Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co nového na bojištích světové finanční války? USA tlačené do izolace

30. 1. 2013
 5 097
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Proč autor mluví o Turecku jako o personě? Turecko není člověk a už vůbec nemá lidské vlastnosti. Viz: "Co Turecko chystá? Podílí se na vzniku nového globálního finančního systému krytého zlatem. Motivací k tureckému kroku může být i snaha ukázat Evropské unii něco ve stylu „Když jste nás odmítli, my si můžeme dělat, co chceme… a dopad na vás nás netrápí“. Nezapomínejme, že msta je jedna z nejsilnějších lidských motivací.".... Co pan Turecko vymyslí příště? A co vymyslí pan a paní USA a EU, nedejbože paní Čína?

Nahlásit

-
0
+

Myslim ze petrodolar je opravdu prezitek. Vyznam USA na trhu klesa a relativne klesa i exportni sila USA. Kdyz prodam ropu za dolary, tak ty dolary musim nekde utratit. Vsichni kontraktori v Arabii jsou placeni dolary, ale myslim ze by nenamitali kdyby byli placeni v Eurech nebo jakekoliv jine silne mene. Pro Cinu je mozna vyhodne platit v dolarech, protoze jich maji hromady, ale pokud se naskytne prilezitost platit v jine mene tak budou jedine radi. Nevidim v tom zadny problem pro financni trhy. Problem by to mohl byt snad pro USA, ale bude jen spravedlive, pokud si svoje naklady ponesou sami a nebudou je prenaset na jine. Pokud za svuj obchodnim deficitem budou muset zacit platit v cizi mene, tak se urcite zvysi naklady na obsluhu jejich dluhu. Bude jedine pozitivni ztrestat jejich rozhazovacnou politiku. Obama proste zene USA do pohromy a je jen problem USA ze to nevidi. Otazkou opravdu zustava jak rychle k tomu dojde. Jak dlouho budou investori ochodni kupovat levny US dluh a jak rychle prejdou k platbam v jine mene. To jsou spojite nadoby a prvni priznaky uz vidime.

Nahlásit

-
0
+

Asi si úplně dobře nerozumíme. Já samozřejmě chápu, že krize není jeden okamžik, ale dlouhodobý proces. Lehman Brothers zkrachovala během týdne a důsledky v akcích FEDu vidíme dodnes (a ještě dlouho budeme). Taky je mi jasné, že nikdo není schopen říct: "Eurozóna se rozštěpí na dvě části v dubnu 2018".

Sám pan Dvořák ale píše: "Rok 2013 nebude na události chudý." No to je hezké, ale povede to k něčemu v tomto nebo dalším roce? Je to stejné jako prohlásit že "Nebude-li pršet, nezmoknem", nebo že "V dlouhodobém horizontu jsme všichni mrtví" Dá se s tím souhlasit, ale jak to aplikovat do praxe?

Problém je v tom, že pan Dvořák, a zejména zerohedge a většina těchhle kontrariánů označuje tyhle nebezpečí jako eminentní, očekávají, že cena zlata poroste exponenciálně a hyperinflace je za dveřmi, to vše ji od roku 2008.

Tyhle teorie jsou dobré myšlenkové cvičení, aby si člověk při investování představil nějaký Worst case a zkusil se nějak zajistit a ne se na ten Worst case den co den fixovat.

Pokud mám použít příměr, tak když si koupíte nové auto a zvážíte rizika, tak si třeba pořídíte havarijní pojistku (což je vlastně opce). Fajn, máte nějaký hedge, ale přece pak každé ráno nebudete sedat za volant s myšlenkou "Zatím dobrý, ale dneska už se teda určitě nabourám". U investic to totiž mnozí perma-kontrariáni právě takhle berou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

<i>Chtěl bych se jen autora zeptat (bez jakékoliv ironie), kdy už se konečně ten finanční systém zhroutí? Alespoň přibližně - za rok, za tři nebo do pěti let? </i>

A tomu říkáte přibližně? To je chtít vědět přesně na vteřinu v kolik hodin se zítra ráno rozpustí mlha.

Jednak se nedá očekávat, že kolaps bude jednorázová událost. A jednak timing is a fool''s game. George Soros řekl, že nikdo se nemůže nazývat globálním macro investorem, dokud neprodělal na japonských bondech. Tzn. každý (podle Sorose) sice ví, že krachnou, ale to neznamená, že nemůžou po léta (dekády) růst.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výše uvdený příspěvek byl míněn jako odpověď na příspěvek p. Molika

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdy se systém zhroutí? Nevím, tipuji jednotky let. Nečekám však totállní zhroucení společnosti, mluvím o změně finančního systému. Konzervy rozhdoně neskupuji.

Pokud jde o zlato (resp. stříbro), mít něco ve zlatě doporučji, ale nic se nemá přehánět. Dát do drahých kovů třeba 3/4 peněz je nesmysl.

Co se týče zerohedge, před 2-3 lety se mi ten server také líbil více, dnes už ho spíše monitoruji tak jednou až dvakrát týdně.

USA žádný vliv dobrovoln nenenachají to se týkái Saúské Arábie. Spojené státy jsou do izolace tlačeny, dobrovlně se tam nestáhou. To by Američané byli sami proti sobě.

Nahlásit

-
0
+

Články pana Dvořáka mám rád. S velkou většinou jeho závěrů nesouhlasím, ale jeho "perma-kontrariánský "přístup k současnému systému je pro kritické myšlení pořád lepší než eurokorektní debaty o blahodárnosti fiskálního kompaktu.

Chtěl bych se jen autora zeptat (bez jakékoliv ironie), kdy už se konečně ten finanční systém zhroutí? Alespoň přibližně - za rok, za tři nebo do pěti let? Víte, sám občas čtu články na vašem serveru a před pár lety jsem i pravidelně četl Zero Hedge, ze kterého zhusta citujete, a podle těch informací už to mělo dávno nastat.

Toto prosím není žádná obhajoba quantitative easing, EU bankovní unie nebo falšování statistik o skutečné nezaměstnanosti, ale zdravý skepticismus. Kdybych věřil jenom desetině toho co na Zero Hedge vyšlo od doby pádu Lehman Brothers, tak už Německo dávno odešlo z Eurozóny (viz fáma o tisku nových marek), zlato mělo být dávno na USD3,000 za unci, zlaté ETF měly zkrachovat kvůli neexistenci fyzického zlata, americké banky být v rozvratu kvůli hypotékám, nastat hyperinflace v USA a mezinárodní zlatý standard.

Zero Hedge (a částečně i pan Dvořák svými články) toto prorokuje už od roku 2008 a začíná to být únavné. Ano pokud něco z výše uvedeného někdy v příštích pěti letech nastane, můžete hrdě prohlásit: "Já to říkal!", ale jak víme i slepé kuře najde občas zrno. Ano, buďme opatrní, ale zatím nám zlato stagnuje, komodity poklesly, S&P je na 1,500 a hyperinflace se nekoná. Pokud se někdo rozhodl chystat na apokalypsu a skupuje zleté cihly a konzervované potraviny, je to jeho volba, ale proboha nevyhlašujte stav ohrožení každých šest měsíců.

Fakticky k článku dvě poznámky: Ekonomický vliv Číny v Africe je masivní, v zemích zálivu (GCC) pomalu roste, a je pochopitelné, že bude nejenom od Saudů poptávat stále více ropy. Pokud ovšem myslíte, že jim USA přenechají POLITICKÝ vliv v SA, která je pro ně v regionu naprosto strategická a po pádu "spřáteleného&q uot;režimu v Egyptě i jediná mocenská základna v regionu (Izrael je spojenc, ale spojenec v izolaci), pak myslím američany hodně podceňujete. Oni totiž na Saudy "dohlížejí" ;už od dob F.D. Roosevelta.

Za druhé, Turecko. Já mu osobně velmi fandím, ale v současnosti nemá na to být významným geopolitickým hráčem zlato-nezlato, Irán-neIrán. Evropa si je drží od těla, země MENA si drží odstup, protože Turci nejsou Arabové a pokud mají být Vašimi nejlepšími spojenci nevyzpytatelné Rusko a izolovaný Irán, tak to už snad je lepší i ten Izrael. Turecko poroste, ale nedělejme z něj něcostejně regionálně významného jako třeba Brazílie o konkurenci (oslabené) EU nemluvě.

Nahlásit

-
0
+