Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Povzbuzovat spotřebu? Nechte lidem peníze, pak je budou utrácet!

21. 9. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

K pesimismu JE důvod. Máme sedmý nejnižší veřejný dluh v Evropské unii, ale
také osmou nejnižší porodnost na světě. Pan Brabec jasně dovysvětlil"korektur u".
Zatímcoodborníci zde se o spotřebě vesměs shodnou, pan Nečas tak daleko nedohlédne? (Bohužel se ten dluh rozdělí na čím dál menší populaci.)

Nahlásit

-
0
+

K pesimismu je důvod. Máme sice sedmý nejnižší veřejný dluh v Evropské unii, ale jen tehdy, když nepočítáme 4,5 bilionu implicitního dluhu důchodového systému. Pokud ano, dluh rázem vyskočí k 170% HDP. A pokud připočteme další závazky, které stát učinil (k největším patří obnovitelné zdroje a biopaliva: nejméně půl bilionu, a ESM: nejméně 310 miliard), jsme na 190% HDP.

Nevidím principiální rozdíl mezi Japonskem, kde důchodci drží státní dluhopisy ve výši zhruba 200% HDP, a nutně potřebují jejich výnos na své zabezpečení na stáří, a ČR, kde důchodci nutně potřebují výnos speciální daně (zvané důchodové pojištění), která sanuje jejich pohledávky, taktéž ve výši zhruba 200% HDP. Oboje zatíží naše potomky prakticky stejně.

Podpora okamžité spotřeby na úkor budoucnosti je za těchto okolností nemístný hazard.

Je potěšitelné, že kromě pana Kasy (pro kterého jsou levné spotřebitelské úvěry součástí byznys plánu), se již nikdo k moderně upravenému keynesiánství nehlásí, a jediný pan Motejlek vyznává Keynesovy myšlenky v původní podobě.

Nahlásit

-
0
+

Stát přece nebere lidem peníze jen daněmi. Stát lidem nařizuje utrácet mnoha způsoby a často se jedná o poměrně vysoké sumy. A objevují se další a další budoucí výdaje, takže není divu že lidé spoří aby měli i v budoucnu na další výmysly politiků.

Jako příklad mohu uvést aktuálně energetické štítky domů a bytů

Dalším příkladem je dědické řízení, lidé sice neplatí dědickou daň, ale přesto jsou státem donuceni k zaevidování majetku a zaplacení poměrné části z něho státem vnuceným notářům. Vdova/vdovec který dědí část rodinného domu postaveného za socialismu svépomocí tak dnes musí zaplatit 15-20 tisíc odměny advokátovi za to, že sepíše dědické řízení. Další peníze si toto řízení vynucuje vydat za odhad ceny nemovitosti.

Jiné příklady jsou služby kolem pozemků a staveb, tam je tolik státem předepsaných nákladů za úkony bez kterých se stovky let lidé stavějící domy obešly.

Když se nad tím člověk zamyslí, tak je s podivem, že mu ještě přes všechny ty daně a vynucené náklady nějaké peníze zbývají.

Nahlásit

-
0
+

Nejlíp to asi rozštípnul Petr Mach. Víc by v té ústavě snad ani být nemuselo.

Nahlásit

-
0
+