Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč evropské dotace škodí

13. 2. 2013
 7 118
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pro :Fery Marra

Ano,ano, paradoxy, je to náhoda?NENÍ. Nebo je taky náhoda ,že nikde nelze na netu najít srovnáníúrokových sazeb podnikatelských úvěrů v rámci EU a že není možnost si porovnat, jak se chová ta samá banka v různých zemích?
Je to náhoda ,že ČNB nezajímá ,jak se projevujíjejí téměř nulové sazbyv realných úrokových sazbách podnikatelských úvěrů?To by těch náhod bylo nějak moc.

Nahlásit

-
0
+

Doporučuji všem, kdo hodnotí účelnost dotací EU, zohlednit také další opomíjenou položku. Jsou jí platy desetitisíců (opravdu nepřeháním!) poměrně slušně placených odborníků, kteří se podílejí na administrování dotací. Od sepsání žádosti o projekt, přes její kontrolu, řízení dotovaného projektu až po jeho vyhodnocení a proplacení. Ti všichni jsou placení z ČESKÉHO rozpočtu, jen částečně na ně přispívá také dotační položka EU.
Dle uvedeného příkladu by si tedy ona rodina ještě na čerpání dotace od bohatého strýčka musela najmout účetní, případně další nelevnou pracovní sílu.
Pokud by došlo ke zrušení toho monstrozního nesmyslu, má EU na krku několik miloonů dalších nezaměstnaných, většinou mladých vysokoškoláků, kteří díky své dosavadní praxi neumějí nic jiného, než přerozdělovat cizí peníze. Nakolik by byli v novém prostředí zaměstnatelní, to je otázka.

Nahlásit

-
0
+

Zajímavé přirovnání. Jak se vztahuje k textu Miroslava Macka z roku 2010?
http://www.lepsipribyslav. cz/portal/clanek.aspx?id=1741

Nahlásit

-
0
+

Pane Marra.Zřejmě nejste z ODS, ani koalice, ani ČSSD. Zapoměl jste ještě na nějaký vyšší podíl k různě zkrytému rozkradení!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výstižný článek, jen ten příklad bych trochu rozšířil a upravil.
Kanaďan by neposkytl dotace přímo svým příbuzným, takto se to přece nemůže dělat. Kam by přišli naši a Bruselští byrokrati?
Tudíž příslib dotace do komise k tomu zřízené, kde sedí zástupci vybraní politiky napříč jejich spektrem, aby oni mohli posoudit, zda je záměr v pořádku a aby to prošlo hladce, tak si řeknou o podíl (provizi všimné - prostě úplatek) dříve prý 3 až 5% a v poslední době se to snad blíží již k 10%.
Při dobré konstalaci by si mohla banka říci o úrok 10 a více % (také se chce přiživit) a pak už to běží dle článku. Jen se nesmí zapomenout na každoroční kontrolu a ta také něco stojí .....

Nahlásit

-
0
+

To jsou ty paradoxy. Vy si půjčíte na podnikání s úrokem 10,9% plus poplatky a jiní zase na to půjčí bance (prý až 3 biliony Kč leží na běžných účtech), která jim napálí také poplatky a milostivě jim slíbí úrok nula celá nic....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žili, byli tři živnostníci A,B,C. Všichni schodně podnikali ve stejném oboru, každý měl 10 zaměstnanců a odváděl stejné daně.Vše klapalo a 33 lidí mělo slušnou práci a příjem.
Až do doby, než živnostník Apřes kamaráda vyřídil dotaci " INOVACE",
koupil automaty, propustil 5 zaměstnanců a se zbylými 5 zaměstnanci a automaty zvládal vyrábět za 30, na dílnu pověsil vlajku a cedulku EU. Výsledek: B+C zkrachovali, o práci přišlo 27 lidí.
Nejsem proti inovacím, ale pouze za své! Myslím, že živnostenský úřad by měl rozšířit živnosti o živnost: podnikání za účelem získávání dotací.

Nahlásit

-
0
+

Dotace -peníze z EU na investice jsou drahé pro stát,i příjemce ,jsou to peníze ,které zajištˇují především zisk pro banky v cizích rukou !Hotový blbinec a absurdistán!

1. Stát si musí půjčit za nějaký úrok a odeslat peníze půjčené do Bruselu,protože
hospodaří se ztrátou , nemá volné peníze,odeslané peníze nejsou úročeny
2. Stát se vzdal svých peněz za cla a dovozní poplatky a bezúročně je daroval Bruselu, vzdává se postupně i své suverenity
3. Stat si musí půjčit na spolufinancování ,zase úroky
4. Příjemce dotace si musí půjčit na projekt, zaplatit předem bance úročený úvěr, až pak přijdou
dotace z EU a ty se daní daní z příjmu

Absurdistán! Z našich peněs si ještě královsky žijí bruselští byrokrati ,ještě nás buzerují a ještě korupce jen kvete!!!

Proč si prostě nemůže investor dojít do banky a za 3% úroků si půjčit na investici???PROČ,protože by banky přišly o kšeft a vládá si to prostě neumí spočítat a i kdyby uměla ,tak nemusí , nikdo to po ní nevyžaduje.A Brusel bychom nepotřebovali:Absurdistán!
Pročnemají podnikatelé rovný přístup k penězům jako občané k hypotékám, já mám
úrok 10,9 % +poplatky za vedení účtu, předčasné splacení,pojištění….úvěr splácím už 3 roky. Hlavně ,že se ekonomičtí experti pořád dumají ,jak rozhýbat ekonomiku,spíš by si měli zopakovat pár ročníků základní školy.Děkuji dotace na investice nechci.

Nahlásit

-
0
+

Výstižný článek i s přirovnáním. Pro mne osobně jsou dotace v jakékoli oblasti ekonomiky (včetně zemědělství) tím nejhorším, co může ekonomiku potkat. Naprosto pokřivená ekonomická pravidla a ohromné mrhání penězi (fotovoltaika, bioplynky atd.) Řada dotačních projektů je předražena díky absolutně šíleným požadavkům při výstavbě komunikací (kruhové objezdy na silnicích, kde je minimální provoz nebo končí slepou ulicí). Zjednodušeně řečeno, kde rozhoduje politik, tam mnoho let tráva neroste.

Nahlásit

-
0
+

Napadá mě jedna forma "dotace", která by mohla mít smysl. Místo toho, aby státy přispívaly do EU a toto se pak přerozdělovalo na různé projekty, by se rovnou snížily příspěvky do EU. I když, těžko by se asi mohlo něco takového nazývat dotací.

Nahlásit

-
0
+

Nesedí mi k sobě myšlenka překonaného národního státu a národa vůbec, kterou tak často slýcháme, a současné mávání statistikami, kolik MY (= Česká republika, příp. Češi) dostaneme, které ale přicházejí ze stejných úst.
Buďto někdo považuje národní stát za účelový konstrukt 19. století a pak mu musí být jedno, kolik ČR nebo Češi dostanou, protože to pro něj není relevantní skupina, nebo národ a vlastenectví uznává, a pak může obhajovat účast v EU na základě přínosů pro ČR převažujících nad náklady.
Osobně se řadím spíše k první skupině - nemám a nechci mít nic společného s voliči Paroubka, Grebeníčka nebo Bobošíkové. Kolik tito voliči dostanou peněz z EU mě nezajímá, a radši bych ty peníze viděl v kapsách jejich právoplatných majitelů z cizích zemí.
Dotace přinášejí peníze neschopným a gaunerům. Zbohatnutí ani jedné z těchto dvou skupin neudělá můj život lepším, právě naopak. Ať si pod bohatými gaunery úpí Řekové a Rumuni.

Nahlásit

-
0
+

http://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/pozastavene-dotace-chomutov-prichazi-kazdy-den-o-11-tisic-20121115.html

Nahlásit

-
0
+

" Tak. A teď lze očekávat námitky od příznivců dotací. Že příklad je přitažený za vlasy. "
Bez nejmenších námitek.( Dům, vlastně usedlost, veliká, bazén ne, jen betonová plocha pod něj (tím líp), a obrovská výkonná zahrada - koupeno v dražbě. Doplnil jsem to nedávno o 45 slepic. Ale té práce!)

Nahlásit

-
0
+