impérium bylo ve svém závěru také tak nesnesitelné (vysoké daně, šílené regulace, ředěné inflační peníze, perverzní "morálka", atd...), že lidi nakonec přijali barbary s úlevou. Kdyby si lidi ve své většině přáli zachování statu quo, žádný vnější nepřítel by neměl šanci Řím zničit.

Rozhodně nelze tvrdit, že vývoj jde vždy jen k horšímu a renesance a městské státy rozhodně nabízely vyšší svobodu, kulturu, prosperitu a morálku, než např. ten Řím ve své terminální fázi.

Předbankrotový stav dnešní EU mimo jiné způsobuje, že je třeba krátit dříve nedotkutelné kapitoly rozpočtu - třeba armádu. A až dojde k samotnému bankrotu, zmizí i další perverzity, jako třeba doživotní výsluhy a renty pro eurokomisaře, fízly a lampasáky. Dotace na obnovitelné zdroje. Platby za nicneděláni. Příspěvky na plození budoucích nezaměstnatelných. Atd...

Současný hypertrofovaný stát je neroformovatelný. Je jak rakovina. A jediná funkční léčba je buď chemo (otrávit rakovinné buňky - tedy ozbrojená revoluce - podle mne nepravděpodobná - i když na jihu Evropy je nezaměstnanost větší, než ta, která vedla k nástupu Hitlera, takže kdo ví...), nebo nádor podvázat, zablokovat žíly, které jej vyživují (bankrot) a on odumře. Až stát nebude mít na platy represivních složek, na uplácení lůzy, na korupční prebendy pro spřátelené takypodnikatele, přestane být pro tyto skupiny zajímavým a přestanou jej podporovat (protože z něj nebude nic koukat). Babišové, Kellnerové a Bakalové už nebudou moct týt z přízně státu, ale budou muset chránit (svůj) majetek - stejně jako na prohibici zbohatlí mafiání začli mít zájem na relativně solidním právním prostředí a majetkové jistotě.
Stát postihne i ta katastrofa, že jeho doposud monopolní nekrytou=falešnou měnu již nikdo nebude chtít přijímat. A současní věrní souputníci státu, výše zmínění oligarchové, budou mezi prvními, kdo (ve vlastním zájmu) lidem a firmám nabídne nové bankovní a finanční služby založené na nových krytých penězích, či přímo na kovech (elektronický účet v miligramech zlata).
Stejně jako na pádu minulého režimu měli lví podíl ti, kteří ho do té doby drželi u moci (ale systém se přežil a už je jen omezoval), i tentokrát současný režim zradí ti, kteří na něm (dokud to šlo) ve velkém profitovali.

Běžný člověk toho moc neovlivní. Ale může odhadovat vývoj a trendy, připravit se na ně - aby následně nebyl překvapen, či dokonce aby na tom trochu vydělal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s Vámi, že lidstvo je v podstatě nepoučitelné. Proto by mě zajímalo, kde spatřujete naději?
Já ji částečně spatřuji v soukromých státech. Např. Seastending. Naději na úspěch však těmto projektům příliš nedávám...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějaká forma státního bankrotu určitě přijde a souhlasím i s tím, že to může představovat milník v politickém vývoji. Ale spíše bych řekl, že ne. Představte si, že byste v padesátém napsal, že se těšíte na státní bankrot (v 53) jak malej Jarda. Moc se toho nezměnilo.
Pokud bych držel moc a byl sociopat, pak bych státní bankrot bral jako skvělou příležitost k tomu ožebračit (mimo jiné) opozici a pevně utáhnout šrouby. Vlastně bych ani nečekal na to, až to "rupne" samo, ale celému státnímu bankrotu bych napsal scénář a ještě si to zrežíroval.
Když k tomu přidáme obvyklou omáčku (ti zlí Vás okrádají, my hodní Vás ochráníme), pak je možné, že "všeholid" ještě zatleská.
Naděje existuje, ale leží podle mě jinde, než ve státním bankrotu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A myslet si, že bude zisková, může jen opravdu velký optimista. Mám obavy, že i kdybychom si při tom modlení sedřeli kolena až na kost, tak to nepomůže.

Docílíme jediného: dluh se zvětší a časem se zvětší i procento úroku z něho. Ze chvíli nebudeme platit 70mld ročně na úrocích jako dnes, ale 150. A po vládě KSČSSD+SPO to bude 300.
A vzhledem k tomu, že díky demografii bude penzijní, zdravotní a sociální systém potřebovat stále větší dotace z rozpočtu, brzy nastane GameOver.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přirovnání s rozbíjením prasátka je poněkud nevhodné. Náš stát nemá žádné "úspory". Mluvme spíše o investici na dluh, u které se všichni budeme modlit aby byla zisková. Protože jinak na tom na jejím konci budeme hůř než na začátku.

Nahlásit

-
0
+

Jasně že je to předvolební trik. Jenomže socani s komančema zvýší výdaje tak jako tak tak proč si nevylepšit volební zisk, že?

Nahlásit

-
0
+

Nevšiml jsem si, že by vláda dusila ekonomiku nadměrnými škrty (přebytkovým rozpočtem).

Spíše jsem se všiml, že deficity jsou rekordně vysoké.

Jiná věc je, že vláda šetří hloupě. Místo aby rušila celé agendy a celé úřady, zvyšujě daně a škrtá investiční výdaje.

Otázka ale je, zda jakákoli vláda je z principu schopna chovat se racionálně. Podle mne ne. Podle mne zlepšení dosáhneme jedinou cestou: omezení komunismu (=násilného/nedobrovolného přerozdělování). Tedy omezení příjmů i výdajů s tím, že stát by měl celé sektory ekonomiky přenechat trhu. Nemocnice mohou být soukromé, zdravotní pojištění může být opravdu pojištěním. I pojištění proti nezaměstnanosti může být klasickou pojistkou. A spoření na penzi standardním finančním produktem. Nepotřebujeme státní pivovar, poštu a síť čerpacích stanic. Atd...

Až stát nebude násilně přerozdělovat 50%, ale třeba jen 10% HDP, bude nám daleko více ukradené, jak neefektivně s těmi penězi zachází, jaká část se korupčně rozkrade a zda je deficit 1% či 5%.

Bohužel nás ale čeká opak, tedy více komunismu (vyvlastňování příjmů a jejich byrokratického přerozdělování). Již tato "pravicová" ;vláda otevře kohouty a na vyšší dluh začne utrácet - kupovat si přízeň voličů a korupčně plnit volební fondy z prostředků na státní zakázky. A nepochybuji, že příští vláda KSČSSD+SPO v rozhazování a uplácení ulice bude ještě výkonnější. Jedinou nadějí na změnu tak je blížící se nevyhnutelný státní bankrot. Nikdy bych neřekl, že se na něco takového budu těšit jak malej Jarda.

Nahlásit

-
0
+