Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

19. 4. 2013
 5 859
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

jen k tem nemovitostem, kdyz nemci neziji ve vlastnim, tak ty nemovitosti mohou patrit mestu (statu) nebo nejakym firmam, ktere je pronajimaji. V prvnim pripade jde o krasny socialismus, ve vlastnim nebydlis, ale dum patri Nemecku, jsi nemec, patri tedy i tobe.

Osobne taky nemam rad prerozdelovani a urcite bych nebyl rad, kdyby mi zvedli dane, aby pak me penize mohli poslat na jih. Zvlaste pak kdyz se v celem tom retezci nejake me penize ztrati do neci kapsy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

Asi tak. Byl jsem v zemi, kde jste se nemusel bát nejen o džípíesku, ale kde jsem nezamykal ani barák, natož auto. Kde také vše funguje a VŠ jsou, v uvedeném žebříčku, na prvních místech a lidé jsou k sobě přátelští a nezištně si pomáhají, ale ....... nyní jsem opět doma, kde jsem se narodil, kde jsem prožil mládí, první lásky, kde jsem chodil do školy ..... prostě platí známé "všude dobře, doma nejlíp".

Když odhlédnu od toho sentimentu, tak marně přemýšlím, kdy se to tu (v ČR) změní k lepšímu. Nemyslím jen hospodářsky, ani životní úrovní, ale morálkou a chováním lidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevim, kde presne bydlite, ale minimalne v nekolika mestech/vesnicich okolo Curychu je to jinak, nez pisete (konkretne vim o techto: Adliswil, Horgen, Oberieden). Zde mate po 4. roku ditete narok na skolku zdarma a opravdu ji dostanete. A z diskuzi s kolegy v praci jsem nabyl dojmu, ze v ostatnich obcich je to stejne. Poslal jste odkaz na ZIS, ale to neni standardni skol(k)a, ale mezinarodni, takze tam muzou byt problemy s prijetim. Samozrejme do 4 let vetu ditete solit musite, pokud neni manzelka doma (zamerne nepisu na materske, protoze ta tu trva pouhe 3 mesice).

Jinak s Vami souhlasim, ze Svycar vydelavajici prumerny plat se nema nijak zazracne. Muze si sice koupit vice veci nez prumerny Cech, ale pokud jde o sluzby, jsou na tom zhruba stejne. Predevsim sluzby vysokoskolaku jsou diky vetsi platove nerovnosti hodne drahe. Napriklad Vami zminene zdravotni sluzby: cena zdravotniho pojisteni ani vyse spoluucasti nezavisi na platu, takze relativne k platu je zdravotnictvi pro chude drazsi. Je fakt, ze aspon deti maji slevu :-)

Ptate se, co Cesi nemaji? Tech veci je spoustu:
- Nemusite byt porad na pozoru, aby Vas nekdo neodrbal nebo neokradl. U nas ve meste chodi deti do skolky(!) samy bez dozoru dospelych. GPSku muzete nechavat bez obav na skle auta. Kdyz jdete na vylet, casto narazite na samoobsluzne stanky, kam proste polozite penize a vezmete si, co tam prodavaji. Jsou tu e-shopy, ktere posilaji zbozi soucasne se slozenkou. Jak dlouho by asi prezily v Cesku?
- Nadherna priroda. Lyzarskych stredisek nepocitane, v podstate odkudkoliv jste za hodinu na ledovci, nebo do pul hodiny v mensim stredisku.
- Temer jistota, ze v dalsich 50ti letech nekdo neznarodni majetek, neprovede menovou reformu, nebo aspon nevykrade penzijni fondy.
- Kvalitni - predevsim vysoke - skoly. Podivejte se na svetove zebricky - ETH 13, Karlova Univerzitanekde kolem 300.
- Infrastruktura je lepsi - silnice, vlaky, mobilni internet.

Ale stejne doma je doma, a planuju se do Cech jednou vratit :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stejny problem s obsazenosti skolek je v CR. Skolka v Praze, ktera odpovida te, kterou uvadite v Zurichu Vas vyjde na € 1500 mesicne, tj. priblizne 40 000,- Kc. http://www.isp.cz/page.cfm?p=369. Takze ceny jsou v tomto pripade obdobne. Ale prijem 120 000,- Kc prumerne svycarske domacnosti, ktery uvadite se neda srovnavat s 27 000,- Kc prumerne ceske domacnosti. http://www.mpsv.cz/files/clanky/12925/Text_2011.pdf.
Lze mit namitky k rozdilnym cenam/vydajum v jednotlivych zemich.
Ale z pohledu kupni sily je CR na 24. miste v Evrope se €7,475 za rok na obyvatele. Svycarsko na 3. s €31,666. http://www.gfk-geomarketing.com/fileadmin/newsletter/pressrelease/purchasing-power-europe.html. CR a Svycarsko opravdu nelze srovnavat. Ze "zapadnich" ;zemi se muzeme srovnavat max. s Portugalskem. Ja bych tuto diskuzi v tomto smeru ukoncil, nemyslite?
A bych se tu nedockal nesmyslne reakce podobne pana Weinfurtnera: Nepisu nic o tom, ze se mame spatne, ze v CR je to horsi nez kdekoliv jinde a na "zapade" je vsechno jednoduche.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Statni skolka je zdarma, problem je, ze jsou plne. Svycari si v referendu odhlasovali zakaz navyseni poctu skolek. Jestli si myslite, ze prijdete do Svycarska a date dite do skolky zdarma, tak rychle vystrizlivite :)

zde vase dite radi umisti:

http://www.zis. ch/uploaded/ZIS/Admissions/upl oads/financial_regulations_121 3.pdf

Nejenze budete platit minimalne 2000CHF mesicne, ve 12 hodin budete muset dite vyzvednout ze skolky a vratite ho zpatky ve 13 hod. Nastesti to zamestnavatele znaji a tak vas nechaji odejit pred dvanactou a vratite se az po jedne. Na druhou stranu zase budete obedvat se svymi detmi kazdy den, coz je dobra vec.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mam informace o tom, ze materska skola je ve Svycarsku zdarma. (Public kindergarten attendance is free of charge, with local government providing financial support.
http://www.expatic a.com/ch/education/school/Rece iving-a-higher-education_3551. html).Za soukromou zaplatite kdekoliv.
Nepovazuji Ostravsko za "vychod", ani se nedomnivam, ze je v CR bida.
Slo mi o to, ze nelze srovnavat ceny bytu velkomesta s mensimi obcemi nebo venkovem.
A spolecne pracky v domech jsou znakem chudoby? Neni to spise tradicni zvyklost?
Pokud napisu, ze je ve Svycarsku vyssi zivotni uroven nez v CR, tak je to fakt. Nema to nic spolecneho s tim, jestli se mame dobre nebo ne. To v tomto pripade nehodnotim.
K panu Weinfurtnerovi: nevim na co jste reagoval, nic z toho co popisujete, tu nebylo ani v naznaku uvedeno. A nechapu vase rozcileni, kdyz se mate vyborne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Dell, berte to s rezervou. Je dnes módním hitem vše na západ od nás považovat za ráj kde pečení holubi létají rovnou do huby i nezaměstnaným, kdežto u nás je to jen dřina a hladovění i pro VŠ vzdělané lidi co nemají to štěstí aby vlastnili OKD nebo šéfovali ČEZu.

Všeobecná nálada ve společnosti je dnes velmi negativní. Lidé se mají výborně. Státní školky účtují 800 korun na dítě ale považte tu hrůzu, všechny děti se občas nedostanou, někde nemají optimální kapacity, a tak jsme tu tím pádem zaostalí jako někde v Mongolsku na pastvinách.

Většina nebere alespoň průměrnou mzdu, což známka zaostalosti a chudoby a děsivého vykořisťování a rozkrádání státu, důsledek korupce a může za to hlavně Klaus, víte. Ten dyby tu naší republiku nerokzradl se svými kumpány, kteří se nám teď chechtají s konty tam u vás ve Švýcarsku, tak by nám všem bylo líp. Mohli bychom dnes mít všichni průměrný platy a žít si jako Rakušáci.

Jak to chtěl zařídit už Komárek v devadesátým. Ten chtěl marku za 5 korun, ale Klaus nás chtěl oškubat a zavedl jí za 20 !

Takoví tu máme zloděje pane.

Levicová propaganda v kostce, kterou akcentují veškerá mádia u nás. Zaplavuje obecné diskuse a co je nejhorší, přebírají jí už i lidé, o kterých jsem si myslel že jsou rozumní a mají to v hlavě srovnaný.

Tak se nedivte odporu, proti vašim příspěvkům. Sice ty poměry u Vás neznáme, ale to nás nepřesvědčí o tom, že se máme mnohem, mnohem hůř, než ti vaši bezdomovci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tyhle srovnávačky jsou na dvě věci ....

Jednak je velmi rozhodující co kdo považuje za bohatství. A ne vždy jsou to peníze, či nemovitosti. Možná důležitější, než samotný článek a ona studie, jsou osobní zkušenosti. Například zde píšícího Romana Della.
Co se týče bydlení, tak jsem nepostřehl zmínku o družstevním vlastnictví. Třeba v Rakousku velmi rozšířeném. Což něco mezi osobním vlastnictvím a pronájmem. I v ČR dost rozšířené. Větší vlastnictví nemovitostí může rovněž naznačovat neochotu se stěhovat za prací. Typické pro naší republiku.

V tomto směru bych měl lepší nápad .... :) Dnešním mladým lidem bych radil se dobře učit jazyky. Pokud zde mají nějakou nemovitost (třeba po rodičích, či vlastní pílí ..), tak ji pronajmout a odcestovat tam, kde je více svobody, ale hlavně, kde se dá vydělat více peněz, třeba za méně námahy, kde je i třeba to vzdělání na vyšší úrovni. Tam si postupně zřídit vlastní bydlení, třeba rodinu a hlavně rozumně investovat. No a když se přiblíží padesátka, tak to vše zabalit, tamní nemovitost (nemovitosti) pronajmout a vrátit se do ČR. Pokud zde ještě původní nemovitost stojí, tak ji "oprášit" (případně pořídit novou) a užívat si osobní penze. Pro starší lidi je ČR dobrá adresa. Levné a dostupné zdravotnictví a stále na vysoké úrovni, celkem čistá krajina, levné služby, dobré pivo ...... a kursový přepočet dělá svoje ..... :)

Vím, pro někoho pohádka, jiný řekne, že všichni mladí odejít nemohou (a ani neodejdou) a většina se bude ptát, která že je ta zaslíbená země, kde je dobré strávit aktivní část života... tu si musí najít každý sám.

Nahlásit

-
0
+

Ja samozrejme vim, ze Svycarsko neni v EU, nicmene drzme se statistik, i kdyz z jineho zdroje

http://en.wikipe dia.org/wiki/Owner-occupier
40%svycaru ma "vlastni" nemovitost, 74% svycaru zije ve meste. Jsou zde 15-ti patrove panelove domy nebo jen ctyrpatrove, ale typicky svycar proste bude zit v pronajatem byte, pokud nepatri k tem stastnym, co ziji v Alpach a nebo maji dum u jezera v Geneve. Domy opravdu sdileji pracku, ne vsechny, ale spousta z nich. A nejen to, zalezi na kantonu, ale treba muj kamarad ma zakazano prat v nedeli. To vite, v nedeli se chodi do kostela. Prat se nesmi, rusil byste sousedy, co na tom, ze je pracka ve sklepe.

Co se tyce sluzeb, opravdu by me zajimalo, co si muze svycar dovolit navic oproti cechovi. Skolka stoji 2000CHF mesicne na dite. Mate-li vice deti, tak si skolku urcite dovolit nemuzete. Ceny u zubare? Zalezi na zakroku, od nekolika set CHF az po tisice. Kabelova televize, internet, mobil, jizda tramvaji? Copak to je neco, co cesi nemaji?

Z Ostravska bych az zase takovy vychod nedelal. Verte mi, ze nektere ctvrti v Zurychu vypadaji jako na Karvinsku.

Jedina vyhoda Svycarska je, ze tady opravdu dobre funguje administrativa. Na uradech a na poste to funguje lepe nez v CR. No a vlaky jezdi vetsinou vcas, na druhou stranu jsou drahe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Radovane,
Svycarsko v tabulce ani byt nemuze, neni clenem eurozony, ani EU.
Nezda se mi, ze by prumerny Svycar bydlel v panelakovem byte, kde se deli o spolecnou pracku s ostatnimi obyvateli domu a mel skodovku.
Prumerny Svycar mozna neni bohac, ale rozhodne patri mezi ty s vyssi zivotni urovni, ve srovnani s prumernymi obyvateli EU.
A vlastne, co je podle Vas bohatstvi?
Srovnani Zurichu s Ostravskem je trochu srandovni. Srovnejte podobnou oblast ve Svycarsku s Ostravskem nebo jinymi v CR. No, ono to mozna vubec nejde. Napriklad uroven a rozsah sluzeb na obou mistech je nesrovnatelna. To, ze samotne bydleni vypada lepe je pouze mala cast toho, v jakem prostredi zijete, jake mate prilezitosti a co si muzete dovolit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Investování&qu ot;do zážitků a kultury mne také pobavilo :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jen k tem nemovitostem, kdyz nemci neziji ve vlastnim, tak ty nemovitosti mohou patrit mestu (statu) nebo nejakym firmam, ktere je pronajimaji. V prvnim pripade jde o krasny socialismus, ve vlastnim nebydlis, ale dum patri Nemecku, jsi nemec, patri tedy i tobe.

Osobne taky nemam rad prerozdelovani a urcite bych nebyl rad, kdyby mi zvedli dane, aby pak me penize mohli poslat na jih. Zvlaste pak kdyz se v celem tom retezci nejake me penize ztrati do neci kapsy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tady celkem hodne nesouhlasim, v tabulce jsem nenasel srovnani se Svycary, ale nedavno zde vydali statistiky prijmu prumerne svycarske domacnosti. Po zdaneni je to 6000CHF, tedy zhruba 120 000 CZK. 38% domacnosti ma jen jednoho pracujiciho, vetsinou tedy muz vydalavajici 120k mesicne (po zdaneni) a jeho zena je doma s detmi. Mate-li takovy prijem urcite nejste bohac. Pravdepodobne budete bydlet v panelakovem byte, pracku budete mit ve sklepe a budete se o ni delit s dalsimi obyvateli domu. Auto mit mozna budete kvuli detem, nejakou tu skodovku.

Libi se mi ten priklad s architektem utracejicim vyplatu za nesmyslne vecere a dalsi blbosti, ktere nijak nezajisti jeho dobre stari. Vzhledem k tomu, ze ziju v Zurichu, kde je daleko draz nez v Amsterdamu, a mam kamarady v CR, tak mohu celkem dobre srovnavat. Napriklad ma kamaradka je zdravotni sestricka. Koupila dum na Ostravsku za 1 milion. Vzala si hypoteku na stary dum, ktery opravuje. Uz ted jeji bydleni vypada lepe nez muj 2+1 za 360 tisic CHF. Papirove jsem bohatsi ja, ale ve skutecnosti je na tom lepe ona.

Copak byste nechtel sad a auto? Ja teda ano. Osobne bych radeji zil na Kypru, mel sad, auto a pekne pocasi, nez zil na severu Evropy v podnajmu, cekal v zime na zastavce na autobus a utesoval se tim, ze si mohu dovolit pivo za 200 CZK.

Nahlásit

-
0
+

Ta "analýza" ECB je opravdu pofiderní. Němci nežijí ve vlastním a tak jsou chudí.
Mimochodem: komu tedy ty domy v Německu patří?? "Cizákům"?

Přestožeje tento pamflet ECB nesmyslný, je to irelevantní: i kdyby Hans a Kurt byli 3x bohatší, než Pedro a José, stále neexistuje legitimní důvod je násilím nutit k pomoci. A já jsem neregistroval, že by snad EU na pomoc jihu na severu vybírala pomocí dobrovolné veřejné sbírky.

Relevantní tedy není, zda je Kurt bohatší, než Pedro, ale zda Kurt a Hans dobrovolně a každý jednotlivě jižanům chce pomáhat.

Všichni čtenáři FinMagu jsou bohatší, než obyvatelé Mogadiša. Plyne snad z toho, že nás nějaká instutuce má právo nutit jim odevzdat část našeho bohatství?

Nahlásit

-
0
+