Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

1. 2. 2013
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Představte si, že by šéf Opelu či Škody uspořádal tiskovku, na které by vyhlásil, že plánuje SNÍŽIT kvalitu svých výrobků.

Jak byste reagovali? Poklepali si na čelo, ale bylo by vám to jedno, nijak by se vás to nedotklo, napříště byste se výrobkům této firmy vyhnuli.

Proč? Protože tyto firmy NEMAJÍ ZE ZÁKONA MONOPOL.

Na rozdíl od ČNB. Ta si monopolní výsady usurpuje, ke konkurenci přejít nemůžete, zbývá vám pasivní rezistence, více či méně skrytý odpor, snaha o minimalizaci škod a ztrát, hospodské řeči o defenestraci, ...

Nahlásit

-
0
+

Inflace/deflace nezahrnuje ceny assetu - jestli je to spravne nebo spatne je jina otazka (osobne si myslim ze by se k tomu prihlizet melo, ale potom by se melo zacit divat na exogenni a interni soky atd atd.. ).

Dle metodiky SNB (ktera je mimochodem totozka s metodikou EU, jedna z mnoha oblasti, kde Svycari v podstate prebrali EU narizeni presto ze jim to nikdo nediktoval) HCPI neobsahuje ceny bydleni, a pokud so dobre pamatuji tak YoY HCPI ve svycarsku bylo neco kolem -0.4%.

Diskutovat o tom jak merit (nebo jestli vubec merit) inflaci do aleluja, nicmene SNB ma urcity mandat prave ted, podle ted platnych pravidel, takze diskutovat cobykdyby (s ohledem do minulosti) moc nema smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to "deflace" asi jako v Japonsku.
Tedy deflace v oficiální statistice, ne na benzínových pumpách, v supermarketech, účtech za energie a služby, nájmy, atd...

Možná něco kleslo. Ceny aut a televizí vyráběných v Koreji, ceny spotřební elektroniky a průmyslového zboží vyráběného v Číně, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

CHF má deflaci? Máte odkaz na článek? Docela by mě to zajímalo. Osobně ve Švýcarsku žiji a nějak tu deflaci kolem sebe nevidím. Cena potravin naštěstí zůstává stejná, ale třeba nemovitosti jdou pořád nahoru a hlavně na každý dům je spousta zájemců.

Nahlásit

-
0
+

Co má ČNB dělat?
No ideálně se rozpustit.
Nebo se alespoň zříct svých monopolistických výsad.

Ona to ale samozřejmě neudělá. Monopolu na padělání peněz, centrálního plánování úrokových měr a orchestrování bankovního kartelu se nikdo dobrovolně nevzdá...

Otázka by tedy spíš měla znít, co máme dělat my, "normální lidi", aby na nás aktivity těchto manipulátorů měly co nejnižší negativní dopad.

Ze všech stran se na nás dnes hrnou informace, že za 20 let buď nebude na penze vůbec, nebo jen na nějaké zcela nuzné (pokud se i příští generaci ovčanů podaří násilím udržet v nevýhodné průběžné pyramidové hře).
Lidé na to reagují logicky - vytvářejí si dostatečné rezervy, aby očekávaný pokles erární almužny kompenzovali. Podporují je v tom politici, ekonomové, marketingoví pracovníci penzijních fondů, atd...
A v tom na scénu nastoupí ČNB a prohlásí, že lidé spoří moc a že je jim to třeba znepříjemnit znehodnocením koruny.
Kdo má tedy pravdu, spoří tedy lidé moc, nebo málo? A není to věc každého, kolik si bude spořit? Co je těm pánům v kravatách do toho?

Přestože demokracie a sociální stát mají obdivuhodnou schopnost lidi motivovat k nezodpovědnosti a krátkozrakosti, lidé přesto jisté racio neztratili. Vyhlídka nuzné penze kombinovaná s neodvratně rostoucí spoluúčastí u lékařské péče (a dalších nákladů) velkou část lidí přiměla si spořit. Pokud se ČNB opravdu bude snažit spoření v CZK znepříjemnit, budou lidé spořit v aktivách denominovaných v jiných měnách a v hmotných aktivech.

Ale pozor. Takového tlačení lidí určitým směrem může vyvolat investiční bubliny. Podle různých průzkumů zdaleka nejpopulárnějším typem investice u nás jsou nemovitosti. Mnoho lidí má několik bytů a k tomu si např. postaví celoročně obyvatelnou chatu. Plánem je na stará kolena ty byty prodat, nebo pronajímat. Ale komu, když polovina populace budou penzisti s příjmem 6000Kč? Zkrátka pokud drtivá většina obyvatel považuje nějakou investici za tu nejlepsí, zřejmě nám tu vzniká bublina.

Jaké jsou alternativy v úprku před útokem ČNB? Předně akcie a dluhopisy denominované v cizích měnách. Jen je třeba správně zvolit, které měny to mají být, protože ECB, FED, BoE a BoJ mohou být v devalvačním souboji ještě úspěšnejší, než ČNB a některé dluhopisy vykazují již dnes známky bubliny (zejména JGB).
Navíc lze čekat, že stát bude stále větší díry v rozpčtu látat pomocí zdaňování těch, kteří ještě něco mají. A tak daně z kapitálových výnosů zřejmě porostou, stejně jako daně z nemovitostí a daně z pronájmů ("eutanázie rentiérů" vyhlašovaná M.Zemanem jistě najde podporu v příští vládě ČSSD+SPO s podporou KSČM).

Nahlásit

-
0
+

@pan Teply (a castecne pan Tuma) - oslabovat menu jde na libovolnou hladinu, na to zadne devizove rezervy nepotrebujete, a silnou CB taky ne. Naopak, intervence pro oslabeni meny devizove rezervy vytvari (a slabym CB viz Zimbabwe, to jde samo). Tratila by na nich spise az by je prodavala (problem SNB). SNB je mimochodem mirne specialni, neb je to jedina centralni banka ktera je akciovka obchodovatelna na burze... A presto je svycarum celkem fuk jake ztraty na devizovych rezervach vytvorila.

Problemem oslabovani meny je samozrejme moznost vyvtvoreni inflace - co byl mimochodem jeden z hlavnich duvodu proc SNB menu oslabovala, nejen "exporteri" ;,efektivni realna urokova sazba CHF byla silene velka v srovnani se zbytekm sveta (tusim ke dvema ci trema procentum) i presto ze SNB zakladni sazba byla nula.

Zasahovani CB do kurzu teda nemusi byt vubec o exportu (i kdyz presto se to lepe prodava verejnosti), ale o tom kde jsou realne urokove sazby - co je v CR spise kolem nuly (pro pujcky), neb CR deflaci rozhodne nema (na rozdil od CHF). Takze z technickeho hlediska (pokud se budeme drzet strikne jejiho mandatu) by CNB zasahovat nemela. Pokud nekdo ma neco delat tak je to vlada pres fiskalni politku.

Je samozrejme otazkou, co ma delat CB (ignorujice mandat) kdyz fiskalni politka vlady je nanic. Zasahovat a riskovat jeste vyssi inflaci (jak udelala nabpr BoE), nebo nedelat nic a posilat ekonomiku do kytek (coz v konecnem dusledku cenove stabilite take moc nepomuze).

Nahlásit

-
0
+