Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Účtujeme s Kalouskem

7. 1. 2013
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S tím nemohu souhlasit, kdy bylo vyšetřováno tolik politiků jako dnes ? Kdy jich z vlády tolik odstupovalo ? Nemyslím, že by se korumpovalo nějak více než za minulých vlád, takže logicky se musí zvedat snaha o vyšetřování těchto kauz (uvidíme jak dopadnou a co se nakonec vyšetří, ale jistá snaha tu je)...

Já sice nejsem s touto vládou spokojený, ale pragmaticky uznávám, že s přihlédnutím k možným alternativám si vede docela dobře...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. Ale přesto bych viděl i jeden úspěch vládou plně zasloužený. Že se jí i za tak obtížných okolností podařilo téměř zachovat míru rozkrádání, korupce, nehospodárnosti,byrokracie. Tedy, úspěch z jejího pohledu. Z mého je tomu jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otazka je, nakolik jsou nizke uroky "dilem" vlady, a nakolik technicke. Napr. nemam poneti jak to presne vypada na repo trhu v CR, ale pokud CNB akceptuje jen ceske dluhopisy, a banky potrebuji z nejakych (technickych, jako napr. Basel 3) duvodu likviditu, tak jim holt nic jineho nez kupovat dluhopisy (a tim tlacit na jejich cenu) nezbyva. Stejne tak Solvency 2 pro pojistovny atd. atd. Navic ma svoje misto fak ze CNB ma nejnizsi urokovou sazbu na svete krome SNB (svycaru, ne slovaku), a pokud budeme odvated oceneni dluhopisu ne z "inflacni" teorie, ale z teorie "kratkodobych sazeb", a predpokladame ze nizke sazby CNB zustanou nejakych par let, tak jsou ceske dluhopisy jeste porad levne (resp. meli by mit nizsi uroky).
Tyto celkem technicke veci jsou dle me hlavnim duvodem proc jsou sazby nizke v UK/US.

Jinak si myslim, ze ekonomickou politiku v CR neurcuje libovolna ekonomicka makro teorie (ani Keynes, ani Friedman, ani rakusaci, ani zadnej mix), ale neco uplne jineho (i kdyz nekdy mi to prijde jako ze MF je predchudcem ERRA - Errorneous Reasoning Research Academy -z episody "Entangled" ;Cerveneho trpaslika)

Jinak se teda nedaji vysvetlit tahy ktere jsou dokladem nepochopeni uplne zakladnich pojmu jako napr. substituce. Problem nejen u DPH, dani na palivo, ale take na hlavu padlej system myt, ktere jen vytlaceji kamiony na bocni silnice - zajimalo by me, jestli existuje studie ktera srovna ziskane myto vs. vetsi opravy bocnich silnic atd. )

Nahlásit

-
0
+