Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zachraňte si práci. Naučte se programovat, zvládne to každý

31. 1. 2013
 7 840
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Možná jsem zpátečník, ale nevěřím, že počítače, resp. stroje, někdy nahradí lidi na pozicích, kde jde o osobní komunikaci s jiným člověkem - a to snad s výjimkou řidičů jsou všechny v článku uvedené. Prostě proto, že kromě pár procent emočně postižených jedinců lidi o osobních věcech potřebují mluvit s jiným člověkem, ke kterému si můžou vytvořit nějaký vztah a důvěru, než se "strojem", i když disponujícím nekonečnou databází informací.
Tak třeba představa vylepšeného iPadu koukajícího mi do krku namísto doktorky je opravdu vypečená. Proč bych měl věřit jeho diagnóze a doporučení? Co když je naprogramovaný, aby pojišťovně šetřil peníze? Nebo naopak? Věřit živému člověku je pro mě tak nějak jednodušší, můžu vycítit, co je to za člověka atp. Kromě toho medicína nejde zjednodušit na pár tisíc algoritmických pravidel.
Na druhou stranu komunikačně zdatný doktor vybavený v reálném čase automatickým konzultantem s přístupem do nějaké kvalitní znalostní medicínské databáze by byl hotovým požehnáním pro všechny oběti "drobných omylů a opomenutí" těch současných off-line doktorů. Nechápu, proč se v tomhle směru nic neděje, ale doufám, že to brzy přijde:) Už proto, že jsem od fochu.

Nahlásit

-
0
+

Počítače nejsou všemocné a nic nepožírají. Sebelepší algoritmus nikdy nepřekročí svůj stín. Algoritmus je vyjádřením postupu, který může být precizní, ale nemá invenci. Programy pomáhají stále lépe a šířeji, ale jsou pořád stejné, jako před 30 lety, o nic lepší. Lidé, užívejte si vymožeností, které moderní technika nabízí a - nebojte se. Stroje neobživnou. A k překladům z cizích jazyků - kdo o tom něco ví, ví, že stroj v tom nikdy nebude zdaleka tak dobrý jako člověk. To je matematika.

Nahlásit

-
0
+

Já osobně (jako programátor) moc netuším, kam se bude budoucnost ubírat. Na jednu stranu mám pocit, že počítače a spol. už dokážou udělat práci nekvalifikovaných líp než oni, na druhou stranu to už tu taky bylo a nakonec se to může stát velmi inteligentním nástrojemi pro ty nekvalifikované.... nevím.

Nicméně s tím "požíráním" ;programování samotným nesouhlasím. To je takový "prvoplánový&qu ot;pohled na věc, který ale při bližším ohledání neobstojí. Vtip je v tom, že programování je vždycky skládání z již vyvinutých a naprogramovaných postupů; celý vtip programování je vytvořit postupy, ze kterých lze něco nového skládat. A dokud bude "co" skládat, tak budou potřeba programátoři. Poptávka po nich zanikne, až "bude všechno naprogramované"...
Spíšna zamyšlení je, jestli se opravdu každý může naučit programovat. Mně osobně připadá, že ano, na druhou stranu jsem se teď několikrát setkal s tím, že to, co mi přišlo naprosto triviální (po mnoha letech tréninku) ostatní vůbec nezvládali. Tak si říkám, jestli s tím programováním to nebude podobné - jestli to, co lidem, kteří to zkusili a zjistili, že to je celkem jednoduché je relevantní zkušenost pro lidi, kteří toho schopni nejsou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snad ještě jedna poznámka. Jedním z profesních oborů, který software začal "požírat" je programování samotné. Vývoj aplikací se začíná spíše skládat z již vyvinutých a naprogramovaných postupů, které stačí najít (když víte kde).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte, já bych to zas tak úplně futuristické téma neviděl. Před 20 lety jsme moc netušili o internetu, před 10 lety jsme neměli ani ponětí o smartphonech. Co bude za dalších 10 let ? Ten fakt, že pomocí telefonů se počítače s prakticky stálým připojením na internet staly permanentním průvodcem skoro každého člověka je významným faktorem pro změny chování. Znalostní databáze a sofistikované aplikace s akceptovatelnými uživatelskými funkcemi jsou další podporou. Komunikace nabrala úplně nový směr, sociální sítě to silně podporují.

Příklad: lidi v USA chodí po obchodech, k čárovému kodu zboží přiloží mobil, okamžitě dostanou ze sítě kladné i záporné recenze a dalším kliknutím si toto zboží objednají v levnějším eshopu a druhý den ho mají u dveří doma. To už je realita.

Zapomeňte na účetní programy. Tudy cesta nevede. A to jsme na začátku a tempo je úžasné. Nejde o to, že bych tímto trendem byl nadšen, můj první tablet skončil jako podložka pod čaj, aletrendy jsou jednoznačné a nedá se jim ubránit. Vliv na zaměstnanost a změny ve strukturách povolání to bude mít, věřte tomu, dřív než se nadějeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rád bych se chytil tématu a vzkázal, že i v klasickém českém filmu je schovaná pravda "ten dělá to a ten zas tohle". Ano, každý se může naučit programovat, ale jak?! Protože počítače a internet jsou léta v rukou běžných uživatelů, což na jednu stranu znamená tlak na vývoj a pokrok, na druhou stranu je to občas peklo a to i na poli vývojářů. Zachovejme tedy klid, o svá povolání nepřicházíme, ona ta automatizace algoritmy není zas tak dokonalá. Jako příklad obou věcí, tedy špatných programátorů a stálých potřeb lidské inteligence, uvádím tuzemské ekonomické systémy, lidově řečeno účetní programy. Více už snad ani nemusím dodávat.

Na závěr se veřejně zastydím, až ke konci článku jsem se dovtípil, že to celé je jen knižní recenze. Přičemž nyní vidím i onu rubriku. Nadpis mi však připomíná dnešní pisálkovské tendence, šokovat, nalákat; to se povedlo, ovšem až do závěrečné části článku to ve mě místy bublalo. Možná bych měl přestat stále někam spěchat a opět se ponořit do nějakého futuristického románu. Pokud si mohu dovolit, doporučuji technothriller Daemon.

Nahlásit

-
0
+