Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Richard Vedder: USA? Pivo, sex... a další bublina

9. 10. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ač neekonom, vnímám článek pana Veddera jako nadměrně ideologický.
ad Robert Kubíček: Výrok "Jsou bohatí, protože mají společnosti co nabídnout" je polopravda. Nejbohatší muž světa vlastní mexickou telekomunikační společnost. Bohatne na Mexičanech, kteří rádi telefonují. On měl dost peněz, tak to prostě koupil a bohatne víc. Koupím-li na burze ropu a prodám dál, bohatnu na úkor motoristů. Nic jsem nevytvořil. Ten, kdo vytváří užitnou hodnotu zbohatne jen vzácně. I za časů Tomáše Bati (budiž mu věčná sláva) většinou zbohatli zejména vydřiduši. A v minulosti šlechta vzešla z knížecích hrdlořezů.
ad Petr Kocur: Hitlerův národní socializmus skončil postřílením vůdců SA. Pak už byl socializmem jen podle jména. Snahou ale zůstalo využít schopností každého člověka, dát každému naději a práci. Výrobní prostředky však zůstaly v soukromých rukou.

Nahlásit

-
0
+

On ten růst Ameriky byl dán také tím, že naivkové z celého světa po Bretton Woodu věřili, že dolary vymění za zlato. Když se ukázalo, že jeden dolar má hodnotu jen 15% zlata namísto 100% tak bylo po růstu.
Poslední růst financovaný papírky CDS, CDO ... poslanými do světa (také na účet ostatních zemí) už také splasknul.
A 1 bln studentských půjček? To je proti 15 bln z hypoték nic. A když bude problém FED je vytvoří z ničeho a dá bankám, čímž budou opět obráni majitelé US bondů z celého světa tedy i včetně nás poté, co geniální ČNB rozprodala zlato a teď civí na kurzovou ztrátu ve stovkách milionů z držení skvělých bondů nesoucích přeci úrok.
To se to roste, když máte světovou měnu a hejly, kteří se nechají škubat a když ne, tak máte problém jako třeba Kaddáfí, který chtěl ropu prodávat za Eura.

Nahlásit

-
0
+

Jsou nohatí, neboť mají společnosti co nabídnout.

Nahlásit

-
0
+

Zastupitelský fašismus? Promiňte, ale to je zase záměrné matení pojmů. V hitlerovském Německu přece vládl nacionální socialismus. Socialismus s velmi propracovanými sociálními programy pro dělníky (mimochodem i v protektorátu Böhmen und Mähren), ale z podstaty srostlý s obřími korporacemi (např. zbrojařské firmy). Mluvme tedy o socialismu a nevymýšlejme absurdní pojmy. Ostatně i Mussoliniho fašismus byl podobně orientován "sociálně" na nejmasovější voličskou základnu a jí podkuřoval (pracující lid).

Nahlásit

-
0
+