Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nová průmyslová revoluce: Zatřesete světem? Vytiskněte si samopal či bezpilotní letoun

28. 11. 2012
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Tím že dáte jakkoli vybrané skupině moc nad majetkem a životy jiných bude svět lepší."

A musí se dávat ta moc bez omezení? Možná proto, že si neumíte představit nic mezi absolutní svobodou a nesvobodou, se vám to zdá absurdní, nemyslíte?

Místo aby se řešil původ zlodějin na našem území se konstruují modely ideální společnosti založené na víře, že počet bezohledných skutků vyvolávajících pocit bezpráví bude v únosných mezích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rob ve svém projektu vyrobil část zbraně, která se vyrábí z plastu, dřeva nebo jako za komunistů z dřevotřísky. Prostě to je držák, ta nejméně namáhaná část. Jak řekl Sheldon Cooper Wolowitzovi, "vyvíjíš poličku". Až vytisknete hlaveň a závěr, tak změním názor.

Nahlásit

-
0
+

Tím kovem myslíte cín nebo hliník? Určitě ne ocel vhodnou k výrobě hlavně a uzávěru. Vždyť i zbraň vyrobená ze standardní nástrojové oceli se vám po několika výstřelech roztrhne v ruce, protože to je ještě málo.
Prostě každý výrobek chce své, musí mít nějaké parametry, nelze ho jen tak vytisknout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tyhle řeči už mě vůbec nepřekvapují.. Tato představa je stejně mylně utkvělá jako představa, že Tím že dáte jakkoli vybrané skupině moc nad majetkem a životy jiných bude svět lepší. Právě díky těm vlastnostem, které popisujete, je u nich jen využita schopnost dostat se na žebříčku rozhodování co nejvýš a tím páchat ještě větší škody, kterým nelze zabránit, než ve společnosti před kterou se všichni tak hrozivě klepou.. Absurdní představa demokracie, nemyslíte? :)))

Místo aby se řešily příčiny problému, řeší se jen důsledky a to ještě jen na oko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A když se zeptáte ve vězení, tak jsou tam taky samí nevinní, že jo?

Pro mě je zase zajímavý fenomén představa, že změnou formy společnosti v lidech zmizí chutě tunelovat, brát zdánlivě volné zdroje... chuť zisku bez ohledu na újmu druhých.

:(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den, no ono je to dano spise tim, ze nejste zdaleka prvni, kdo o tomto pise, nez vlastnim clankem. Prijde mi to podobne s hysterii o pedofilech, kvuli kterym se musi cenzurovat internet a smirovat lidi na kazdem kroku.
Jen dodam, ze ty RC modely je proste jednodussi koupit nez vyrabet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, vyvolávat paniku jsem rozhodně nechtěl a i to v závěrečném odstavci píšu. Mrzí mě, jestli tak text vyzněl...
Popravdě mě napadla při psaní ta samá poznámka s RC modely, ale (modelář tedy nejsem) výroba takového stroje na 3D tiskárně by měla být jednodušší, rychlejší a umožňuje rychlejší replikovatelnost... Obecně máte ale samozřejmě pravdu v tom, že velká část z věcí, o kterých se zde píše, lze vyrobit doma na koleně i za pomoci starších typů zařízení. Jen je to výrazně obtížnější...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je jen vyvolavani paniky, patrne priprava na takove zakony chranici "autorska prava", abysme si doma v budoucnu na 3D tiskarnach nemohli nic vyrobit a museli to kupovat za nesmyslny peniz, treba nahradni dily. I kuchynsky nuz nebo ocelova trubka jsou smrtici zbrane!
Jinak mi to video modelu letadla pripomelo, jak je kazdy RC modelar nebezpecny, vzdyt staci vzit letadelko, naplnit vybusninou/horlavinou a pouzit jako dalkove rizenou zbran. Dostupnost snad pro kazdeho a jako nastroj teroristu dostatecne ucinne.

Nahlásit

-
0
+

3D tiskárny umí tisknout i z kovu. Jenom zatím nestojí tolik jako běžný počítač, ale spíš tolik co lepší automobil. Ale to je tak ze všemi technologickými novinkami. První mobilní telefony taky nebyly pro každého snadno dostupné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stejné obavy vyvolala jaderná bomba a vlastně vyvolává dodnes. Na počátku do svedli vyrobit jen silné týmy vědců. Dnes jsou obavy z tzv kufříkových bomb.

Pokrok nelze zastavit a zneužít lze cokoli.

Zákazy to nevyřeší. Drogy jsou taky zakázané a podívejte se kolem. V každém městečku najdete několik dealerů a sehnat jakoukoli drogu je jen otázka chtění.

Ale jeto stejný fenomén jako s představou o neexistenci státní policie. Lidé si myslí, že kdyby nebyla státní policie a státní zákony, nejpozději do týdne se tu všichni povraždíme a přežijí jen ti nebohatší a nesilnější a to ještě se štěstím.

Ale když se zeptáte každého zvlášť, zda by se zrušením policie z něho stal přes noc vrah a násilník, většina lidí odpoví že oni ne ale ti druzí ano.

:(

Nahlásit

-
0
+

No pokud by 3D tiskárny byly schopné vyrábět použitelné kopie přemětů, bezpochyby se objeví spousta otázek bezpečnostních, autorských, etických a jiných. Z tohoto pohledu článek správně poukazuje na následně vzniklé otázky(problémy. Tak jako se to stalo u GM potravin nebo jiných věcí. Klíčové mi zde ale přijde to slůvko "použitelné&quo t;.Pokud vím 3D tiskárny "tisknou" z nějakých plastových materiálů. Troufám si tvrdit, že u drtivé většiny výrobků bude výsledek nepoužitelný. Kolik výstřelů asi vydrží plastová pistole ? Nejspíš ani jeden. A to letadlo na videu: jeho baterky a drátky uvnitř také vytiskla ta tiskárna ? A tak to bude u spousty dalších výrobků.
Jistě můžete sestavit nano (neb i makro) 3D předmět z uhlíkových vláken, ale to uděláte jen v nějaké laboratoři drahými a složitými postupy, ale rozhodně ne na nějaké 3D tiskárně plivající plast.
Takže mne už jen napadá to pořekadlo o kalhotách, brodu a vzdálenosti ? :-)

Nahlásit

-
0
+

Nakonec stejně skončíme tam, kde jsme dnes. Sice dojde k rozšíření možností útoku, ale zároveň se to samé stane i na straně obrany.

Nahlásit

-
0
+

Všechno co zde popisujete lze provádět již dnes a to bez 3D tisku. Legálně lze pořídit smrtící zbraně (např. kuše, vzduchovky, foukačky) nebo si na koleně postavit vlastní i střelnou zbraň stačí na to jednoduché nářadí. To samé s UAV. A že by byl největší počet vrahů mezi modeláři či domácími kutily mi nepřijde :D

Jediné co je potřeba je mít potřebné technické znalosti. Ale to u 3D tisku také. Stále se jedná jen o stavebnici a je jedno jestli mi díly někdo dodá/udělá nebo si je vytisknu.

Přijde mi že se tu někdo diví že věci si nemusím jen kupovat ale že si je můžu i doma udělat. Možná se opravdu vrátí doba kdy každý druhý muž bude vědět co se dělá s ručním nářadím a ženy budou umět doma něco ušít.
Není to tak dávno. Před 30lety byl šicí stroj běžnou součástí domácnosti ale to z jiných důvodů :D.

Nahlásit

-
0
+