Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Základní slova 2: Rozprava o svobodě a zákonech

26. 2. 2013
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S tím je spojen ještě jeden problém. To, co nazýváte "společenskou normou" je možno jednoduše nazvat "potřeba". Celá existence lidstva je spojena s jedním problémem - uspokojování neomezených potřeb omezenými/vzácnými statky. Necítí-li lidi nějakou potřebu, nevynakládají na její uspokojení žádné statky. "Vytvoří-li&quo t;někdo nějakou potřebu arbitrárně, musí na její uspokojení vzít lidem statky. Lidi pak nejen nemají statky na uspokojování stávajících potřeb, které skutečně cítí. Ale ani je nemohou třeba akumulovat a v okamžiku, kdy se taková původně arbitrárně "vymyšlená" ;potřeba stane jejich skutečnou potřebou (mohlo by to jít "po dobrém"), nemají je na její uspokojení, i kdyby 100x chtěli, protože ty statky byly použity v minulosti a jsou nenávratně spotřebovány...
Nemluvě o tom, že všechny "zákonem určené" potřeby nejsou uspokojovány dobrovolnou směnou, kde jedině vznikne cena, jakožto číselné vyjádření směnného poměru dobrovolně směňovaných statků, a nelze tedy stanovit jejich cenu. Pak není možné žádným způsobem poznat, zda uspokojení takové potřeby je dosahováno efektivně. Zda dokonce uspokojování takové potřeby (byť na první pohled ušlechtilé) nenapáchá větší škody, než prozatímní nicnedělání.
Pak už je celkem zbytečné špekulovat nad tím, na čí je to úkor. Prostě je to celé zvěrstvo, připravující lidi o vzácné statky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Zákony (pominu-li ty přírodní, jak objevené, tak neznámé, ale vždy nám dané) a svoboda jsou společenské fenomény." Tuto větu nelze jen tak přejít. Část společnosti nechápe a/nebo nechce chápat rozdíly mezi přírodními zákony a společenskými normami. Snaží se změnou společenských norem a jejich násilným vynucováním do doby, než to půjde po dobrém, dosáhnout svobody nad přírodními zákony. Na čí úkor to dělají, je snad všem jasné.

Nahlásit

-
0
+