Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bohouš chce víc chlebíčků!

23. 4. 2013
 6 060
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jistěže je to spojeno se státem - je to státní titul a stát rozhoduje, kdo ho dostane.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkusme si představit, že mávnutím kouzelného proutku, zmizí najednou všechny dotace. Co by se stalo?

Podle mého názoru jen toto:

- vyčistil by se trh od těch, kteří, bez dotací, existovat neumí a to včetně školství, zdravotnictví, dopravy a pod.
- české potraviny (ovoce, zelenina, maso, mléko ....) by získaly na oblibě a byly, dokonce, zajímavým vývozním artiklem,
- administrativa by měla klesnout na přijatelné minimum (vymyšlení dotačních titulů,jejich schvalování, kontrola, kontrola kontrol, kontrola z EU...)
- korupce ve státní zprávě by klesla o 90%. Kde není co korumpovat, nejsou ani korupčníci.

Těch bodů by bylo asi více, ale naděje, že se to někdy stane je mizivá. Možná, někdy, až opravdu dojdou zdroje, až se socialismus sám od sebe rozloží a nastane skutečný bankrot v celé EU, tak to snad někoho napadne.

Nahlásit

-
0
+

Jak jsem napsal v prispevku " Typicky tihle lide potrebuji jenom papir a realna kvalita skoly neni tak podstatna". To snad vysvetluje rozdil mezi sluzbou "poskytnout papir" a "poskytnout vzdelani", "poskytnout zdravotni peci" apod. A tvrdim navic, ze cast nutnosti mit papir je dana naroky statu jako zamestnavatele, dalsi cast pak statni propagandou - budujeme vzdelanostni spolecnost a kdo nema papir, je bezcenny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Určitě netvrdím, že je správné. Konstatuji, z mého pohledu, skutečný stav. A znovu: Kde je řešení; v jisté změně chování daňového poplatníka, v jeho zvýšené sebeobraně? Jak, prostřednictvím voleb? Když lidé platili desátky, tj 10% zdanění bouřili se. Jak se můžu bouřit já?

A druhá oblast problému tj. existence politků, kteří velmi rádi přerozdělují, "dotují". Jak zamezit jejich tvůrčímu myšlení, nebo vůbec ideální stav-jejich existenci?

Jak píšte, jedná se o normu v celé společnosti ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Od škol chce spousta lidí jenom papír a titul, nikoli vzdělání." Souhlasím, tohle je možná ten nejpodstatnější důvod. A není tak dalece spojen se státem, protože titul vypadá dobře i na vizitce obchodníka nebo konzultanta čekoholiv. Je to tedy spíš záležitost domácí kultury. Češi jdou po titulech jako slepice po flusu, jak napsal Patrik Ouředník, tuším. To, co studenti a jejich rodiče poptávají, není vzdělání, nýbrž veřejně oceňovaný titul.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám osobní dvouletou zkušenost z úřadu poskytujícího dotaci pro veřejnou správu. Osobně jsem došla k názoru, že je to velká půjčka na Vánoce - dnes si koupíme spoustu hezkých věcí a někdo nám na to půjčí. Nakupováním nesmyslného množství předražených věcí v tendrech, o jejichž fair play si můžeme nechat zdát, nás jen více zavazuje vracet je zpět unii. Většina projektů je zbytečná (vzdělávání ve státní správě), případně sice smysluplná, ale neuvěřitelně předražená. Na druhou stranu jsou tací, kteří se na tom dobře přiživili - právnické firmy, poradenské firmy přes dotace, auditoři, velké IT firmy získaly státní zakázky, které by se bez příslibu prostředků z unie nikdy nemohly konat.
Udělalo by mi největší radost, kdyby se období 2014-2021 u nás vůbec nekonalo.

Nahlásit

-
0
+

Od doktorů chcete koupit zdraví, ne papír, že jste zdravý. Od dopravce chcete, aby vás dovezl do Brna, ne potvrzení, že jste byl v Brně. Od škol chce spousta lidí jenom papír a titul, nikoli vzdělání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen malou poznámku k tomu napsání skript.
Vysoká škola (např. zemědělská) požaduje po svých kantorech, aby psali skripta. Pokud je vyučující zaměstnancem školy, asi je napíše sám v pracovní době (kolektivy autorů nejsou moc v kurzu). Je-li vyučující externistou, škola mu nabídne
a) může si skripta napsat sám, vydat si je a distribuovat (tuto cestu jsem zatím volili. Pokud ale vytvoříte kolektiv autorů (není každý expertem na všechno) a něco jim zaplatíte, dostanete se na "své" až prodejem cca 800 výtisků). V našem případě to trvalo cca 3 roky, a to byla skripta úspěšná. V tom případě Vám zůstávají autorská práva. předpokladem je, že máte příčetné a odborně zdatné spoluautory a nevytvoříte úplný potrat.
b) druhá možnost je, že se vzdáte autorských práv a škola Vám za to (plus za napsání skript) zaplatí 6 tis. kč. Slovvy: šest tisíc korun. Mají-li skripta 200 stran, dají Vám za stránku celých TŘICET KORUN. Podle toho pak samozřejmě kvalita skript vypadá. Zmiňované dotace asi nejsou pro každého.....

Docela by mne zajímaly i jiné zkušenosti s vydáváním skript. Opravdu na ně dostáváte dotace?

Nahlásit

-
0
+

Máte pravdu, dotace nejsou hlavní a už vůbec ne jedinou příčinou současného stavu našeho školství. Jsou spíše akcelerátorem škod chybně nastaveného systému. Příčiny vidím v tom, že se zde již 20 let buduje socialismus s kapitalistickou tváří a tak vznikají neuvěřitelně absurdní systémy, často škodlivější než "obyčejný socialismus". Například ve školství jsme zavedli platbu za studenta, tedy něco jako školné, což je principiálně správně. ALE to školné si neplatí sami žáci, ale platí ho za ně plošně stát. Tím se vytratila nutná zpětná vazba mezi kvalitou poskytované vyuky a její možností ji zhodnotit na trhu práce.
Výsledky jsou skvělé. Začal hon za zaplněností lavic. Např. na Masarykově univerzitě teď studuje na Filozofické fakultě 8.718 studentů, kdežto na Lékařské fakultě 4.468! Jak se tito studenti z Filozofické fakulty uplatní v praxi dokumentuje tento vtip:
Na co se ptají absolventi vysokých škol:
Přírodní vědy: Proč to funguje?
Technika: Jak to funguje?
Ekonomka: Kolik to stojí?
Humanitní vědy: Chcete k tomu hranolky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobře, dejme tomu, že trh služeb vysokých škol je deformován nabídkou veřejných škol a poptávkou státních organizací po pracovní síle určitého druhu. Dejme tomu. Ale podle mne to nijak nevysvětluje, proč jsou soukromé školy (vesměs) mizerné. Když uvedu analogii, je zde v ČR vedle sebe rozsáhlé zdravotnictví veřejné a k tomu jisté segmenty privátních zdravotních služeb. Čili, trh je přesně podle vašeho výměru "deformován&quo t;.Nicméně, nikde jsem si nevšiml, že by soukromé zdravotnictví produkovalo takovou slabotu, jako tomu je v případě soukromého vysokého školství. Podobně třeba deformovaný trh na železnici, kde - kupodivu - dodávají Jančura a spol. spíš lepší služby, než ČSD.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Povyporavejte, jak to vypada na soukromych vysokych skolach?
Mozna bychom si pri tom srovnavani meli uvedomit, ze soukrome skoly zde nefunguji ve vakuu, ale na silne pokrivenem "trhu", kde na jedne strane jejich primi konkurenti (verejne VS) pozivaji dost velkych vyhod a na strane druhe zde statni a v zavesu i mnohe nestatni instituce vyzaduji vysokoskolske vzdelani na mista, kde je ten pozadavek naprosto absurdni. Tedy poptavka po vysokoskolsky vzdelanych lidech je umele zvysovana, nabidka je silne regulovana a v urcitem segmentu tak vznika prostor pro lidi, kteri to studium "potrebuji" ;a na verejne se k nemu nedostanou (napr. kolik verejnych skol nabizi distancni studium mimo obory typu ucitelstvi, kde tedy moudry urednici rozhodli, ze ucitele musi mit VSa nasledne si dokonce uvedomili, ze to prezencne asi nezvladnou?). Typicky tihle lide potrebuji jenom papir a realna kvalita skoly neni tak podstatna. Na tuhle poptavku logicky budou reagovat soukrome skoly, takze se obecne nizke urovni moc nedivim - kde neni poptavka, neni nabidka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Hloupej kdo dává, hloupější kdo nebere“

Já osobně si myslím, že takto paraziticky se chová rakovina. A naši poslanci. Hloupý daňový poplatník dává, tak co by si nevzali... když je to motto celé společnosti? Velice hloupé motto.

Myslím, že naopak je hloupé brát, když nepotřebuju uspokojit životní potřeby. Ale bezohlednost na světě vládne. Nedivte se politikům, že berou, když je takový způsob života normou v celé společnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor hezky popsal, jak to vypadá na veřejných vysokých školách. Má vcelku pravdu, až na to, že na těch soukromých to vypadá ještě mnohem hůř:-) Jen ty proklaté dotace na privátních vš většinou nejsou, a to je přeci to hlavní zlo, nikoliv kvalita a účelnost výuky. Kvalita a účelnost výuky na soukromých vš v ČR je totiž otřesná. Ona ta kauzalita bude mnohem složitější, než že zdrojem všeho špatného jsou dotace a socialismus. Ale to by bylo moc složité, lepší je mít jednoho dobře zvoleného strašáka, na kterého se dá vše zavěsit.

Nahlásit

-
0
+

Je to kupodivu stále dokola: Hloupej kdo dává, hloupější kdo nebere“ – velmi eufemisticky řečeno.
Dává fiktivní spolek nazývaný EU. Ve skutečnosti dává pár strejdů a tetek (jak „jim“ říkám já), kteří samozřejmě nedávají ze svého, ale z vybraných daní. Já se vybírání daní bránit neumím a obávám se, že to ani dost dobře nejde. No a školy a jiné instituce prostřednictvím konkrétních lidí pochopitelně tento dárek přijímají. Protože proč ne? Já bych to dělal úplně stejně.
Kruh se uzavírá a řešení vidím pouze v tom, že osvíceným tetám a strejdům v Bruselu se nebudou nadále takovéhle nápady honit hlavou. V což ani já nevěřím, takže….?

Nahlásit

-
0
+