Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se žije v Zazobané Lhotě

24. 1. 2013
 9 377
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Díky za vyčerpávající recenzi. Zároveň váhám, že kniha odpoví na následující otázky:
Většina novodobých děl literárních, divadelních, malířských, filmových, hudebních umí výborně vyvolat emoce. Které poslední vám osobně vysvětlilo vaše city? Plutocrats?
Ač nuzák, který se nikdy nevyvleče z prokletí chudoby a hladu, naproti tomu super boháč bude snad něco více pokud se nenaučí ovládat vlastní hamižnost? Myslíte že pan F. Scott Fitzgerald nenapsal i lepší hlášky? Proč autor, který vždy musí oslnit čtenáře atributy popisovaného problému nikdy sám nesestoupí z kříže?
Ano, mrazí pokud mluvíte o miliardách drobných. Není však miliardové umění v pokorné jedinečnosti?
Zdroj bohatství, souhlasím, chápeme jako vliv na zdroj samotný a následné prorůstání podnikatelských vlivů do politiky, historicky popisováno právě jako moc. Takže tedy proč té osvícené hysterie, že míra osobní svobody občana úzce souvisí se snahou mocných podrobit si nejcennější zdroje co nejlevněji s využitím veškerých lákadel?
Závěr recenze je tvrdý. I hmyz se v hojnosti zdrojů přemnoží, zplundruje živitele a člověk není vlastně jiný. Když mám umřít ať to ve vší důstojné hlouposti vypadá? Má snad destrukce být zajímavá, či jenom být právě pro to, že bude kreativní s vytouženou pointou? Kde se jakým způsobem odráží naše neschopnost?
Za recenzi jsem díky vám získal o knihu zájem a pokud je váš výtvor slovo „starchitect“ tak gratuluji, pěkné ?

Nahlásit

-
0
+

Rád bych reagoval na citát z článku: "Inkluzivní společnosti dlouhodobě bohatnou, exkluzivní chudnou a nakonec na to dojede i jejich elita, říká Freelandová."
Podlemě bohužel výše uvedené v posledních dvaceti letench nové superbohaté naprosto nezajímá a to z prostého důvodu rozvoje telekomunikací, rychlé dopravní dostupnosti jakéhokoli místa na zeměkouli (viz private jets) a hlavně okamžité možnosti přesunu kapitálu pár kliknutími na tabletu.

Pokud vezmeme známé boháče minulého století, tak třeba Ford pomohl vybudovat Detroit stejně jako Baťa Zlín, ale oni v těch městech také sami žili a pracovali. Měli samozřejmě ty nejlepší vily (paláce) ve městě nebo i letní sídlo a jezdili do New Yorku nebo do Prahy, ale většinu času trávili ve stejném místě kde postavili svoje továrny a kde žili i tisíce jejich zaměstnanců.

Dnešní superboháče (ale i korporace) prosperita v místě kde pro ně lidé pracují naprosto nezajímá viz. čínské továrny Applu nebo těžařské koncerny ruských oligarchů.

Pokud se zítra Mark Zuckerberg rozhodne řídit Facebook z vily na Azurovém pobřeží, tak klidně může. Stejně tak pokud Romana Abramoviče přestane bavit koukat v Londýně na Chelsea, tak mu stačí dát do kapsy kalhot (koupený) britský pas a do druhé kapsy superplatinovou kreditní kartu a do 24 hodin bude mít nové bydliště kdekoli na zeměkouli. Zda jsou jeho ruští zaměstnanci dostatečně placení nebo zda v Londýnském Kensingtonu vypukly nové nepokoje proti neplatičům daní a bohatým mu může být úplně jedno.

Nahlásit

-
0
+

Odpoved na otazku v zavere clanku ("podrobi sa nova elita kreativnej destrukcii") uz pozname: nie, nepodrobi.
Kreativnej destrukcii bolo zabranene ako v USA tak aj v UK tzv kvantitativnym uvolnovanim (rozumej tlac nekrytych penazi) a zachranou kasino-bank peniazmi danovych poplatnikov. Inac by namiesto tucnych bail-outov riaditelia tychto bank dostali tak akurat vazenske rovnosaty.
Uz koncom 90tych rokov sa dekan fakulty, kde som studoval pytal na prednaske, ze kam to asi povedie, ked uzka elita vdaka skorumpovanej privatizacii zazracne a rychlo zbohatne, ale okolo nich bude totalna chudoba. Aky to ma vobec vyznam? Ako sa taka krajina moze vobec rozvijat? Akym smerom sa bude uberat?
Vtedy hovoril o Slovensku 20teho storocia.
Vidim, ze jeho slova sa daju aplikovat na skoro cely "zapadny" svet.

Nahlásit

-
0
+

Shledávám nepřítomnost toho zcela nejvýznamnějšího zdroje "bohatství" ;- velkoprodukci nekrytých "peněz". To je ten důvod proč jsou z milionářů miliardáři a proč CEO má příjem nikoli 30x jako v dobách ještě jakéhosi krytí, ale 300x větší než "lopaty".

Nahlásit

-
0
+