Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Od gerontokracie ke kleptokracii. Naše cesta od roku ’89

16. 11. 2012
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na rozdil od vas beru "to, že mě současný režim nešikanuje jako za komunistů" jako naprosto zasadni vec a postacujici duvod, abych dnesni, zdaleka ne idealni stav verejnych veci, bral jako mnohem lepsi nez to, co tu bylo za komunistu. Podstatne nejsou banany ani hajzlpapir, ale to, ze v zemi neni okupacni armada a na hranicich ostnate draty, mohu cestovat, verejne vyslovit svuj nazor, mit neomezovany pristup k informacim, nemusim slychat vyhruzky, ze "ucast u voleb je nutnou podminkou slozeni maturitni zkousky", atd. atd.
Vyrok pana Hampla, ze "je jen otázkou času, kdy budeme žít v režimu podstatně horším, než byl ten komunistický" lze snad pripsat chmuram zpusobenym nepeknym pocasim techto dni. To, ze se pomery v poslednich cca 10-15 letech nelepsi, spise naopak, neznamena, ze se byt jen blizime bidnemu stavu, ktery tu panoval pred triceti ci ctyriceti lety.
K panu Kellerovi jen tolik - o zpusobu, jakym tento sociolog a vysokoskolsky profesor pracuje s "fakty", je na tomto webu velmi ilustrativni clanek pana Kohouta. I tam, kde by s nekterymi jeho jednotlivymi vyroky bylo mozne souhlasit, zjistite, ze jsou vyslovovany v kontextu, ktery je neprijatelny. Myslim, ze "blba nalada" pane Kellerova nevyplyva z jeho poznani, ale je stavem jeho duse.
Pro jistotu dodavam, ze jsem v minulem rezimu prozil prespolovinu sveho zivota a mam s nim tedy osobni zkusenost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je opravdu těžké přiznat si, že to k čemu "sametová" revoluce otevřela prostor, nedošlo svého naplnění. Jakkoliv byly základy demokracie položeny, pluralita politických stran, svobodné volby, tržní ekonomika atd., tak se její praktické naplňování od samého počátku vymklo kontrole veřejnosti. Ano souhlasím s názorem Lukáše Kovandy, že zklamaly vládnoucí "elity". Zneužily žel demokratický systém ve svůj prospěch (ukradly demokracii) a vytvořily jakousi odnož klientelistického "mafiánského&qu ot;kapitalizmu v duchu Chicaga třicátých let dvacátého století. Navíc podobně jako v KSČ po roce 1969 se stanická knížka stala jakousi vstupenkou k moci a hlavně k penězům. Pravdou je, že postupem času se tento "systém" stal natolik sofistikovaným, že zákonodárný proces je už předem lobován a vázán na zpřízněné podnikatelské nebo bankovní skupiny aby to co poctiví podnikatelé a zaměstnanci odevzdají státu na daních bylo "legálně" vyvedeno pro tyto struktury. Příkladem za všechny může být i onen zmiňovaný zákon o státní správě, jehož vydání, jen tak mimochodem, bylo i jednou z podmínek vstupu ČR do EU. A tak dále a tak podobně. Velkým zklamáním je otázka plnění úlohy justice a naplňování práva včetně rezignace značné části medií na "úlohu hlídacího psa demokracie".

Nahlásit

-
0
+

Zpočátku i přes zjevné těžkosti to vypadalo celkem nadějně. Ale postupem času nás zachvátila stále rostoucí zhoubná nákaza byrokracie. Dnešní úroveňbyrokracie je za komunistů nevídaná ! A stále se to zhoršuje. Úředníků přibývá a s nimi i omezení a nařízení brzdící svobodnou ekonomickou aktivitu lidí, kterážto jediná je schopna zajistit bohatství a prosperitu.

Velmi pěkně to vyjádřil kdysi Luwig Erhard "Veškerá snaha a úsilí zaměřené na plnou zaměstnanost, konjukturu nadbytku a kontinuitu růstu hospodářství, budou ovšem korunovány úspěchem potud, pokud nebude hospodářská soutěž manipulována umělými nebo právními předpisy, které jí budou stát v cestě a nebo jí nakonec úplně znemožní."

A to je právě to co nás ničí.

Nahlásit

-
0
+

Pane Müllere, já jsem v komunismu nežil ani rok, narodil jsem se až 91 a právě proto bych brzdil váš entuziasmus. Ne že bych nebyl v historii vzdělán, ale je obrovský rozdíl ji načíst a prožít. Mě ta zpětná vazba trochu chybí, proto jsem kritičtější. Ačkoli vaše nadšení chápu, protože skok to byl obrovský, nesmíme usnout na vavřínech. To co já vidím je totiž přebujelý sociální stát obrovským způsobem zasahující do svobodného rozhodování jedince, obrovským způsobem brzdící rozvoj a rozhodně bych to nenazýval kapitalismem. Nadšenost myslím rozhodně není na místě. A k tomu, že si lidi zvolili...... to je právě to. Já si současný vývoj nezvolil a proto nemůžu být za to zodpovědný a to je také myslím největší slabinou dnešního systému, že druzí můžou rozhodovat o vašem životě. Furt ta samá písnička....kolektivismus..... kolektivismus...

Nahlásit

-
0
+

Bylo třeba, ne až tak málo, když se z kádrových materiálů ztratilo omítnutí vstupu do strany a názory na okupaci: Pak již stačily pouze vědomosti. Kdežto dnešnímdětem bývalých soudruhů, museli zřídit plzeňská práva, aby školu vůbec prolezli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Dvořáku, vše, co jste popsal, má nějakou příčinu. Určitě jste přemýšlel o tom, proč po Vás, lidově řečenou, jdou. Možná byla chyba na Vaší straně, možná závist sousedů (mnoho kontrol je na udání), či jen náhoda?

Také jsem podnikal od roku 1988. Ale tehdy to bylo něco jiného. Žádná konkurence, žádný finančák, sociálka, zdravotní pojišťovna, inspektorát bezpečnosti práce, pracák, hygiena ..... ne že by některé instituce za bolševiak nebyly, ale nás se to netýkalo. Došel jsem na městský národní výbor na odbor finanční a tak se mnou paní sepsala nějaké přiznání a zaplatil jsem daň. Jako jiný za psa, les apod. Tudíž kdo by Vás asi tak kontroloval?

Hned po revoluci jsem to rozjel na ostro a podnikám do teď. Se všemi institucemi vycházím dobře, vše co chtějí, tak včas plním a nemám tudíž žádné potíže, žádnou buzeraci. Co se týče nadměrného odpočtu DPH, pokud jej mám, tak stačí k přiznání přiložit kopie faktur, které to způsobily.

Také znám kolegu, který zažil to, co Vy. Ale ten si za to mohl sám. Nějaké výkazy, nějaké placení záloh, termíny ..... to prostě ignoroval. Všem se vysmíval, že na tyhle komunisty (úředníci byli u něj vždy komunisti) se musí zkrátka. Skončil nevalně.

Tudíž také souhlasím s panem Tůmou, ač je mladý. Mnoha lidem chybí paměť a zrcadlo svědomí. Takové zrcadlo totiž ukáže vše z minulosti, nejen ty hezké vzpomínky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, ale rozdíl je v tom, že za totality by jsi nepodnikal. Nebojoval by jsis berňákem, či hygienou, ale okresním tajemníkem KSČ, který rozhodoval o čem se mu zachtělo. Pokud by jsi ale přesto podnikal, tak by jsi dostal několik let, za rozvracení socialistického zřízení. A pokud by podnikal Tvůj děda před r. 1948, tak by mu vše sebrali a šikanovali ještě deset let poté.
Vidíš a musel jsi potkat slušného komunistu aby jsi se dostal na školu. Kdo ti bránil ve studiu? Talent? Píle? Peníze? Komunisti.
Porovnávej porovnatelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Řeháku,nevím jakou ekonomickou činností se Vy živíte, že jste si zachoval osobní svobodu. To vám tedy blahopřeji. Já jsem to nezvládl a proto se musíme nechat šikanovat i nadále státem. Státní šikana mi velmi vadí, ale já tu dnešní nepovažuji za méně škodlivou než tehdejší. Dřívebyla politická, dnes je ekonomická. Dnes všemožné opakující se kontroly, i když nic nenašly, chodily stále dokola dokud jsem nezměnil předmět podnikání. Hygiena, bezpečnosti práce, finančák atd…. Protože jsem měl vratky DPH, měl jsem každý rok minimálně dvě hloubkové kontroly. Nejvíce kontrol z celého úřadu jak mi bylo důvěrně sděleno, a to statisticky bych měl vyjít na kontrolu jednou za 10 let. Takhle mě neobtěžovali ani před rokem 1989, kdy jsem měl povolení od tehdejšího národního výboru.
A kdyby nebylo slušného bývalého komunisty, osmašedesátníka, tak mě ani nepustili na vysokou školu. Sám jsem malý podnikatel a zabezpečený, ale obává se, že naše děti si nebudou schopny udržet ani tu úroveň, kterou dnes máme my, a ne z vlastní lenosti, ale opravdu z toho co v Evropě nyní přichází, kvůli vnějším podmínkám. Já vidím příčinu v nenasytných korporacích, které chtějí ovládat svět prostřednictvím státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Suhlas s panom Kellnerom. Diva sa na veci z odstupu a nie z vnutra. Ostatni chlapci sedia na dobrych flekoch a nevnimaju situaciu hrozivo. Cesko i Slovensko su v podstate kriminalne staty. Politici a uradnici si urobili system, ktory je prakticky neprestrielny. Postupne ho utahuju a vymyslaju rozne lotroviny, aby bolo horsie. Vela ludom tento system vyhovuje, lebo kto v tom vie chodit je kral.
Myslite, ze je normalne, aby v state bol 1 milion exekucii? Vela ludi je v tom nevinne a oproti nefungujucim statnym intstituciam su prakticky bezmocni. Na hrade mate cloveka, ktory prakticky vyzval narody ku kradezi svojou historickou vetou o cistych a spinavych peniazoch. Takisto nezasiahol ako minister financii, ked boli rozkradane banky a pan Kozeny bol jeho asistentom, ked pracoval na kuponovej privatizacii. Ucet takmer 2 biliony CZK zmizli v nenavratne.
Na Slovensku Fico uz ani neodpoveda na neprijemne otazky a robi si z toho srandu.
Najvacsia tragedia, ze media sa tomu prisposobuju a len sem tam do niecoho stuchnu.

Nahlásit

-
0
+

Pro ty kdo nadávají na současné ceny a jak se máme "blbě", je tu krásná interaktivní tabulka cen minulých a současných u potravin, energií apod. sestavená na základě údajů ČSÚ http://www.zakomunistu.cz/

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se za špatné umístění. Toto byla reakce na Stanislava Dvořáka níže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, že mne dnešní režim nešikanuje jako za komunistů, pro mne znamená, že je lepší. To že mohu nakládat volně se svým majetkem a cestovat kam chci také. Pro vás šikanování není kritérium, nedostatek toaleťáku a nemožnost cestovat, také ne.Podle čeho to vlastně porovnáváte?

Máme smůlu, že jsme se z totality neprobudili do kapitalismu, ale do Evropy degenerujících sociálních států, které zřejmě spěji přesně k té totalitě, o které jsme si mysleli, že jsme se jí definitivně zbavili.

Pro mnohé z nás se je důležitá osobní svoboda. Ta kromě jiného spočívá v tom, že se nemusíme nechat šikanovat státem, že si můžeme za svoje peníze koupit, co sami uznáme za vhodné a ne to, co mám naplánuje státní plánovač, že máme svobodu pohybu a například i svobodu psát tady svoje názory (doufám, že to teď cenzor nesmaže :-) . Ta svoboda je pro nás tak důležitá, že kvůli ní dáváme jednoznačně přednost současné mizérii před totalitní mizérií.

Na rozdíl od vás mám pocit, že mnohým by vyhovovalo, aby vymřeli pamětnící, právě z toho důvodu, aby mohli znovu nastolit totalitu pod hesly o spravedlivé společnosti. Já jsem pamětník a vím dobře jak státní šikana (která vám, zdá se, nevadí), dokáže člověku zničit život.

Nahlásit

-
0
+

Osobně se mi nejvíc líbí názor kolegy Aleš Tůmy. A jako nejhorší názor hodnotím p. Kellera, byť jiné jeho názory pečlivě čtu a mnohdy s nimi souhlasím. Diskuze o mezinárodním kapitálu byla ukončena v druhé polovině devadesátých let, kdy bylo jasné, že mezinárodní kapitál je lepším správcem než stát. Postačí porovnat situaci v mladoboleslavské Škodovce a dalších 40 podniků co privatizovalo duo Pithart- Vrba a situací v Českých lesích, nebo smutným koncem Poldovky či Plzeňské škodovky.
Mám kamaráda, skautského vedoucího, říká - že rohlík stojí víc než loni? Kašlu na to, pro mne je hodnotou, že se nemusím plazit kanály a mohu dělat to co považuji za správné. A nemusím to skrývat a stydět se za to.

Zítra si otevřu drahou whiskey, a každým panákem poděkuji všem tehdejším demonstrantům. Díky za dnešní báječný svět !!!

Nahlásit

-
0
+

Naprosto nesouhlasím. V komunismu jsem žil více jak polovinu svého života, takže mohu oba systémy velmi dobře porovnat. Toto je systém tisíckrát lepší než byl komunismus. Svoboda vnější i vnitřní, prostor pro osobní realizaci, atd. Kapitalismus není spravedlivý v odměňování za práci, výkon, ale je spravedlivý v tom, že se každý může snažit.
A kleptokraie? Co si lidi stěžují, lidi si sami mnoho let tuto kleptokracii zvolili sami!! Voliči sami chtěli, aby je politici okrádali, takže nyní kvůli tomu odsuzovat systém je neochota přiznat si, že jako volič jsem zklamal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Napsat, že se společnost posunula jednoznačně k lepšímu, po všech stránkách si zde dovolil napsat pouze mladý člověk bez životních zkušeností a především osobní zkušenosti s minulým režimem a pod vlivem masové propagandy.
To, že současný režim mě nešikanuje jako za komunistů, ještě neznamená, že je lepší.(neberu banány,toaletní papír ani cestování). Dostali jsme se pouze z deště pod okap. Objektivní je jednoznačně jen pan Hampl. Pravdivý i když s trochu levicovým pohledem pan Keller.
Vrchnosti by nejvíce vyhovovalo, aby vymřeli pamětníci a mladým lidem byly nalévány jen skutečné hrůzy padesátých let, aby snížili v očích společnosti dopady současných lumpáren.

Nahlásit

-
0
+