Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Miliony pro Trošku. Takhle státní fond podporoval český film

23. 11. 2012
 5 904
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Super článek. Když to srovnám s psychotickým běsněním Kamila Fily na Respektu, jsem rád, že čtu Finmag a ne Respekt. Z Kašpárka srší energie nabourávat vlastní stereotypy myšlení (u každého mocně ovlivněné jeho okolím). Zároveň se obávám, že i zdroje živobytí Michala Kašpárka jsou výrazně vzdálenější onomu sladkému cecíku, o který se vede spor, než u Fily, proto apely tohoto článku na mou peněženku mohu brát vážněji.

Nahlásit

-
0
+

Zdravím. Je pravda, že Okresní přebor grant nedostal, nicméně dosáhl na tzv. pobídky MKčr, takže ho stát podpořil v jiném systému. Díky pobídkám byl ten film levnější asi o tři milióny korun. Osobně si myslím, že tento projekt měl dobrý potenciál být zafinancován ze soukromých zdrojů a to byl zřejmě i důvod jeho odmítnutí u grantu.Rozhodování fondu závisí nejen na umělecké kvalitě, ale také na tom jak si stojí projekt ekonomicky. Tak trochu chápu rozhodnutí podpořit Čertovu nevěstu, protože Troškovy pohádky nejsou zase takové zllo a existují studie, které dokazují, že Troškovy pohádky se opravdu líbí dětem. Chápu i rozhodnutí podpořit film Ulovit miliardáře, protože to byl projekt Tomáše Vorla. U něj ze scénářů opravdu nepoznáte, zda to bude dobré a Vorel měl u fondu již mnoho zamítnutých projektů. Tato studie je hodně zajímavá a skutečně k zamyšlení, rozhodně ji neodsuzuju a rozhodně patří ji brát vážně jako podklad k dizkuzi o financování českého filmu, ale nějaká kauzalita se na právě na to financování nakonec stejně nedá aplikovat. Každý projekt je jiný. Pokud se vrátím k Okresnímu přeboru, myslím si, že ho fond měl ohodnotit symbolickou částkou a tím ho jaksi označit jako životaschopný. Odmítnutí scénáře fondem často bývá jeho smrt a odmítnutí scénáře k Okresnímu přeboru tak vyvolala v producentech mnoho nejistot nad jeho kvalitou. Možná by stačilo, aby fond měl povinnost uvést důvody proč projekt odmítá. Ale takovou povinnost tento orgán nemá.

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek, oceňuji metodiku i práci, která s tím byla spojená. Obecně souhlasím, problém je ale, dle mého soudu, ve vlivu opinionmakerů, mezi které filmaři (a herci a hérečeky a všichni, kteří se kolem toho oboru motají) zkrátka patří.

Sice jsme si všichni rovni, ale někteří jsou si v síle hlasu zkrátka rovnější.Takže těch pár set milionů za to, že tato malá, nicméně viditelná a hlasitá skupina bude v klidu, je v podstatě zanedbatelným "držhubným" ;.

Nahlásit

-
0
+

Dobre udelana tabulka, autor si jiste dal praci, coz ocenuji..Kazdopadne mam jednu zcela zasadni vyhradu, daleko prukaznejsi nez absolutni cisla by byla procentualni cast rozpoctu. Napr. zminovany vysoky prispevek ma Saxanu je v pripade tak rozsahleho trikoveho filmu jen "zrnkem pisku". Vec druha, na zaklade scenare (dle nehoz jsou prispevky udelovany) nelze zcela odhadnout kvalitu vysledneho filmu, ta zalezi na spouste jinych faktoru (mj. i na tom, jak se film podari dofinancovat).

Nahlásit

-
0
+

Skvělý článek. Argument " Libertarián rád přehlédne, že k jeho svobodě paradoxně přispěla i některá umělecká díla financovaná veřejnými prostředky – a také nedocení nerozbité okno od auta zachráněné tím, že potenciální vandalové zrovna seděli v kině zachráněném dotací na digitalizaci" mě pobavil :) Spíše bych to viděl tak, že právě vykradl auto, aby měl na kino dotované ze státního rozpočtu (které však není o nic levnější, majitelé chtějí generovat zisk):-))

Nahlásit

-
0
+