Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec mýtu o sobeckých boháčích

21. 8. 2012
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Znám několik studií s přesně opačným výsledkem. Nicméně jeden z dělících znaků je v použité zavádějící metodice této studie. Ochota vhodit cizí dopis do správné schránky totiž o tom člověku vypovídá velmi málo. Mnohem zajímavější je zjisit, jakým způsobe, ke svým penězům přišel a jaké cesty ke zbohatnutí považuje za eticky správné.

Nahlásit

-
0
+

I když je uvedený výzkum zajímavý, nezdá se mi, že by bylo možné s interpretací výsledků zajít tak daleko, jak to udělali autoři. Hození dopisu do té správné schránky nic nestojí, takže o altruismu či sobectví se až tak moc nedá mluvit.K tomuto by asi byl zapotřebí trochu šířeji koncipovaný výzkum. Třeba jak kolik peněz různí lidé věnují na charitu, jak moc se věnují pomoci druhým lidem, atd. Tedy aby šlo o něco, o co nějakým způsobem přicházíme (čas, peníze, ..).

Nahlásit

-
0
+

Čtyři věty a kolik o vás řeknou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mne také záleží, jak daný člověk k těm penězům přišel. Pokud je vydělal kreativitou a pílí jako Gates, Baťa a podobně, tak má spíše sklon k altruismu. Úspěšný člověk se zkrátka chce posunout po pyramidě hodnot o stupeň výše, od seberealizace k uznání od společnosti.

Kdežto ten, kdo k penězům přišel zločinem/podvodem, krádeží, mafiánstvím, korupcí, napojením na stát (od Ratha po Gora), je v pyramidě hodnot a potřeb někde úplně jinde. Logickým posunem od podvodu a krádeže rozhodně není charita.

http://en.wiki pedia.org/wiki/Maslow''s_hiera rchy_of_needs

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak přispívají na charitu: Pro zájemce jsem našel čerstvý text o tom, jak jsou Američané štědří v příspěvcích na charitu. Taky zajímavé čtení, zejména pro milovníky tabulek.

http://www.npr .org/2012/08/20/158947667/stud y-reveals-the-geography-of-cha ritable-giving

Nahlásit

-
0
+

Jako vtip možná snesitelné. Ale co udělá člověku, když dá dopis do správné schránky? Myslím že nic. možná ztratí minutu života.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého názoru, sklon movitých lidí chovat se nesobecky vyplývá z něčeho trochu jiného. Velmi mnoho těcho lidí má ze svého bohatství podvědomě pocit viny, protože osud jim dopřál více než ostatním. A tak u nich vzniká potřeba to kompenzovat a vykoupit se. Naopak chudí mají pocit, že jim okolní svět něco dluží. Zvláště v moderní době, kdy bylo jen otázkou času, kdy se objeví politický podnikatel, který je v tom začne utvrzovat.
Navíc je nutno vzít v úvahu i obrácenou causalitu. Sobectví opravdu často chodí ruku v ruce se závistí a člověk, který je závistivý má velkou šanci zůstat navždy chudým. Závist je totiž negativní emoce, produkující negativní motivace. Závistivý člověk nevynakládá energii na to, aby přemýšlel jak zlepšit svůj vlastní osud. Jeho děti pak kopírují jeho vlastní vzorce uvažování a vzniká vrstva lidí s nízkou sociální mobilitou, která je ceněným elektorátem nejmenovaných politických stran.

Nahlásit

-
0
+

Zase jsou taci jako Bill Gates, ktery dan velke penize do nejake svoji nadace. Otazka je, kterych je vic. Dulezitejsi otakza je, proc to delaji, zda si jen neleci spatne svedomi, nebo proste jen chteji vdek chudych.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuju za zajímavý článek.

Všechny studie, které jsem zatím na to téma četl, totiž odkazují k opačnému výsledku. Štědří mají být spíše lidé z nižších tříd. Takový Al Gore, který ze zásady nikdy nedává peníze na dobročinnost, je typickým příslušníkem své třídy. Dobročinnosti se spíš věnují ti, kdo nakupují v supermarketech.

Tenhle článek to ale úplně otáčí. Ta problematika je zřejmě dost komplexní a složitá. A určitě hrozně zajímavá.

Nahlásit

-
0
+

Viděl bych ještě jeden argument, který budou marxisté nejspíš používat. Chudí mají tolik starostí se zajištěním vlastní existence, že nemají čas starat se ještě navíc o cizí dopisy.
Oni by jistě altruističtí byli, ale životní okolnosti a bohatí kteří je do nich dostali jim to prostě nedovolují.

:-)

Nahlásit

-
0
+