Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Prouza: Zákon o rozpočtové odpovědnosti je dluhová past!

19. 3. 2013
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bohužel nepůjde, aby vláda utrácela méně, než vybere. Dluhová spirála se už roztočila a dle mého názoru nepůjde zastavit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemám moc rád udávání poměru státního dluhu vůči HDP. Stát nehospodaři s HDP, ale s příjmy státního rozpočtu. Udávejme ho tedy k ročním příjmům rozpočtu. Jestli dobře počítám, jsme teď na nějakých 153%.

Nahlásit

-
0
+

Pan Prouza by jistě neporadil domácnosti, která si v minulosti půjčovala na život nad svou příjmovou úroveň, aby takto nashromážděné dluhy řešila dalším zadlužováním. Ne. Poukázal by na zbytečné výdaje, položky které je potřeba škrtnout, nebo nahradit levnějšími. Hledal by skryté rezervy. Řešit deficit investicemi s nejistým výsledkem je řešení hodné gamblera. Risk zavánějící bankrotem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ad P.S. jo, přesně to, si občas taky říkám:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak toto je opravdu hard-core.
Nejvíc mne zaujalo konstatování, že česká ekonomika potřebuje "rozumnýinvestiční program" - patrně míněno vládní investiční program.Vážený pane Prouzo, "rozumné investiční programy" vlád jsou jednou z hlavních příčin krize, hned vedle "funkční sociální soudržnosti" a výroby zlata z papíru.

Nahlásit

-
0
+

Snížení vládních výdajů snižuje nepoptávanou ekonomickou aktivitu. Nepoptávaná ekonomická aktivita placená vynuceně skrze vládní výdaje je příčinou vzniku nabídky, po které není poptávka - máme "něco", co "nikdo" nechce. Pokles spotřeby je pak poukázáním na tento jednoduchý fakt, nárůst úspor (či alespoň snaha o úspory u spotřebitelů) jsou pak pouze investicí v čase - poptávkou po budoucích statcích, které by přinesla napravená kapitálová struktura. Návratem k vyšším vládním výdajům však stimulujeme nežádanou aktivitu a problém se do budoucna nabaluje jak sněhová koule.

Nahlásit

-
0
+

Pan autor se už asi těší, až nastoupí příští vláda ČSSD+SPO+KSČm a zavede konečně nějaké ty stimulace a vydáme se na krásnou cestu růstu.

ČSSD plánuje zvýšit minimální mzdu - samozřejmě ne proto, aby zvýšila nezaměstnanost nekvalifikovaných, ale aby zvýšila koupěschopnost obyvatelstva a tím podpořila růst. To přeci dává hluboký smysl.

ČSSD ovšem neplánuje snížit DPH a spotřební daně - v tomto se evidentně shodne se současnou kryptosocialistickou vládou.

Plánuje ale sebrat více peněz podnikatelům a živnostníkům a tím způsobit tak ohromující hospodářský růst, že budeme jen němě žasnout...

A pokud jí prostředky na "prorůstová opatření nebudou stačit", tak si je buď půjčí, nebo vytiskne, nebo je sebere z účtů po vzoru Kypru. Protože ZDROJE JSOU, jak dobře ví i pan Prouza.

PS: Proboha jak s někým takovým může p.Kohout vyjít?

Nahlásit

-
0
+

Kdyby se vláda rozhodla utrácet méně, než "vybere" (fuj, to je eufemismus), tedy provozovat přebytkový rozpočet a splácet dluhy, pak by šlo šlo mluvit o nějakém šetření a rozpočtové zodpovědnosti.

Ale to se neděje, ne?

Nahlásit

-
0
+

Pane Prouzo, opravdu máte dojem, že dosavadní vlády opravdu někde škrtaly? Pokud vím, tak vládní výdaje trvale rostou, maximálně nějaký ten rok stagnují, veřejné zakázky narůstají, počty úředníků kontinuálně stoupají ...
Pořád tu nevidím žádné škrtání, ano, hodně se o něm mluví, ale nekoná se!
Vlády pořád utrácejí naše peníze, vytváří úřady, které nám ztěžují život, opět za naše peníze a navyšují dluhy, které budeme muset zaplatit my (oni ne...). Vlády by opravdu měly škrtat - postupně zlikvidovat všechny zbytečné státní instituce a úřady a zjednodušit legislativu, aby se tu dalo dýchat. Vy žádný návod nepřinášíte, jen říkáte, že vlastně neškrtat a "investovat&quo t;ať už to znamená cokoliv - stát totiž investuje vždy za cizí a velmi výjimečně efektivně - investovat by měli občané ...

Nahlásit

-
0
+

Amen.

Pan Prouza nám tady "učeným" jazykem prezentuje uvažování předluženého slabocha, který si potřebuje odůvodnit další půjčku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Prouzo, hrubě nesouhlasím! To, co dusí ekonomiku nejen naši, jsou obrovské dluhy, resp. nutnost odvést bankám a dalším fin. investorům jen na úrocích 80 - 100 mld. Kč ročně. Dokud potáhneme tuto káru dluhů, růst se nemůže dostavit. V minulých letech se investovalo, údajně do budoucího rozvoje, hodně prostředků, výsledky se nedostavily, právě naopak. Navíc se obávám, že další investice na dluh by se jen rozpustily bez efektu, resp. se záporným výsledkem splácet ještě vyšší dluhy.
Jiná věc je utahování opasků. Jednak by správa měla více šetřit na správném místě. Navíc, když doma musím šetřit, vím, že nějakou dobu si nebudu moci nic nového pořídit. Ale taky vím, že je to nutné, pokud se nemám stát trvalým otrokem dluhů (bank).

Nahlásit

-
0
+