Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

2. 3. 2012
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane Dvořáku, asi jste chtěl reagovat pod článkem Pavla Kohouta vedle. Ale ať. Z čeho soudíte, že „většina společnosti“ si neoliberalismus spojuje s jmenovanými státníky? Obávám se, že to je jen váš pocit. Já bych si pro změnu zase tipnul, že když se řekne Thatcherová či Reagan, většině společnosti naskočí úplně jiné slovo. Konzervativec. A když se řekne neoliberál, představí si většina Čechů (pokud vůbec něco) jakéhosi neurčitého mladého vzdělaného neurčitého a v kravatě. Je správnější váš, nebo můj pocit? Taková je potíž s obsahem pojmů, my si myslíme, že si myslíme...

O českých národních socialistech máte tušímnepřesnou představu – intelektuálská odnož odštípnutá od socdem jako strana živnostníků? Stála by ta partaj vůbec za řeč, kdyby neměla Krajinu, Horákovou a kdyby s ní v podivném (a politicky poněkud zvráceném) svazku nežil Beneš?

Ale, že jsou dneska lidé, když slyší národní socialisté, poněkud na rozpacích, asociujíce si je primárně s nacismem, to je pravda. Třeba to bratr Paroubek změní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout se diví, že slovo neoliberalismus je chápáno více jako nadávka,ale většina společnosti jej spojuje s fašismem Pinocheta a asociálními reformami Ronalda Reaganaa Margarety Thatcherové a tudíž v konečném důsledku svými dopady na společnost přinejmenším problematickými. Vždyť i naši prvorepublikoví „ národní socialisti“ byli standardní demokratickou stranou podnikatelů, živnostníků a vzdělanců a dnešní společnost tento název spojuje s fašismem a nacismem.
Kdežto ordoliberalismus je jednoznačně spojen s Ludwigem Erhhardem a jeho úžasnými úspěchy.

Nahlásit

-
0
+