Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Metuzalémizace bohatých: Dlouhý život není pro chudé

25. 9. 2012
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, připojuji se k panu Férovi. Kouzla statistického zpracovánía interpretace získaných dat se dají různě využít i zneužít. A mnohdy posun ve vývoji souboru nebo složení souboručinevhodně definovaný soubordokáže jinak velkou práci znehodnotit .
Nicméně, kratší život nižších socioekonomických vrstev je reálný fakt, ale zdá se, že větší vliv má vzdělání.
tyto low class vrstvy inklinují více k toxikomaniím, nezdravému stravovacímu režimu a zanedbávání svého zdravotního stavu. Obezita je u těchto vrstev také více zastoupená.
Jenže- je otázka- proč?Je meritem věci obecně nižší výkonnost jedince v této vrstvě (dané třeba poruchami dýchání ve spánku- dobrý zdroj ospalosti s nevýkonností, navazují vážná interní onemocnění) či naopak špatná pozice ve společnostivede k rozvoji zdravotních poruch (třeba via deprese či úzkost- přejídání, vysoký tlak, poruchy spánku a učení...)?Osobně si myslím že jde o circulus vitiosus....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že stojíme před obvyklým problémem interpretace dat. Díky za zajímavé rozšíření.

Nahlásit

-
0
+

- Mám podezření, že tomu moc nerozumím. V tabulce je "s maturitou a vyšší" a "s maturitou a nižší"- tzn. ty skupiny se překrývají?
- Poměr lidí, kteří mají vyšší vzdělání než maturita v USA utěšeně až donedávna rostl. Takže závěr by byl, že skupina "nevzdělaní&quo t;se zmenšuje, tím že se z ní odřezávají ti "schopnější&quo t;- aneb nemůžeme z toho udělat závěr, že průměrná doba života se v podstatě nemění, jenom jsme z jedné skupiny vzali ty, kteří se dožívali delšího života a přeřadili je do skupiny druhé - čímž jsme průměr v té první skupině zmenšili?

Stejně tak fakt, že USA bylo na čtvrtém a dnes je na 41 místě v nějakém žebříčku může být způsoben třeba tím, že ostatní země se zlepšily. Trochu mi to připomíná graf procenta spokojených lidí - kdy bylo ukazováno, že celé 20. století rostl a posledních deset let "stagnuje" na 90%... samozřejmě ideální bylo mít 110% šťastných lidí.

Nahlásit

-
0
+