Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Už žádné bubliny na nemovitostech! Dejme centrálním bankám větší prostor

11. 12. 2012
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Hezké, ale upuštění od bankovního socialismu by bylo účinnější. Začátek krušný, ale časem by se to zažilo. To lze ale těžko očekávat vzhledem ke (zločinnému) spolčení vlád a finanční oligarchie. Eufemisticky bych to nazval "oboustranně prospěšná spolupráce".

Nahlásit

-
0
+

Samozrejme, doteraz síce centrálne banky a vlády pokazili čo mohli, ale teraz tá plánovaná ekonomika už fakt bude fungovať :-). Ľudia predsa sú len figúrky na šachovnici bez vlastnej vôle, bez vlastných snov, bez vlastných predstáv o živote. Našťastie tu sú ľudia ako autor článku, ktorí presne vedia čo ľudia potrebujú aby boli šťastní a nanútia im to aj keby pri tom mali zničiť životy väčšiny ľudí.

Nechajte už konečne ľudí na pokoji a nemiešajte sa nám do života!

Nahlásit

-
0
+

Papír snese všechno a word ještě více.
Na prvním místě je manipulace s množstvím peněz jakoukoliv formou (v historii i nyní). To je na prvním místě, zbytek jsou jen důsledky systému ničím nekrytých peněz, částečných rezerv a zmanipulované ceny peněz. Tento systém slouží jen a jen k obohacování jedněch (menšiny) na úkor druhých (většiny), která ani není schopná dohlédnout toho, jak je takto nekonečně okrádána.

Nahlásit

-
0
+

Jeste pridam jeden zajimavy tip z druhe ruky jak vydelat na na hypotece. V USA spadla cena nemovitosti a tudiz se pro majitele stalo nevyhodne dale splacet puvodni hypoteku. Pokud byli chytri a doposud splaceli jen uroky z hypoteky a ne samotnou pujcku, tak je pro ne vyhodne prestat splacet uplne a bydlet v dome zadarmo. Banka zacne vyhrozovat, ale trva pomerne dlouho nez majitele vyhodi. Ten vyhlasi "osobni bankrot", kdy neni zodpovedny za sve zavazky (v USA plati ponekud jine zakony nez v CR, tudiz doporucuji zde nezkouset) a tudiz predrazeny a nyni i notne levnejsi dum pripadne bance jako zaruka. Nic ovsem nebrani byvalemu majiteli domluvit se s bankou aby v dome mohl zustat pri placeni najmu (behem pristich par let bude mit problem ziskat pujcku). Banka stejne uz ztratila spoustu penez nebot nemovitost je za puvodni kupni cenu neprodejna, takze souhlasi. Bankrotar po nekolika letech vyjde z osobniho bankrotu, jeho kredit je napraven a tudiz si muze pozadat o novou hypoteku a treba si i koupit puvodni dum za mnohem nizsi cenu. Zbavi se tak elegantne predrazeneho domu, kde muze par let pohodlne bydlet bud zadarmo, nebo za hubicku.

Nahlásit

-
0
+

Ale pricina problemu byla prece uplne jinde. Clintonova socialisticka vlada (za pricineni soucasneho prezidenta) svym socialistickym narizenim davat hypoteky kazdemu kdo si rekne zadelala na problemy. Lidi bez prijmu dostali dum na dluh, ktery nemohli splatit a tyto dluhy se balily do balicku, se kterymi se cile obchodovalo za stale vyssi ceny. To je prave ta bublina. Derivaty s pochybnou hodnotou byly mylne pokladany za cenne papiry. V momente kdy prasklo ze hypoteni derivaty jsou jen balicek exkrementu by meli jejich drzite zkrachovat. To ale nastalo kriku. Jeste stesti ze si demokrate prosadili jejich sanovani statem za vypujcene penize. Pokles realitniho trhu tak byl jen dusledek politiky "dum za statni dluhy pro chudaky zdarma". Samozrejem ze se pritom napakovalo par bankeru a politiku. Ale tak je to s kazdou socialni politikou.

Nahlásit

-
0
+

V zásadě s Vámi souhlasím. S tou výhradou, že by stát neměl zasahovat do toho, jakým klientům tu hypotéku banka dá a kterým ne. Jestliže stát prakticky donutí banky, aby poskytovaly hypotéku i lidem, u kterých bude vysoké riziko, že nebudou splácet, jak se stalo za Clintonovy éry v USA, pak by i stát měl přijmout spoluzodpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na to jsem se ale neptal :-) Zpátky ale k tématu, pokud jsou centrální banky obviňovány, že nevhodným nastavením úrokových sazeb způsobily úvěrovou expanzi a bubliny v sektorech nemovitostí a akcií a po splasknutí těchto bublin nastala celosvětová krize, pak je podle mého názoru nesmysl dávat centrálním bankám ještě větší pravomoci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hm. A co tou inflacionistickou ideologií nazýváte? A co znamená to zničit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nestačilo by nechat padnout ty banky, které se díky hypotékám na 100% částky dostaly do bankrotu? Ostatní banky by přišly na to, že podobně nastavená hypotéka je většinou problém, poměrně brzo.

Opravdu čekáme rozumné kroky od západních centrálních bank? Od institucí, které jsou podstatnou součástí problému?

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to Vás ani nenapadlo, že když se nebudou dávat peníze do nemovitostí, tak se budou dávat jinam a vytvoří se tak bublina tam??? Spíš bych to viděl tak, že je potřeba zničit inflacionistickou ideologii. Mimochodem, jak CB poznají, že se nafukuje na nemovitostech bublina, když té v USA si skoro nikdo ani nevšimnul?

Nahlásit

-
0
+

Doporučoval bych nehasit benzín vodou, přidal byste akorát více kyslíku a vodíku, hoří to pak ještě lépe :)

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,

pokud benzín ve sklepě vedl k požárů celého domu, je pak rozumné hasit tento dům nikoliv vodou, ale benzínem?

Nahlásit

-
0
+