Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

24. 2. 2012
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

ja by som ale chcela upozornit na dve veci. Za prve porovnanie odvodov zamestnanca a OSVČ sa musi urobit kompletne. T.j. sucet odvodov zamestnanca a zamestnavatela a aspon na Slovensku sa tento sucet rovna odvodom OSVČ, takze ziadna diskriminacia. Zamestnavatelske odvody totiz musi rovnako zarobit zamestnanec, nikto to nedava z dobroty srdca. Za druhe co budu vsetky tie OSVČ osoby robit, ked vsetci prejdu na tento system, nebudu existovat ziadni zamestnanci, kazdy len na zivnost. To ze teraz necerpete ziadne "benefity" napr. zo zdravotneho poistenia predsa neznamena, ze ich necerpu vasi rodicia alebo deti. Ak vsetci prejdu na OSVČ tak sa poistny system rozpadne, pretoze sa vsetci snazia (a casto uspesne) o odvody z minima ale cerpanie je v podstate maximalne (napr. ak rodicia potrebuju lieky na srdce a vysoky krvny tlak, tak sa neberie do uvahy, ake odvody plati ich syn a ci na to maju).

Nahlásit

-
0
+

Dobrý argument :-D

On je problém v tom, že málokdo si práci OSVČ zkusil a zrovna ty daňové záležitosti jsou dobře viditelné. Je zkrátka snadné na tohle nadávat a velmi obtížné to vysvětlit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Můj komentář se netýkal ani práv zaměstnanců ani zaměstnavatelů. Pouze jsem upozornil, žeporovnávat POUZE daňové zatížení OSVČ a zaměstnanců je zhruba stejné, jako porovnávat spotřebu Fabie a kamiónu. Ano, mají jinou spotřebu. Ale také... :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to jsou mi nesmysly. Postavení OSVČ je takové, jaké si s odběratelem dojedná. Většina firem se nijak nebrání uzavřít s dodavatelem (OSVČ) mandátní smlouvu upravující mimo jiné i tyto otázky.

Kromě toho ... nikdo nebrání OSVČ vyjednat si takovou výši odměny, která mu pokryje náklady na případných 14 dnů nemoci nebo i měsíční dovolenou. Kvalitní pracovník si svoje požadavky většinou prosadí, nekvalitní má smůlu a jde z kola ven. A to je ten zásadní rozdíl, lempl na HPP se hodí marod a povalování doma na kanapi platí zaměstnavatel a prakticky nemá šanci se ho efektivně zbavit. Připadá Vám to normální nebo demagogické?

Všichni byste hájili jen práva zaměstnanců, ale co práva zaměstnavatelů? Nemělo by to být náhodou tak, že kdo pracovní místa vytváří, tak by měl mít právo také určovat pravidla, za kterých bude najímat lidi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když pan Sokol hájí v České televizi zájmy exekutorů, může plně uplatňovat své dovednosti. Tady mu chybí, vcelku logicky, znalost reálií a hraje Okamuru. Takže po stopadesáté prvé.

OSVČ nemá ŽÁDNÝ nárok na každoměsíční příjem, placenou dovolenou, placených prvních 14 dní nemoci, odstupné, pracovní pomůcky, návrat po mateřské dovolené + výrazně VÍCE POVINNOSTÍ ke státu než zaměstnanec.

Ještě Vám přijde logické klást ROVNÍTKO mezi postavením zaměstnance a OSVČ? Nebo demagogické?

Nahlásit

-
0
+

svaty slova ... a trefne prirovnani nakonec... tak hezky vikend

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Aleš Michl je patrně mimozemšťan; ale i kdyby ne, je na hony vzdálen realitě.

Nahlásit

-
0
+

Nic nového pod sluncem. Tyto diskuse se vedou hlavně proto, aby byly co nejvíce zakryty skutečné problémy ekonomiky a ne tyto prkotiny.Stát není schopen ucpat tunely do daňových rájů, případně tunely z domácích výběrových řízení a tak se hojí na každém na koho je schopen mocensky dosáhnout. Přitom z pohledu státního rozpočtu jde v celku o směšné částky.

Nahlásit

-
0
+

Kdyby daně a odvody byly srovnatelné u zaměstnanců a OSVČ, tak by slovo švarcsystém dneska vůbec neexistovalo. Jinak hezký příklad bytnění byrokratického molocha. Nejdřív regulací deformuji trh práce a posléze vybuduji byrokratický aparát pro narovnávání této deformace. Jak u blbejch na dvorečku.

Nahlásit

-
0
+