Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Brusel, nebo Praha? Kdo si víc lže do kapsy ?

2. 4. 2013
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Už nějakou dobu nepracují. Pan Prouza se v poslední době profiluje opravdu velice zvláštně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak mám pocit že článek pana Prouzy měl původně vyjít o den dřív (na Apríla) a že se jedná o "Jak vařili v trenýrkovém království HDP, Volume 2" :)

Takvou snůšku demagogie bych od kolegy pana Kohouta nečekal, pracují opravdu ve stejné firmě?

Nahlásit

-
0
+

Tak předně se jedná o to, že je rozbitý finanční systém. Všechno ostatní funguje, zboží je dost ale nikdo nemá peníze na to, si ho koupit.
Další věc je, že přes extrémní racionalitu a efektivu téměř ve všech oborech společnosti nepracujeme méně ale více. Což absolutně popírá jakkýkoliv pokrok a zároveň vysvětluje nezaměstnanost. Co je příčinou je jasné -daně, regulace a také ustávající potřeba nekvalifikované práce, za kterou by někdo platil (což je opět důsledek oné racionalizace, efektivity).

Bohužel, žádné světlo na konci tunelu nevidím (možná ho vypnuli v rámci úsporných opatření) spíše naopak.

Nahlásit

-
0
+

No, co mám možnost setkávat se mikroekonomikou, tak to poslední co vadí je Brusel. To první co všem vadí je korupce, zneužívání moci, vysoké daně, mnoho předpisů z českého parlamentu, přenášení slibů státu na jiné (typicky placení nemocenské zaměstnavatelem, dph zajištění).
A škrty? Jestli jsou tupé nebo chytré je jedno - je jich málo, dluh se zvyšuje neuvěřitelnou rychlostí. Již nyní se za dluhovou službu platí kolem 50 až 60 miliard korun. Mimochodem, kolik stojí školství? 130 miliard? Takže kdyby nebylo dluhu, tak by učitelé měli o polovinu větší plat, školy by byly o polovinu lépe vybavené atd.
Problém Evropy není zda snižuje málo nebo rychle, ale je to problém strukturální - minulé vzorce řízení společnosti se přežily, musí se nastavit jiný způsob - legislativa, rozhodování, sociální mechanismy, daně, atd.

Nahlásit

-
0
+

Právě včerav pondělí jsem to pochopil. Hospodářská strategie našich politiků je geniální, a geniálně jednoduchá. Abychom byli bohatí jako celek, musí být bohatý každý z nás. A když si všichni nakrademe, .... Tak jednoduché, až nepochopitelné! A tolik zbytečné vědy se z toho nadělá!
Aby obraz prosperity nekazily ani krachující banky, nutno i jim pomáhat. Okrajové potíže státních rozpočtů vyřeší inflace.

Nahlásit

-
0
+